Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hijyenik önemli

  Damacana sulara dikkat

 

Damacana sulara dikkat çeken uzmanlar uyarıları

özellikle yaz aylarına yönelik.

 

Kullanım süresinde kriterleri  dikkate alınmalı diyen sağlık uzmanları,  Avrupa ülkelerinde damacana hijyenliği konusunda da çok farklı yasal uygulamalar var,  ayrıca Avrupa’da şişe suyuna daha çok talep olduğunu belirtiyorlar..

Kullanım süresi dolan damacana suların meme kanseri ve kısırlığa neden olduğunu ifade eden uzmanlar, damacana suların son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

Geçen yıl sağlık bakanlığının damacana firmalarına yönelik sağlık analizleri sonucu gerçekleştirilen operasyonlar sonrası  yüzlerce firma sağlıklı bulunmamış ve kapatılmıştı bu uygulamanın bu yılda yapılması gerektiğini vurgulayan Vatandaşlar’da  ” bazı firmaların fazla üretim yapacağım diyerek İnsan sağlığı ile oynandığına dikkat çekerek  damacanaların hijyenikliği konusunda da tereddütlüler inin olduğunu belirtiyorlar.

Birçok damacana su atış firmasının  ellerinden ruhsatları alınırken, Karabük’te bu tür firmaların olup olmadığı araştırılmaya başlanmalı şeklinde görüşlerini dile getiren Vatandaşlar “ bu konuda yörede disiplinli bir araştırma yapılmalı, yetkililer bu konuda daha duyarlı olmalı” diyorlar

Yerel bölgelerde hijyenik olmayan dolum tesislerinden piyasaya arz edilen damacana suların kontrollerinin nasıl yapıldığı Vatandaşlarca merak konusu olurken,  Sağlık uzmanları da , ” Üretimin yüzde 80’i plastik ambalajlarda yapılmakta. Plastik ambalajlarında kullanım süresi 2 yıl, yani 2 yıl içinde yenilenmeli damacanalar, sanırım bölgede ve kentimizde bu konuda bir denetim yapılmamakta” diyerek  konunun hassasiyetini vurguluyorlar.

Kullanım süresi dolan damacana suların meme kanseri ve kısırlığa neden olduğunu da ifade eden sağlık uzmanları ; “Kullanım süresi dolan damacana suları ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bunların başında meme kanseri ve çocuklarda ve bebeklerde davranış bozukluklarına yol açtığına dair kanıtlar bulunmakta. Önerimiz vatandaşlarımız,  yırtık, delik ve yıpranmış damacana suları tüketmesinler. Güneşte kalan suyu içmemeleri lazım.” diyorlar..

Damacana suları basan pompalarında ayrı bir sorun teşkil ettiğini belirten uzmanlar, hepatit virüsleri, verem, ishal, tifo, dizanteri gibi enfeksiyon hastalıklarına neden olan bakterileri barındırdığını iddia ederek pompa kaynaklı kirliliklerin genellikle bilinçsiz tüketimden kaynaklandığına dikkati çekiyorlar..

Bu konuda vatandaşların  duyarlı olması gerektiğini de belirten Uzmanlar, ” Tüketici, özellikle damacana su alırken ruhsatlı olup olmadığını kontrol etmeli, herhangi bir olumsuz durumla karşılaşıldığında hemen İlçe Tarım Müdürlüğü’ne başvurmalıdırlar” şeklinde bilgiler veriyorlar.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO