Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

AİLE HEKİMLERİ “OLMAZ- MEVZUAT EKSİK.”DİYORLAR

Aile Hekimleri, “Verilmesi İstenen Raporlar Mevzuata Uygun Değil, Vermediğimiz de İse Şiddet Yaşanıyor” Diyorlar

Aile Hekimleri, "Verilmesi İstenen

AİLE Hekimleri  kurumların istedikleri bazı önemli raporların hangi kıstaslara göre verileceğinin mevzuatla düzenlenmediğini, dolasıyla göstermelik imzaya indirgendiğini ifade ederek, ”sağlık kontrolleri dikkate alınacak önemli bir unsur detay gerektiriyor, birde bu tip raporlar mesaimizin yüzde 25-30’unun bu taleplere ayırmamız gerekiyor, doğal olarak  asıl işlerimiz aksamaktadır, bugüne kadar 400 konuda  rapor vermemiz isteniyor ama hiçbiri mevzuatlara uygun değil” diyorlar.

Raporlarla ilgili en büyük sorunun mevzuatının bulunmaması olduğunu belirten Aile Hekimleri, “Sağlık raporunu isteyen kurum neden istediğini bilmiyor. İlk ve orta dereceli okullardaki ‘Sek sek oynayabilir, dart atabilir, geziye gidebilir’ gibi ne amaçla istendiği anlaşılamayan rapor taleplerinin yanında gerçekten eko, efor testi ve solunum cihazları ile ciddi olarak muayene edilmesi gereken ‘Lisanslı basketbol, voleybol, futbol oynamasında sakınca yoktur’ raporları aile hekiminden talep ediliyor. Mesela satranç oynayacaklardan neden sağlık raporu istenir? Hangi hastalığın satranç oynamaya engel teşkil ettiği konusunda kimsenin bir fikri yok. Her gün farklılaşan, absürt hale gelen rapor talepleri yüzünden şaşkına dönüyoruz. Son dönemde Türkiye Barolar Birliğinin  Resmi Gazete’de yayınladığı bir yazıyla stajyer avukatların sağlık raporlarını yine aile hekimlerinden alabileceklerini duyuruldu, her gün de bir yenisi ekleniyor,işin içinden çıkılmaz bir hal alınıyor” ifadelerinde bulunuyorlar

 Aile hekimleri sürücü raporları nedeniyle de sık sık zorluk yaşıyor şeklinde önemli bir konuda daha dikkat çeken  AİLE Hekimleri “İlgili yönetmelikte istenen muayenelerin yapılmasını sağlayacak teknik imkân aile sağlığı merkezlerinde bulunmuyor. Görme, işitme, IQ tespiti yapabileceğimiz teknik donanım yok. Bu raporların eskiden olduğu gibi hastanelerde verilmesi ve ilgili uzmanların muayenesinden geçmesi şart” şeklinde görüş belirtiyorlar

AİLE Hekimlerinin konu hakkında başka bir uyarısı da var, istenilen raporları vermemek ve geri çevirmenin de  şiddetle karşılık bulduğuna dikkat çekiyorlar ve Karabük ve bölge de bu konuda mahkemelere taşınılmış hukuki davaların olduğuna dikkat çekiyorlar.

Kurum ve kuruluşların, mevzuatlarında bulunmaması ya da gerekmemesine rağmen sağlık raporu istediğini belirten Hekimler, “Bizi sorumluluk altında kalıyoruz, tansiyon hastası, salondan istenen ‘spor yapabilir belgesi’ için geliyor, yada öğrenci, nasıl vereceksiniz (?) . Oysa, Sağlık Bakanlığı’nın bize verdiği görev tanımı spor lisansı çıkartılacak kişilerin muayene ve gerekirse kardiyolojik tetkiklerinin yaptırılması, değişik branşlardan konsültasyon istenerek raporlarının düzenlenmesi şeklinde , geri çevirdiğimizde ise istenmeyen olaylar yaşanıyor.” Şeklinde 400 e yakın istenilen raporların alt yapısının mevzuatlar gereği olgunlaştırılmadığı ve eksiklerin yaşandığını belirtiyorlar.