Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İş Güvenliği Denetimleri Başlıyor

Çalışma hayatını izleme, denetleme

Çalışma hayatını izleme, denetleme ve teftişe yetkili

olan Çalışma Bakanlığına bağlı İş Teftiş Kurulu

Başkanlığı 2014 yılı için denetim yapılacak sektör

ve alanları belirledi.

 

 

isyeri

2014 yılında denetimleri 1.100 kişilik bir müfettiş ekibi yapacak. Çalışma Bakanlığı bu denetimler öncesinde şu sıralar toplam 15 ilde işverenleri yapılacak denetimler konusunda bilgilendiriyor. Bu bilgilendirmeye rehberlik hizmeti adı verilmiş. Yani ceza yazmadan son bir kez daha uyulması gereken konular işverenlere anlatılıyor.
İlk olarak sosyal denetimler olarak adlandırılan, İş Kanunu’ndan kaynaklanan işyeri yükümlülükleri bakımından denetimler yapılacağını belirten uzmanlar,  denetimler kapsamında özellikle işyerlerinin çalışma sürelerine uyup uymadıkları, fazla çalışma yapan personele ilişkin haklar, ara dinlenmelerinin düzgün yapılıp yapılmadığı gibi konular bu yıl işyerlerinde sorgulanacaktır diyorlar.
Lokanta ve hazır yemek imalatı yapan işyerleri, dinlenme tesisleri ilk denetime gidilecek işyerleri. Çalışma Bakanlığı hazırladığı denetim planında ayrıca gemi yapımı, deniz taşımacılığı ve ardiye ve antrepoculuk iş kolunda faaliyet gösteren liman iş yerleri, kargo hizmeti veren iş yerleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri, hazır beton, tuğla-kiremit, gübre-yem, mermer ocakları ve işleme tesisleri ile 50’den fazla çalışanı bulunan tarımsal işletmelerin denetimini de ilk planda gerçekleştirecek.
Çalışma Bakanlığının ikinci denetim alanı işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği bakımından denetimi. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu işyerlerine çok sayıda yeni yükümlülük getirdi. İş Teftiş Başkanlığı bu kapsamda denetime gidecekleri sektör ve alanları belirledi.
Türkiye genelinde başlayacak denetimler için İş sağlığı ve güvenliği uzmanları, ” yer altı ve yerüstü maden işletmeleri, mobilya sektörü, tarım sektörü, atık su arıtma tesisleri, yapı işyerleri, büyük inşaat işyerleri, elektrikli teçhizat imalatı, fabrikasyon metal ürünleri, kimyasal ürünler imalatı, mineral ürünler imalatı, patlayıcı madde imalatı, kimyasal gübre ve azot bileşiklerinin imalatı, motorlu kara taşıtı imalatı, makine ve ekipman imalatı, parlayıcı ve patlayıcı kimyasalların depolanması, tekstil ürünlerinin imalatı, kağıt ürünlerinin imalatı alanlarında denetimler başlayacak” uyarısını yapıyorlar.

 

 

2013’te 2 milyon işçi denetlenmiş

İş Teftiş Kurulu Başkanlığı 2013 yılında 23 bin 138 teftiş gerçekleştirilmiş. Bu teftişlerin 14.367’si iş mevzuatı bakımından, 8.771’i iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yapılan teftişler. Yapılan teftişler kapsamında işin yürütümü yönünden 1 milyon 350 bin işçiye ulaşılmış. İş sağlığı ve güvenliği açısından bakıldığında bu rakamın 825 bin kişi olduğu görülüyor. 2 milyondan fazla işçi yani toplam çalışanların yüzde 10’una yakın bir bölümünün durumu yapılan denetimlerle sorgulanmış.
İş Teftiş Kurulu Başkanlığı geçtiğimiz yıl toplam 85 milyon TL idari para cezası uygulamış. 6 bin 354 işyeri çeşitli nedenlerle idari para cezası ile karşılaşmış.

 

10645208_1530181137196495_2680613071624521651_n