Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

En İyi Restore Edilen Ev….

Safranbolu’da, ’17. Uluslararası Altın

thumbnail_dsc_2888

Safranbolu’da, ’17. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’ Etkinlikleri Kapsamında, ‘En İyi Restore Edilen Ev’ Plaketi Akbulut Konak’a Törenle Çakıldı.

Gümüş Mahallesi’nde 3 yıl önce restorasyonuna başlanan ve 2.5 yılda tamamlanan İmam Akbulut’a ait 250 yıllık tarihi Akbulut Konak, festival etkinlikleri kapsamında en iyi restore edilen ev seçildi.

Konak önündeki plaket çakma törenine Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Vali Mehmet Aktaş, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy  ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Konak sahibi İmam Akbulut, konağın yaklaşık 250 yıllık geçmişi olduğunu Asmazlar Ailesinin anıt mirası olarak kaldığını söyledi.

Evin eski sahibi Nazmiye Cantekin’in eşyalarının konakta sergilendiğini kaydeden Akbulut, “Konağın, mahzen, hayat ve iki kattan oluştuğunu, en iyi restore edilen ev plaketinin bu yıl kendilerine verilmesinin büyük bir onur olduğunu ve Başta Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy olmak üzere tüm festival komitesine teşekkür ettiğini ifade etti.

dsc_2946-1Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise, Altın Safran Belgesel Film Festivalinin düzenlenmesinin ana amacının kültür varlıklarımızı korumak ve korumacılık bilicini gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi.

Bu amacın en öneli aşamalarından birinin de restorasyon çalışmalarının kaliteli yapılmasını özendirmek, iyi restorasyonları da ödüllendirmek olarak kaydeden Başkan Aksoy; “ Akbulut Konağın bulunduğu bölge turizm açısından yeni yeni devreye giriyor. Bu çalışmalar yaygınlaştırdıkça inşallah doğru yolda olduğumuzu, Safranbolu’nun kültür turizmi yapan bölgelerini tek tek devreye aldığımızın güzel örneklerini almaya başlayacağız. Ümit ediyorum hedefimiz olan 1 Milyon Turisti ağırlamaya doğru hızlı bir şekilde ilerleyecektir” dedi.

Aksoy konuşmasının sonunda, Böylesi güzel bir yatırımı gerçekleştirecek Akbulut ailesini tebrik ediyorum. Bundan sonra da restorasyon çalışması yapacak olan değerli hemşerilerime şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum. Bizler elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun, diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı Mehmet Ceylan, festivalin ana temasının ‘Kültürel miras ve korumacılık’ olduğuna işaret ederek şöyle dedi:

“Safranbolu, korumacılığın başkenti unvanına sahip olan bir kentimiz. O açıdan ülkemizde korumacılık anlamında öncülük eden şehirlerden bir tanesi. Bu festival korumacılık anlamında, kültürel mirasın korunması, kollanması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından da önemli aktivitelere sahip olsun istedik. Onlardan bir tanesi de yapılan restorasyonların kalitesinin artırılması, iyi restorasyon örneklerini teşvik etmek maksadıyla 17 yıl önceki festivalde de vardı, o 17 yıldır geleneksel olarak devam ediyor. Bu şekilde konaklarımızın, evlerimizin, tarihi mirasımızın daha sağlıklı bir şekilde korunup, kollanması, restore edilmesi, gelecek kuşaklara aktarılmasını amaç edinmektedir.”

Karabük Valisi Mehmet Aktaş da Safranbolu’nun Türkiye, Türk milleti için önemli bir değer olduğunu belirtti.

Aktaş, insanlara düşen görevin bu değere sahip çıkmak, gelecek nesillere aktarabilmek olduğunu, Safranbolu’nun da bunu başardığını kaydetti.

Konuşmaların ardından Akbulut Konağa En İyi Restore Edilen Ev Plaketi Protokol Üyeleri tarafından çakıldı.

Buradaki törenin ardından Tarihi Çarşıda Muallimler Birliği Binasındaki  17. Uuslararsı Altın Safran Fooğraf Yarışması Seçme Sergisi ve Cıngıllıoğlu Sanat Galerisindeki  Osmanlı Padişah Kaftanları ve Tuğraları Camaltı Sergisine geçildi.