Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

adım..adım..havaalanı…

      Karabük’e

 

 

 

Karabük’e havaalanı şart dedik biz hep…

Bugüne kadar gazetemiz de 8 kez manşet yaparken haber sitemizde sürekli konuyu işledik..

En son haberlerimizde “Müjde yakın” demiştik..

Uzun bir yol kat ettik aslında havaalanı için..

İlk proje şuan Karabük milletvekili olan ve KBÜ kurucu hocası Prof.Dr Burhanettin Uysal’ın  bize havacılık yüksek okulu açma isteğini anlatması ile başlamıştı.

2012 yılı kasım ayıydı büyük ihtimal ve o dönemde KBÜ Rektörü olan Sayın Uysal  bize yazmayın ben YÖK’den çıkartayım önce diyerek “Havacılık Yüksek Okulu” için adım atacağını açıklamıştı..

Nasıl dedik..! havaalanımız yok, nerde eğitim yapılacak sonra bu okul biri Eskişehir Anadolu Üniversitemizde var birde özel Ünüversitede böyle bir eğitim var onların pisti var, uçakları var kentleri büyük şehir bizde nasıl olacak sorularını yönettik o zaman doğal olarak..

Rektör Hoca bize “Adım adım ağabey” dedi…adım adım..

Çok heyecanlanmıştık..    O gün bizi şu an KBÜ Kampüs alanı olarak belirlenen eski TRT anten direkleri olan tepeye götürmüştü, hatta yol yok iz yok araç bir sağa bir sola yatarken uzun bir yol üzerinde olduğumuz anlamıştık..

Zaman su gibi akıp geçiyor…

Ama bu zaman dilimi içinde neler, neler de akıp geçti…Unutuldu…

Rektör hoca YÖK’de Havacılık Yüksek Okulunu çıkardı, sonra havacılık ve meydanlar Genel Müdürlüğü yetkilileri çağırdı. Teknik ekipler geldi gitti. Hava maniyası mükemmel dendi…Yer beğenildi..Üst-alt trafik akışı uygun dendi… kısacası bulunan yer 4/4 lüktü..

O bölgenin TDÇİ tarafından 1966-70  li yıllarda akrabalarımdan ( eniştem Kurmay Albay Av.Kamil Savaş dönemin Yönt.Kurulu Başkan Vekili )  aldığım duyumlar ile bir havaalanı yapılması için hareket geçildiğini hatta iniş kalkış için gözetleme kulesi teknik ekipmanların alındığını da biliyordum..

Yani Karabük havaalanı için  uzunca bir dönem beklemiş ama artık işi ciddiye almaya başlamıştı..

Tam bu dönemde KBÜ rektörü Prof.Dr Burhanettin Uysal, siyasete atıldı. Siyasi arenayı anlatmaya gerek yok..

İşler o ara sanki birileri tarafından ötelenmeye başlanmış, ama hoca prim yapmasın noktasına kadar taşınmıştı…

Nitekim, Orman Genel Müdürlüğüne alanın kampus alanı olarak kullanılmasına izin verilmesine karşın havaalanı için yazılan yazıya RET yanıtı veriliyor, KARDEMİR ise yanıt dahi vermeyerek , Havaalanı projesinin,  önüne set çekilecek izlenimi veriliyordu…

Ancak, çağın gereksinimi….

-Safranbolu Dünya miras kenti ve her sene 1 milyon üstü Turist hedeflenirken,

–  KBÜ 50 bin öğrenci sayısına dayanmışken

– Karabükspor gibi sosyal aktivitelerde hep havaalanları yüzünden bu kent kayıplara uğruyorsa…

– İş adamı,sanayici, Öğretim Görevlisi vs… işlerinin zamanla yarıştıran Avukatı, doktoru,gazetecisi vs.. için ulaşımın çok önemli olduğu bilinirken

HAVAALANINA ne gerek var diyenlerde vardı tabi..

Şahsen benim en yakın dostlarım, “Ağabey niye uğraşıyorsun bu kadar havaalanına senin ismini mi verecekler, bu kentte havalanı yapılmaz bak Ankara 2 saat, İstanbul 4 saat, ne gereği var bu kadar yatırıma ,” diyorlardı…

Yada bu işte siyasi rakipler yaratılacak korkusu ile veya Hükümetler siyasi rant elde edecek diye, “ Orası olmaz falanca yer olsun, Karabük’e şimdi havaalanına ne gerek var”  diyerek karşı duranlar vardı…

Oysa  Karabük’ten İzmir’e bir yolcu 150 Tl ile yolculuk yaparken 10 saatini yolda geçiriyor diyenler…

Oysa, Karabük’e Dünya miras kenti Safranbolu Turizmini yerinde gelip göreceğiz hafta sonu ancak zaman kısıtlı havaalanıda yokmuş diyenler

Oysa, hafta sonu Karabük’e gelen lig takımları “Karabükspor maçı yolculuk için yorucu koca ligde bir orada havaalanı yok” demeleri Yada oyuncuların buraya transferinde bu anlamda yaşanan olumsuzluklar da 

Vardı…!!

Çoğaltabiliriz bunları ancak çağdaş ülkelere baktığımızda Demiryolu taşımacılığı, Deniz yolu ulaşımı ve Hava yolu ulaşımı öncelikli.. Neden Ucuz maliyetli  ve zaman tasarruflu..

Deniyor ki KARABÜK emekli kenti…Emekliler mi gidecek uçakla..

Evet ..Emekli Antalya’ya torunu sevmek için 150 Tl yol parası vermeyecek,  150- 200 Tl vererek üstelik 8 saat yol çilesi çekmeyecek,  100 Tl ile  bir  saatte Antalya’ya inecek…

Neyse konuyu dağıtmadan yine sürece gelelim..

Rektör Uysal Milletvekili olunca yerine seçilen ve sonra atanan Rektör Prof.Dr Refik Polat, bir yıllık çalışmalarını anlattığı basın toplantısında gazetemizin havaalanı yeri için sorduğu soruya “ O İş bir Fantezidir” demesi şok etkisi yaratmıştı..

Ardından Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, “er yada geç yapacağız” açıklaması sonrası Rektör Polat’ın Safranbolu Üniversitesi için geliştirdiği projeye “çok zor” diyerek yanıt vermişti..

Olay bir anda Halef-Selef ilişkisine dönecek derken Rektör Polat geçtiğimiz aylarda bir açıklama yaparak “ Biz yer konusunda bir şey demiyoruz ancak pisti biri çıksın yaparız desin Üniversitenin oraya harcayacağı para yok” anlamında açıklama yaparak ilk yeşil ışığı yaktı..

Sonra Safranbolu Turizm Vakfı Başkanı  İş adamı Şefik DİZDAR devreye girdi ben yaparım o pisti dedi…

Siyasi manevralar, gereksinimler….Yorumlar derken havaalanı işi ciddiye bindi..

Ha  bu arada ; bir çok okurumuz soruyor, yada yorum yaparken karıştırıyor, “Havaalanı ile Havalimanı “ konusunda çok fark var…

Havaalanı: Bütünü ya da bir bölümü içinde hava araçlarının; iniş, kalkış ve yer hareketlerini gerçekleştirebilmeleri için karada veya suda oluşturulmuş, (bina, tesis ve teçhizatla donatılmış) tanımlanmış saha.

Havalimanı: Uluslararası hava trafiği, geliş ve gidişlerine hizmet vermek amacıyla tesis edilmiş olup, gümrük, göçmenlik, halk sağlığı, hayvan ve bitki karantina işlemleri ve benzeri işlemlerin bünyesinde vakit kaybedilmeksizin yürütüldüğü çok kapsamlı yerlerdir.

Bunu açalım…

Sonra yapılacak havaalanı pistinin “Havacılık Yüksek Okulu” eğitim pisti olacağı için STANDART dışı olmayacağının altını çizelim…

Çünkü bu konuda da farklı yorumlar yapılmakta…

Karabük Havaalanı pisti çalışmaları çok yakında başlayacak durum bunu gösteriyor..

İlk etapta eğitim amaçlı , Hava ambulansı, yangın söndürme uçakları gibi hizmet alanı olacak sonra 2.adım atılacak…

Havaalanı bir gereksinim bize göre, ve bunu siyasete üstünlük sağlar diye düşünmeyin, İşsizlik, terör, bir çok sorunu varken ne gerek var diyerek olayı çarptırmak bu kente yatırım gelmesini önlemek, abesle iştigal bize göre..

Bu anlamda bugüne kadar havaalanı konusunda desteği olan her birime ve son aşamada  İş adamı ŞEFİK DİZDAR’a  teşekkür ederiz biz..

Unutmayın; Bu kentte  KBÜ kurulurken de ne gereği var diyorlardı…