Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ANADOLU BASINI ACİL DESTEK BEKLİYOR!.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman


CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM ne konu ile ilgili önerge verdi

Girgin önergesinde;

“Bilindiği gibi yaygın medyanın yanında, il ve ilçelerde yayın yapan yerel basın organları, son gelişmeler sonrasında çok kötü bir duruma düşmüştür.
Yerel basın zaten bir süredir yaşamını sürdürmekte zorlanmakta ve birer birer kapılarına kilit vurmak zorunda kalmaktadır.
Koronovirüs pandemisi sonrasında ise, bütün dünyada olduğu gibi ekonomiler büyük sıkıntı yaşarken, alınan kimi önlemler sonrasında, en büyük finansman kaynakları resmi ilanlar olan yerel gazeteler, çok daha kötü bir duruma düşmüştür.
Mahkeme ve icra ilanları, takibatlar durdurulmuş olduğu için yoktur.
Pek çok kamu kurumu ihale yapmamaktadır ve bu nedenle ihale ilanları da durmuştur.
Esnafın durumu ortada, reklam veren kalmamıştır.
Bu, Anadolunun dört bir yanında, yerelin nabzını tutan ve sorunlarını dile getiren, vatandaşı bilgilendiren 1050 resmi ilan alma hakkına haiz gazete için tam bir ölüm fermanıdır.
Onbinlerce basın emekçisinin aileleriyle birlikte açlığa mahkum olmasıdır.
Bu tahribatı ülkemiz kaldıramaz. Yerel basına çok acil destek verilmelidir.

  1. Anadolu’da bulunan yerel medya şirketleri (en az 4 işçi çalıştıranlar) KOBİ kapsamında Kredi Garanti Fonu’ndan veya KOSGEB’den kredilendirilmelidir.
  2. Resmi kurumlara olan ödemeler (SGK ve Maliye gibi) en az 1 yıl süreyle ertelenmelidir.
  3. Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payı yüzde 5’e düşürülmelidir.
  4. Yerel radyo ve televizyon kuruluşlarından telif bedelleri başta olmak üzere RTÜK payı ile frekans bedelleri de bir süre alınmamalıdır.
  5. TÜRKSAT uydu bedeli ödemeleri bir süre ertelenmeli ve döviz değil TL üzerinden indirimli olarak ödeme imkanı sağlanmalıdır.
  6. Kamu spotları yayınları ücretlendirilmek suretiyle, TÜRKSAT ve RTÜK ile mahsuplaşmanın sağlanması.
  7. Medya sektörünün sahip ve emekçileri aynı geminin içindedirler. Polis ve sağlık görevlileri gibi hayatlarını tehlikeye atarak görev yapan gazeteciler ve medya çalışanları da ücretlerini sağlıklı olarak alamamaktadırlar. Çalışanların tamamına ve işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına en az 3 maaş sosyal yardım olarak hibe desteği verilmelidir.
    Ayrıca, tüm medya çalışanlarına devlet bankalarından veya fonlardan bir yıllık maaşlarının yarısı kadar isteğe bağlı olarak 5 yıl ödemeli faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır. .
  8. Toplumsal mesaj içeren devletin duyuruları ilgili bakanlıkça resmi ilan olarak yayınlatılmalıdır.
  9. Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30’u yerel medyaya ayrılmalı ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla eşit olarak dağıtılmalıdır.
  10. Yerel Medyanın digital dönüşümünde kullanılmak üzere teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkanı sağlansın.
  11. Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi sağlanmalı ve gümrük vergileri tamamen sıfırlanmalıdır.” dedi

Web Tasarım & SEO: Best4SEO