Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ALAYBEY TERSANESİ ŞANTİYESİ_-JAPONLARLA İLK PROJE-3 ADET JİB KREYN MONTAJİ

Fabrikalar Yapan Fabrika Yazı Dizisi Bölüm 9

Fabrikalar Yapan Fabrika Yazı

Hazırlayan Mustafa HATİNOĞLU

       ALAYBEY TERSANESİ TEVSİİ PROJESİ ve ALİ CAN BEY      

Köprü vinçlerin imalat montaj faaliyetlerini yürüttüğümüz dönemde Pendik Tersanesi Blok Montaj Atölyesinde Japon SHOWA CRANE firması elemanlarının nezaretinde JİB KREYN  imalatlarına başlanmıştı.

Daha sonra bu işin Alaybey Tersanesi Tevsii Projesi kapsamında yapılacak 2 adet 15/43m ve1 Adet 30Ton/43 m JİB Kreyn imalatları olduğunu öğrendim. Blok Montaj atölyesinde görevli ve benimle Teknik Üniversitede aynı dönem girişli  olan Neptün Algan bey , 2 yıl Japonyada kaldığı ve Japonca da bildiği için Japon mühendislerle koordinasyonu sağlıyor ve imalatı takip ediyordu.

Jib kreynlerin Teknik resimlerini gördükten sonra bu vinçlerin montajini Karabük Demir Çelik olarak üstlenebileceğimiz kanaatine vardım. Pendik Tersanesindeki 14 adet köprü vinç montajini tamamladıktan sonra  geçici bir süre 3 adet vinç montaji için Alaybey Tersanesine gidebileceğimizi düşünmeye başladım

Konuyu o dönem Karabük Demir Çelik Tevsiat Montaj Müdürlüğünü yürütmekte olan sayın Hikmet Karakaş’la konuştum ve kendisinden üst düzey yöneticilerle yapacağı görüşmelerde gerek bu vinçlerin montaji gerekse senkrolift tesisi, Motor fabrikası , Kuru havuz ve kızak kreynleri yatırımlarında Karabük Demir Çelik olarak anahtar teslimi teklif verebileceğimizi önermesini rica ettim.

Tersane yetkilileri ile yaptığım görüşmelerden sonra Alaybey Tersanesine kurulacak vinçler ve diğer yatırımlarla  ilgili olarak o zaman Tersanelerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali CAN beyin ikna edilmesi gerektiğini öğrendim. Bir şantiye şefi olarak kendisiyle direk görüşme talebinde bulunmanın uygun olmayacağını düşündüğüm için müsait bir ortam ve fırsat bekliyordum.

Bir gün Denizcilik ve Gemi Sanayi ile ilgili bir konuda İ.T.Ü Taşkışla binasında bir seminer yapılacağını ve Ali CAN beyin de konuşmacı olarak katılacağını duydum. Orada kendisiyle bir görüşme yapabilirim düşüncesiyle seminer günü Taşkışla binasına gittim. Seminer sırasında verilen bir dinlenme arasında kendileriyle görüşme fırsatı buldum. Bu Ali CAN beyle ilk yüz yüze görüşmemdi.

Ben kendimi tanıtarak Pendik Tersanesinde Karabük Demir Çelik olarak proje , imalat ve montaj işlerini üstlendiğimiz Atölye vinçleri montaj şantiye şefi olduğumu belirttim.

Kendileri de zaten yaptığımız işleri yakından takip ettiğini ve söz konusu vinçlerin Tersanenin işletmeye açılmasından önce tamamlanmasının çok büyük önemi olduğunu vurguladı. Ben de şantiyedeki faaliyetler hakkında kısa bir bilgilendirme yaptım ve 14 adet vincin imalat, montaj ve işletmeye alma çalışmalarını kesinlikle Pendik Tersanesi’nin resmi açılış tarihine kadar bitirmiş olacağımızı belirttim.

Pendik Şantiyesinde vinç montaji konusunda çok iyi yetişmiş, tecrübeli elemanlardan oluşan mükemmel bir kadromuzun olduğunu ve halen Pendik Tersanesinde Japon mühendislerin nezaretinde yürütülen 3 adet Jib kreynin imalatı müteakip montaj işlerine talip olduğumuzu ayrıca ileride MOTOR Fabrikası Üstyapı inşaatı, senkrolift tesisi çelik platform imalatı ve senkrolift vinçleri dahil tüm projedeki mekanik, elektrik ,hidrolik ve pnömatik montaj işleri için de anahtar teslimi teklif verebileceğimizi belirttim.

Ali CAN bey bu verdiğim bilgilerden çok memnun kalmıştı. Zaten kendilerinin de bu konularda işbirliği yapabilecekleri kurum arayışı içinde olduklarını ve ayrıca bizim de bir kamu kuruluşu olmamız nedeniyle ihaleye bile çıkmadan bir mutabakat sözleşmesiyle bazı imalat ve montaj işlerini bize verebileceklerini ifade ettiler.

Ali Can bey mütevazi kişiliği , meselelere vukufiyeti , yaklaşımı ve davranışları ile beni çok etkilemişti. Kendilerine teşekkür ederek büyük bir sevinç ve heyecan içinde şantiyeye döndüm.

Akşam şantiyedeki tüm çalışanlarla bu bilgileri paylaştım ve bu ilk projemizde büyük bir başarı sağlarsak yıllarca sürebilecek birçok işi müessesemize kazandırabileceğimizi söyledim. Gerçekte tüm elemanlarımızla özverili bir çalışma yaparak Tersanenin açılış günü olan 1 Temmuz 1982 tarihine kadar 14 adet vinci tamamlayarak teslim ettik.

Pendik Tersanesindeki ilk işimiz olan 14 adet tavan kreyninin proje, imalat ve  montaj işlerinin başarılı bir şekilde tamamlanmasından sonra ALAYBEY TERSAN ESİ’nde 2 adet 15 ton ve 1 adet 30 ton JİB Kreynlerin montaji için hazırlıklara başladık.

Pendik Tersanesinde imal edilen çelik gövde elemanları LT11 ve LT12 çıkarma gemilerine yükleme işlerini de bizim şantiye ekibimiz yaptı. Şantiyemize ait tüm araç ve  gereçler de bu gemilere yüklendikten sonra  biz de yola çıkma hazırlıklarına başladık.

 

ALAYBEY TERSANESİ ŞANTİYESİ

 

Pendik Tersanesindeki işlerimiz devam ederken bir yandan Alaybey Tersanesi Tevsii Projesi kapsamında Alaybey Tersanesinde kurulacak 3 adet vincin montaji ile ilgili sözleşme imzalandı ve 1982 Ağustos ayında Pendik teki tüm şantiye ekibimizle İzmir’e hareket ettik.

2 adet 15 tonluk vince ait çelik imalatlar ve bir kısım şantiye teçhizatlarını LT 11 ve LT 12 isimli çıkarma gemisi tipindeki deniz araçlarına  yükleyerek gönderdik. 7 ağustos 1982 günü adeta hem denizden ( çıkarma gemileriyle)  hem  karadan (kamyon, mobil vinç vs. ile) bir harekatla Alaybey  Tersanesine hızlı bir giriş yapmış olduk.

Tersaneye vardığımızda ambar, büro, yemekhane, yatakhane vs. olarak kullanacağımız yerlerin isteklerimize uygun olarak mükemmel bir şekilde hazırlanmış olduğunu gördük. Ve bu sayede şantiye kuruluş hazırlıklarımızı çok süratle tamamlayarak montaj çalışmalarına başladık.

 

 

 

Bu konuda da Ali Can beyin yardım ve desteğini şükranla anmak istiyorum. Şantiye açılmadan önce Alaybey Tersanesine yaptığım ilk ziyaret sırasında daha önce kendilerine yazılı olarak bildirdiğimiz ambar, yemekhane, yatakhane vs. gibi şantiye açılışında kullanacağımız yerlerle ilgili hazırlıklarda biraz gecikme olduğunu görmüştüm.

Hem teşekkür etmek ve hem de bu konuları görüşmek üzere Ali Can beyi ziyarete gittim.        Sekreterine bir randevum olmadığını, müsaitse kısa bir görüşme yapmak istediğimi söyledim. Çok yoğun olmasına rağmen bana uzunca bir vakit ayırarak dinlediler.      Ben kısaca Alaybey Tersanesine ait 3 adet vinç montaj işinin Karabük Demir Çeliğe verilmesi nedeniyle teşekkür ederek daha önceki görüşmemizde arz ettiğim Pendik ve Alaybey Tersanesi’nde gündemde olan diğer bazı yatırım projelerine de  anahtar teslimi esasında (proje, imalat ve montaj ) talip olduğumuzu belirttim.

Ali Can bey beni dikkatle dinledikten sonra Karabük Demir Çelikle bir çok konuda  işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade ettiler.

Ayrıca kendisine Alaybey Tersanesinde şantiyemiz için ihtiyaç duyacağımız mekanların hazırlığında bir gecikme olabileceği endişemi dile getirince hemen Alaybey Tersanesi Müdürü ATAKAN ÖKTEM   beyi telefonla arayarak gerekli uyarıda bulundular ve yakın bir zamanda kendilerinin de Alaybey Tersanesine giderek gelişmeleri bizzat görmek istediklerini belirttiler.

 

Alaybey Tersanesinde kısıtlı imkanlar  ve güç şartlar altında 2 adet 15 tonluk jib kreynlerin montajini 11 ayda başarıyla tamamladık. O zamanlar 60 ton üzeri kapasiteli mobil vinçleri bulma imkani olmadığından özel donanımlar dizayn ederek ana bom ve jib kaldırma işinde Tersanenin gemi indirmede ve yatay kaydırma işlerinde kullandıkları elektrikli ve buharlı yer vinçlerini kullandık. Japon mühendislerin endişe ve itirazlarına rağmen bir çok zor operasyonu başarıyla gerçekleştirdik.

 

Web Tasarım & SEO: Best4SEO