Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ülkemizin Geleceği Tarım’dan Geçiyor

    Anadolu, tarım

 

 

Anadolu, tarım alanlarını ve su kaynaklarını kaybediyor. İklim krizinin etkilerinin yanı sıra doğru ürünü doğru yerde yetiştirmiyoruz. Uzmanlara göre Anadolu Topraklarında 1960’lardan bu yana yanlış tarım politikaları izleniyor.

Ülkemizde dönüşümün topraktan başlaması gerekiyor. Toprağı ve üretim alanını fabrika gibi görmekten çıkmalıyız. Doğru coğrafyada doğru ürünü yetiştirmeli, topraklarımızı onarmalı, genç çiftçilerimizi yeni teknolojilerle cesaretlendirmeliyiz.

Kırsal Hayat cazip hale getirilirse genç çiftçiler topraklarına sahip çıkar. Çiftçilik yapmak, çiftçi olmak ülkemizde hak ettiği değeri kazanmalı, kırsal kesimde sosyal hayat geliştirilmeli, gençler için kırsal hayat cazip hale getirilmelidir.

Çok uzun yıllar köylerden kentlere göç yaşandı. Kırsal alanda yaşamak cazip değildi. Son dönemde bazı değişimler olsa da kırsalda yaşam Türkiye’de birçok şeyden vaz geçmek anlamına geliyor.

Ne Yapılmalı?

Kırsal alanda gençlerinde günümüz koşullarında kolaylıkla kalmalarını sağlayacak şekilde, eğitim, sağlık ve sosyal imkânlar ile kırsal cazip hale gelmeli. Kırsalda ekonomi yaratılabiliyorsa, sosyal imkânlar sağlanabiliyorsa, en önemlisi kadınlar kırsalda kalmayı yeğliyorlarsa, kırsalda üretim devamlılığı ve gelişim sağlanabilir.

Şüphesiz tarımda teknoloji kullanımı kaçınılmaz. Günümüzde dünya gıda ve tarım teknoloji leri pazarının 700 milyar dolar civarında olduğu ön görülüyor. Dijital tarım pazarının ise 2025 yılında 11 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor.

Dolaysıyla bu alanda AR-GE çalışmalarına özel önem verilip, tarımda teknoloji kullanımı için etkin bir planlama gerekli.

Sonuç olarak, Çiftçilerimiz yaşlandı. Genç nüfuslar ise yukarıda bahsettiğim gibi tarımı cazip bulmuyor. Cazip hale getirmek için, tarımda klasik yaklaşımlar yerine, dijitalleşme, akıllı tarım uygulamaları ve robotik sistemler gibi yeni teknolojilerin öğretimi ile ilerlenmelidir. Ayrıca Gençler Finansal yönden desteklenmelidir.