Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TSE Karabük’e Hizmet Bürosu Açıyor

  TSE ile KBÜ

 

TSE ile KBÜ ortaklığında demir çelik sektörünün geleceği masaya yatırıldı.Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özcan, kente TSE Hizmet bürosu açılması yönünde isteğine TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz olumlu cevap verdi.

 

Karabük Üniversitesi (KBÜ) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ortaklığında KBÜ Demir Çelik Enstitüsü konferans salonunda “Demir Çelik Sektörünün Geleceği ve 2023 Vizyonu” konulu sempozyum gerçekleştirildi. KBÜ ve TSE arasında 2017 yılı içerisinde imzalanan iş birliği protokolü kapsamında ilk ortak program olarak düzenlenen sempozyuma Rektör Prof. Dr. Refik Polat, TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, KARDEMİR A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Güleç ve Genel Müdürü Ercüment Ünal ile çok sayıda davetli ve akademisyen katıldı.

 

Rektör Polat: Akredite olmuş Demir Çelik Enstitümüzde tüm testleri yapabiliyoruz

Sempozyumun açılışında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, “TSE ile gerçekleştirdiğimiz protokol sonrası ilk programımızı üniversitemizde düzenledik bu inşallah devam edecek ve ikincisini Ankara’da yapmak isteriz. Biz Karabük Üniversitesi olarak akredite olmuş Demir Çelik Enstitümüzde tüm testleri yapabiliyoruz.” dedi.

Çeliğin dünya ekonomisinde çok önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Polat devamında şunları söyledi: “Üniversite olarak biz ne kadar önemli bir görev üstlendiğimizi daha iyi anlamış oluyoruz. Kalkınma Bakanlığında ve YÖK’te bölgesel kalkınmaya yönelik üniversitelere bazı misyonlar yüklüyorlar. Geçenlerde YÖK Başkanı ile görüşmemizde demir çelik alanındaki faaliyetlerimizi aktardım ve Üniversite olarak bu alanda öncü olma istediğimizi dile getirdim. Ayrıca, KARDEMİR Genel Müdürümüzle Güney Kore’ye gittik. Orada üniversite sanayi iş birliğine örnek güzel bir model var. Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden POSCO diye bir firma ve ona bağlı üniversite arasında. O modeli burada uygulamak için bir plan yaptık. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. KARDEMİR’in bize desteğini saymakla bitiremeyiz. İçinde bulunduğumuz Demir Çelik Enstitüsü binasının yapımı baştan sonra KARDEMİR’e aittir. İnşallah bundan sonra da onların desteklerini yanımızda göreceğimizden eminiz.”

“Karabük’e TSE hizmet bürosu açılması için gerekli talimatı verdim”

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz ise konuşmasına “Demir Çelik Sektörünün geleceği ve 2023 Vizyonu” konulu sempozyumun hem Karabük’e hem de ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederek başladı.

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Korkmaz, sempozyum öncesinde Karabük TSO Başkanı Tuncay Özkan ile yaptıkları görüşmede kendisine Karabük’te bir TSE olması ve yerinde hizmet verilmesi talebini ilettiğini paylaştı. Bundan memnuniyet duyduğunu aktaran Korkmaz, “Biz de sanayiciyle, ticaret erbabıyla, üreticiyle her zaman iç içe olmayı istiyoruz. Kurumsal olarak da bu vizyonla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu talep sonrası bölgeyi incelemek için arkadaşlarımıza gerekli talimatı verdim. İnşallah temsilciğimizi Karabük’e açarız.” şeklinde konuştu.

 

“Sertifikasyon hizmetlerini milli bir kuruluş olan kurumumuzdan almalarını istiyoruz”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının başlattığı ‘yerlileştirme’ programının önemine işaret eden TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz “TSE olarak bütün sanayici, ticaret erbabımız ve hizmet üreticilerimizden belgelerini milli bir kuruluş olan kurumumuzdan almalarını istiyoruz. Bu anlamda dosya satan ve yabancı menşeili aplikasyon almış kurum ve kuruluşların ürünlerine lütfen itibar etmeyelim” diye konuştu.

“Gerçek anlamda bir hizmet satın alalım” diyen Korkmaz, TSE’nin hizmet satarken her türlü eğitim ve danışmanlık hizmetiyle beraber bunu vereceğini taahhüt ettiklerini ifade ederek diğer taraftan alınacak belgeleri hali hazırda küçük ve orta ölçekli sanayicilerin KOSGEB desteğiyle alabildiklerini aktardı.

 

“Dünya pazarına girmek için sertifikasyona sahip olmanız gerekiyor”

Dünya pazarına ürün satılmak istendiğinde ortaya bazı önemli engeller çıktığına dikkat çeken TSE Başkanı Korkmaz şöyle konuştu:

“Dünya pazarında ürün satmak istiyorsanız karşınıza önemli engel çıkmakta. Esasında dünya ticaretinde teknik engellerin kaldırılması adı altında bu engellerle karşı karşıyayız. Ürünlerimizle ilgili bir standart oluşturulmuş, bu standarda uygun olduğuna dair bir sertifikanız olması gerekiyor ki ürününüzü dünya pazarında satabilesiniz. Demir çelik sektörünün bütün ürünlerinde bu tamamen geçerlidir. Bazı ham madde ve özel ürünlerde veya marjinal alanlara hitap eden ürünlerde geçerli olmayabilir ama teknik olarak değerlendirmesini yaptığımızda dünyada standardizasyon ve sertifikasyonunun ticarette etkisine dair yapılan araştırmalarda gördüğümüz şu ki; dünya ticaretinin yüzde 80’ine bu konu etkindir. Değerli arkadaşlar, esasında sertifikasyon ürünün teknik şartnamesini yazma aşamasıdır. Yani dünya pazarına girecek ürünün teknik şartnamesi yazılan yerler, oluşturulduğu yerler standardizasyon süreçleri. Eğer biz bu teknik şartname içerisinde bu yazım süreci içerisinde bulunmuyor isek ürünlerimizin dünya pazarına girmesi konusuyla ilgilenmiyoruz demek. Yani ihracatla ilgilenmiyoruz demek. Diğer taraftan, örneğin standardizasyon sürecine katılmadınız, dünya pazarına girmek için belgeye, sertifikasyona sahip olmanız gerekiyor. Dünya ticaretine girmek için iş adamlarımızın, sanayicilerimizin katkılarıyla TSE üzerinden bir süreç başladı. Bu ayna komite diye adlandırdığımız birimlerde görevli olan sanayicilerimiz veya onların elemanları standardizasyon sürecine katılıyorlar. Demir çelik sektörü bu konuda en aktif kurumlardan bir tanesidir”

 

“Üniversitelerimizin, hizmet erbabımızın, tüketicimizin, bilim alanında çalışan her kim var ise, üretim yapan her kim var ise onların emrindeyiz”

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Selahittin Korkmaz, TSE olarak standardizasyon süreçleri faaliyetlerinde üretici, tüketici, sanayici ve bilim insanları ile ortak hareket etmek istediklerini ifade ederek “Biz üniversitelerimizin, hizmet erbabımızın, tüketicimizin, bilim alanında çalışan her kim var ise, üretim yapan her kim var ise onların emrindeyiz, onlarla bir takımız.” dedi.

Öte yandan dünya ticaretine girmek için iş adamlarının, sanayicilerin katkılarıyla TSE üzerinden bir süreç başladığını aktaran Korkmaz şöyle konuştu: “Bu ayna diye adlandırdığımız birimlerde görevli olan sanayicilerimiz veya onların elemanları standardizasyon sürecine katılıyorlar. Demir çelik sektörü bu konuda en aktif kurumlardan bir tanesi. Uluslararası standardizasyon süreçlerinde demir çelik sektörünü ilgilendiren alt komitelerdeki sayıya göre hangilerinde ne kadar varız diye sayıya baktığımızda çok büyük bir handikabımız var, demir çelik sektörü de dahil. Örneğin 13 çalışma gurubu var biz bir tanesinde yer alıyoruz. Biz şimdi ürünümüzü satmak için teknik şartname yazacak 13 alt çalışma grupları var biz bunların 1 tanesinde varız ve ürünümüzü Avrupa’ya satamayacağız. Bugün Karabük’te bu panelde biz, demir çelik sektöründeki alt çalışma gruplarının tamamına hem KARDEMİR’de çalışan uzmanlarımız hem de üniversitemizde çalışan akademisyenlerimiz ekip oluşturarak bütün çalışma gruplarında ülkemizi temsil edeceğiz şeklinde hareket edebiliriz. Karabük bunu yapabilir. Örnek bir model çıkartabiliriz. Bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız.”

 

“Biz de KBÜ ve KARDEMİR’in olduğu takımda yer almak istiyoruz”

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Selahittin Korkmaz paneldeki konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Burada sanayi ve üniversite iç içe. Şöyle bakıyorum bu binayı da KARDEMİR yaptırmış ve birçok binanın da yapımını üstlendiğine dair bilgi aldım. Ne kadar güzel bir takım oluşmuş esasında. Biz de bu takımın içerisinde olmak istiyoruz.”

Sempozyumda kısa bir konuşma yapan Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özkan da şunları kaydetti: “Sayın Başkanımızın Batı Karadeniz’i kapsayan bir TSE hizmet bürosunun Karabük’te açılması talebimizle ilgili yaklaşımı bizleri ziyadesiyle memnun etti. İnşallah hayırlı sonuçlar bekliyoruz.”

Konuşmaların ardından TSE Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri. Gazi Bilgin, KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Ercüment Ünal, Metalurji Mühendisi Didem Ayhan, İçtaş İnsan Kaynakları Müdürü Cengiz Kalkan ve Çelik İhracatçılar Birliği Pazar Araştırma Analisti Cihan Akdeniz tarafından demir çelik sektörü ve sektörün geleceğiyle ilgili sunumlar gerçekleştirildi.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO