Ülkemizde İyi ve kötü huylu tümörlerden yani kanser kaynaklı ölümlerin oranının en yüksek olduğu iller, ilginç bir veriyi de ortaya kondu. TÜİK’in yaptığı açıklamaya göre; bazı illerde kanser kaynaklı ölümler daha yüksek oranda görülüyor.
Kanser, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok görülen ölümcül hastalıklardan biri.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), Avrupa’daki yeni kanser vakalarının sayısının gelecek yirmi yıl içinde yüzde 22,5 oranında artacağını tahmin ettiklerini açıkladı.
Türkiye de bazı illerinde kanser sebebiyle ölümler daha fazla görülüyor. İşte TUİK in son verilerine göre kanserin en çok can aldığı o iller…
1 – AĞRI – %21,8
2– KARS – %18,8
3- IĞDIR – %18,6
4 – ERZURUM – %18,6
5 – BAYBURT – %18,5,
6 – ANKARA – %18,5
7 – VAN – %18,2
8. SAKARYA – %18
9. TEKİRDAĞ – %17.9
10 – İSTANBUL – %17.8
Türkiye de Aydın’da artan kanser oranlarında ki artış ise çevre faktörleri ve Jeotermal Santrallerin etkiye bağlanıyor.. Menderes’in köken aldığı ve geçtiği Afyon,Uşak,Denizli ve Aydın illeri arasında en fazla ölüme sebebiyet veren bu dört hastalığın hepsinde en fazla ölüm oranları Aydın’da olduğu açıklandı
Öte yandan Karabük’te de son yıllarda artış oranı dikkat çekerken uzmanlar aşırı kilo, kırmızı et ve tuz tüketimindeki yükseliş, alkol ve sigara kullanımı ve hareketsizlik gibi yaşam biçimiyle ilgili faktörlerin 14-49 yaş arasında kanser vakalarının yükselmesine neden olabileceğini düşünüyor.
Buna ek olarak kalıtsal faktörlerin de etkili olabileceğini ileri sürüyor..
Kanser, hücrelerin içindeki DNA’da meydana gelen mutasyonlar ve anormal büyümeler sonucu meydana gelir. Yapısal nedenlerle birlikte kansere neden olan durumlar arasında genetik faktör, çevresel faktörler, yoğun güneş ışını, sigara-alkol tüketimi, kanserojen maddeye maruz kalma, kötü beslenme ve stres yer alır.
Uzmanlara göre, kanser hücrelerinin genellikle şekerle beslendiği ifade etmekteler. Ancak Bilim adamları rafine edilerek, yani endüstriyel olarak üretilen meyve şekeriyle beslenen kanser hücrelerinin normal sofra şekeri tüketen kanser hücrelerine göre çok daha hızlı bölünüp yayılabildiğini keşfettiler.
BİR BAŞKA VERİYE GÖRE DE KARABÜK VE ZONGULDAK’DA KANSER VAKALARIN DA ARTIŞ GÖZLENİYOR
Nufüs Yoğunluğu göz önüne alınarak yapılan başka araştırmaya göre ise Türkiye’de en çok Kanser Hastası Karabük ve Zonguldak’ta olduğu belirtildi.
Türkiye’de kanserden ölümler, toplam ölümlere göre oranlandığında en fazla vaka Kırklareli’nde görülürken, her 4 ölümden 1’i kanser nedeniyle ve yüzde 26 oranında meydana geliyor dendi.
Kırklareli’ni yüzde 23 ile İstanbul ve Van, Eskişehir, Edirne, Kocaeli, Rize, Erzurum, Tekirdağ ve Antalya , Zonguldak ve Karabük’ün izlediği bu araştırmada yine TUİK’E ait..
Ülkemizdeki kanser vakaları incelendiğinde akciğer kanseri, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri, prostat kanseri ve tiroit kanseri en sık görülen ilk 5 kanser olarak öne çıkıyor. Ne yazık ki 75 yaş altındaki bireylerde kanser gelişme oranı yüzde 23,3 olarak ortaya çıkarken artık Araştırma ve Eğitim hastanelerinde ONKOLOJİ servislerinin zorunlu hale gelmesi isteniyor
Kanser nedenleri olarak bakıldığı zaman yüzde 50’si genetik. Yani genetik mutasyonlara bağlı, insan en iyi şekilde yaşasa bile genetik mutasyon oldu mu kanser kaçınılmaz oluyor. Yüzde 50’si de çevresel faktörlere bağlı. Bunların içinde beslenme var, radyasyon var ,radyoaktife maruz kalma var, fiziksel faktörler var.
Kanser kaynaklı ölümlerin yüzde 30 ila 50’si erken teşhis ve etkili tedaviyle önlenebiliyor.
Sağlık sisteminin güçlü olduğu ülkelerde kanser hastalarının hayatta kalma oranı, erken teşhis ve kaliteli tedavi gibi etkenler sayesinde yükseliyor. Tüm kanser türlerinde ve hastalarında etkili tedavi yöntemi henüz bulunamamış olsa da türüne göre değişmekle birlikte ortalama yüzde 50 civarındaki iyileşme oranları giderek artıyor.
Ameliyat, kemoterapi, radyasyon terapisi ve kemik iliği nakli gibi tedaviler, kanserin en yaygın tedavi yöntemleri olarak biliniyor