Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ÜLKEMİZDE OKULA GİTMEYEN ÇOCUKLAR

NURİ KIRIMLI Tarih Öğretmeni/Yazar

NURİ KIRIMLI Tarih Öğretmeni/Yazar

 

    Değerli Okurlarım; Pençe-Kilit operasyonunda şehit düşen Kahraman Askerlerimize Rahmet Diliyor, Şehitlerimizin Ailelerine de Sabırlar İhsan Ediyorum.

“  Türkiye de zorunlu eğitim sisteminde kayıtlı 17 milyon 558 bin 25 öğrenciden,442bin 643’ü sistemin dışında. Çocuğunu okula göndermeyenlere uygulanan gün başına 15 TL idari para cezası veya bir yıl hapis cezası da caydırıcılıktan uzak.”

MEB’ lığının 2022-2023 Örgün Eğitim İstatiklerinde örgün programlarda zorunlu eğitim kademelerine kayıtlı öğrenci sayısı 17 milyon 558 bin 25 öğrenci olarak gözüküyor.

Ancak bunların 442 bin 643’ü zorunlu olsa da eğitimin dışında. Başka bir ifadeyle Türkiye’deki her 100 çocuktan neredeyse 3’ü zorunlu eğimden mahrum kalıyor.

İstatistik olarak bakıldığında bu çocukların %49’u erkek,%51 kız çocuğu. Eğitim Reformu Girişiminin 2023 yılına ilişkin kayıtlarına göre,2022-2023 eğitim yılında okula kaydı yapılmayan çocuk sayısının en az 20 bin olduğu ifade ediliyor.

Okula Gönderilmeme nedenleri;

a-İstihdama Katılım

b-Çocuk yaşta erken ve zorla evlilikler

c-Yoksulluk

d-Zorbalık

e-Akademik başarısızlık

f- okula Uyum sağlayamama gibi faktörler sayılabilir.

Eğitim Kanununa göre Muhtarlıkça ve Mülki amirce yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veli veya vasiye, çocuğun okula devam etmediği her gün için 15 TL idari para cezası veriliyor.

Buna rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye ya da vasilere ayrıca 500TL idari para cezası kesiliyor. Bir yıla kadarda hapis cezası olmasına rağmen rakamlar eğitimin dışında kalan çocuk sayısının yüksek olduğunu gösteriyor.

 38 OECD ülkesi arasında 6-15 yaş grubundaki bir öğrencinin eğitimi için en düşük harcamayı yapan ülke Türkiye. OECD ülkelerinde 6-15 yaşındaki öğrencilerde öğrenci başına ortalama harcama 112 bin dolar, Türkiye’de bu rakam 42bin dolar.

Yani aradaki fark 2,5 kattan fazla. Bu durum eğitimde ne kadar geri olduğumuzu gösteriyor. Çocuklarımızı okuması için Millet olarak çaba harcayalım. Yoksa işimiz zor.Çağdaş dünyadan koptuğumuzda,Pakistan,Bangladeş olabiliriz.

 

 

 

 

Web Tasarım & SEO: Best4SEO