Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Uluslararası İslâm’da Sanat ve Estetik Sempozyumu” KBÜ’de Başladı 

Karabük Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi iş birliğiyle Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde 8-9 Aralık tarihlerinde düzenlenecek “Uluslararası İslâm’da Sanat ve Estetik Sempozyumu” başladı. 




Karabük Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi

Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda gerçekleştirilen “Uluslararası İslâm’da Sanat ve Estetik Sempozyumu”na Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, dekanlar, müdürler, proje ortakları, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

 

Katılımcılar, sempozyum kapsamında düzenlenen “Safranbolu Geleneksel Sanatçıların İslam’da Sanat ve Estetik Sergisi”ni gezdi.

Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde Karabük Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası İslam’da Sanat ve Estetik Sempozyumu ile bilim ve ahlak gibi insan ve toplum hayatı için vazgeçilmez bir değere sahip olan, dünyayı şekillendiren, güzelleştiren ve renk katan sanat ve estetiğin önemi vurgulanacak.

“Uluslararası İslâm’da Sanat ve Estetik Sempozyumu” Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, Ahmet Hamdi Akseki Camii İmam Hatibi Muhammet Mansur Sağır tarafından yapılan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

“Uluslararası İslâm’da Sanat ve Estetik Sempozyumu” açılışında konuşan Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, “İslam’da sanat dendiği zaman, sanat aslında testinin içerisindeki suyun dışarıya sızması gibi sanatçının ruh halini dışarıya sızması şeklinde tezahür ediyor. Salonun girişinde hatla ilgili tezhiple ilgili örnekler vardı. Sanatçılarımızın, hocalarımızın ruh hallerinin çok güzel şekilde dışarıya sızdığını görüyoruz. Rasûlullah Efendimize yazılan naatlar, insanların içindeki ruh halinin kelimelere dökülmesi, duyguların sızması şeklinde. Gözümüze hitap eden sanatları veyahut da kulağımıza hitap eden sanatların dinlenmesi içimizde ayrı bir huzur veriyor” dedi.

İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak, “Akla ve insan bedenine dayanan beşeri bir uygarlık ve medeniyet, diğer tarafta vahye dayanan ama vahyin içerisinde akıl, kalp ve ihsan dediğimiz duyguları birleştiren çok yüce bir medeniyetimiz var. Sanatsız hiçbir toplumun ilerlemesi mümkün olmadığı gibi günümüzde de insanların bu kadar sıkıntı çekmelerinin, ruhen yükselemeyişlerinin temelinde sanattan uzak kalma yatıyor” dedi. Dekan Prof. Dr. Kavak, gençlere seslenerek, “Sizler eğer büyümek, ilim sahibi olmak, dünyadaki diğer gençlerle doğusuyla batısıyla yarışmak istiyorsanız ilme ve sanata önem vermek zorundasınız. Karabük Üniversitesi gibi bütün dünya ülkeleri içerisinde önemli bir kısmını toplamış küçük bir dünyayı temsil eden bu Üniversitemizde okuyan kıymetli öğrencilerimiz, farklı ülkelerden gelerek burada bir araya gelmiş siz gençler, ilmi ve sanatı sahiplenirseniz kesinlikle diğer dünya toplumlarıyla çok daha rahat yarışır duruma geleceksiniz” diye konuştu.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Tertip Heyeti Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Selami Kurt, “Bugün burada açılışını yaptığımız bu sempozyum, İslam sanatları alanındaki sorunlarımızı sorgulamayı, kayıplarımızı ve muhtemel telafi yollarını, yeni arayışları tespit etmeyi hedeflemektedir. Bugün ve yarın düzenlenecek 21 oturumda toplam 98 tebliğ sunulacaktır. Bu bildirimlerden 69’u Türkçe, 25’i Arapça ve dördü de İngilizce olarak sunulacaktır. Sempozyumda Filistin’den 3, Fas, Cezayir, Kırgızistan’dan 2’şer, Mısır, İran, Katar, Libya, Nijerya ve Karaçi ülkelerinden de 1’er bildiri yer almaktadır. Türkiye’deki üniversitelerin içerisinde sempozyuma en çok katılım sağlayan üniversite 14 tebliğle tabii ki Karabük Üniversitesidir” dedi

Konuşmalarının ardından açılış oturumunda Karabük Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak’ın moderatörlüğünde Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. İbrahim Baz Doğruyu Güzel Yapmak: Sufi Düşüncesinde Güzellik ve İhsan Ahlakı, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Bilal Kemikli İslam Sanatı ve Şiir, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden Prof.  Dr. Mehmet Hüsrev Subaşı Osmanlı Toplumunda Birlikte Yaşama Kültürü Bağlamında Bir Kubbe Yazısını Okuma Denemesi, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam İslam Mimarisinde Estetik, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Müziği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Serbülend Arpa İslam’a Göre Mûsikî Sanatı konularını ele aldı.

Program sonunda, sunum yapan katılımcılara teşekkür belgesi takdim edildi.

Bu amaç doğrultusunda sempozyumun öncelikli amaçlarından biri belirlenen konular çerçevesinde nitelikli çalışmalarla üretilen bildirilere yer vererek, Türkiye ve uluslararası bilimsel literatüre katkı sağlamak amaçlanıyor.

8-9 Aralık tarihlerinde yapılacak “Uluslararası İslâm’da Sanat ve Estetik Sempozyumu”nda kavramsal çerçevede İslâm, Sanat ve Estetik, İslâm Dünyasında Edebiyat, İslâm Dünyasında Mimari, İslâm Dünyasında Musiki, İslâm Dünyasında Gelenekli Sanatlar, İslâm Dünyasında Modern-Çağdaş Sanatlar, İslâm Sanatlarında Gelecek Perspektifi, İslam Sanatlarında Gelecek Bakışı gibi konu başlıkları ve alt başlıkları ele alınacak.