Hafta sonu Muğla/Marmaris’te ‘Anadolu Medya Buluşmaları ve Çalıştayı’ vardı, Karabük’ten, TGF delegesi olarak ben ve sevgili KİGMED başkanı Ergün Başkaya davet edilmişti. Katıldık.
Marmaris Belediye Başkanı tarafından organize edilen ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen yerel&yaygın medya mensupları üç güzel gün geçirdi.
Genelde ÇALIŞTAYLAR, kongreler, seminerler gazeteciler için bir tatil fırsatı olurdu ancak bu sefer öyle olmadı.. Türkiye de medyanın sorunları ve çözüm önerileri konusunda oldukça somut sonuçlar ortaya çıktı.
“Anadolu Buluşması &Yerel Medya Çalıştayı”nın sonuç bildirgesi 12 başlık altında toplandı ve bildirgede, basındaki sermaye yapısının değişmesi gerektiği belirtilerek “İşlevi ve niteliği nedeniyle ister istemez önemli bir güce dönüşebilen gazeteciliğin, diğer sektörlerde de faaliyet gösteren sahiplerine, rekabet kurallarına aykırı avantajlar getirmesinin önüne geçilmelidir” denildi.
Bildirgede RTÜK ve TÜRKSAT ücretlerinin düşürülmesi, basın kartının işlevinin artırılması, İnternet Medya yasasının çıkartılması da istendi
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkanı Yılmaz Karaca yerel basının vahim durumunu ortaya koyarak, “Salgın öncesinde resmi ilan alan gazete sayısı bin 800 civarındayken, 900’e düştü, yine benzer bir durum yerel televizyonlar için de geçerli 100’den 50’ye düştü” Diyerek medyanın içinde bulunduğu krizi ortaya net koydu..
İzmir Gazeteciler Cemiyet Başkanı “Yerel denetim, yerel basın olmazsa yerel demokrasi gelişebilir mi?” dedi ve İzmir Büyükşehir Belediye meclis kararlarının bütün gazetelerde yayınlandığını, bunun da tüm belediyelere örnek olması gerektiğini anlattı..
Çalıştay da konuşan tüm konuşmacıların ortak söylemi, RTÜK ve BİK gibi kurumların yapısının değiştirilmesi gereği üzerinde duruldu, buralarda meslek örgütlerinin temsilcilerinin yönetimlerde yer alması gereği üzerinde duruldu.
Basın kartlarına ilişkin de bir benzer yapılanma önerildi. Basın kartlarının devlet tarafından değil gelişmiş batı ülkelerinde olduğu gibi meslek örgütleri tarafından verilmesi önerildi/istendi…
Dijitalleşme nedeniyle artık yerel-ulusal-yaygın medya ayırımının gittikçe azaldığına vurgu yapıldı ve İnternet/Dijital medyanın önemine değinildi.
Toplantıda en çarpıcı konuşmayı ‘Milli Gazete Yayın Yönetmeni’ Mustafa Kurdaş yaptı.. Çok çarpıcı eğitimsel/bilgilendirici bir konuşma ile dikkat çekti.
Kurdaş, gazetecilikte taraflı olup olmamanın çok önemli olmadığına vurgu yaparak, gazetecilerin ahlaklı olup olmamasının çok daha önemli olduğunu söyledi.
Medyanın işlevi ve etkisiyle ilgili örnekler vererek konuşmasına başlayan Kurdaş, medya sektörünün gelişimini anlattı.
Kurdaş, “Gazetecilerin ve siyasilerin işi çok zordur. Biz müteahhit değiliz, inşaat yapmıyoruz. Gazeteciler sonradan gidip helalleşme durumu yok. Ama müteahhit gidip helalleşebilir. Çünkü gazeteciler toplumu yoruyor. Gerçekleri sonradan söylemek bir anlam ifade etmez. Biz gazetecilerin işi gerçekten çok zordur, gerçekler peşinde koşma niyetini ortaya koymamız gerekiyor. Siz topluma maya diye kötüyü, çirkin atıyorsanız sizin yaptığınız işi kutsal bir iş değildir. Gerçeklerin peşinde koşmak bizi hep kurtarır. Medya, toplumu aydınlatmak üzerine kendisini kurgulamalıdır. Haber merkezleri, sahte gerçekler üretme merkezlerine döndü. Türkiye’de en büyük zafiyet düşünmeme zafiyetidir. Toplumun hız ve haz üzerinde durduğu bu süreçte toplumun düşünme vakti yok. Gerçek ancak dinginlik ve durgunlukta ortaya çıkar. Gerçeklere, gürültüsüz ortamda ulaşılır. Gazetecilerin sadece bugünü yazmaz, gazetecilerin tarihe not düşer.” İfadelerini kullandı
Gazetecilikte taraflı olup olmamanın önemli olmadığına vurgu yaparak, gazetecilerin ahlaklı olup olmamasının önemli olduğunu söyleyen Kurdaş, Gazeteciliğin erozyona uğradıktan sonra kötü niyetlilerin aracına dönüştüğüne vurgu yaparak, patronaj medya ile brifing alan medya arasında hiçbir farkın olmadığını, gazeteciliğin kamu yararı gözetilerek yapılması gerektiğini ifade etti.
Gerçeklerin gürültüsüz olduğunu dile getiren Kurdaş, hiçbir toplumun bugüne kadar böyle bir medya baskısının altında kalmadığını da net bir şekilde anlattı..
Müthişti…
Birincisi 2018 yılında yapılan, pandemi nedeni ile ara verilen ve 2.si Marmaris te gerçekleşen Anadolu Medya Buluşmasının bu yılki son konuşmacısı ve yaklaşık 270 Gazetecinin katıldığı toplantı sonunda sorulara yanıt veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu..
İkinci Anadolu Medya Buluşması ve Yerel Medya Çalıştayı sonuç bildirgesinde medyanın güncel sorunları sıralanırken; basının da hukuk, adalet, kişi hak ve özgürlükleri, eğitim öğretim, sağlık v.b. gibi kamusal sorumluluk içeren her hizmet alanı gibi büyük bir erozyona uğradığına vurgusu yapıldı..
Basın kanunun güncellenmesi, Baskıların ve dayatmaların durdurulması, Sendikalaşma, Basın kartlarının verilme şeklinin ve işlevinin güncelleşmesi, BİK ve RETÜK yapılarının güncellenmesi, İnternet Medyasının denetlenebilir olması ve basın yayın ilkelerine tabi tutulması, Sosyal medya yasaklarının İnsan hakları ile özleştirilmesi, Yerel Medyanın desteklenmesine, MEDYA şirketlerinin kamu ihalelerine girmemesi/düzenlenmesi ve Medya/Basın meslek kuruluşlarının tek çatı altında toplanılması gibi 12 maddelik önemli konularda açıklanan sonuç bildirgesi ile Anadolu Medya buluşması tamamlandı
Gerçekten önemli yararlı bir 3 gün ve tarihe not düşülecek bir Çalıştay gerçekleşti…
Unutmayalım ki Türkiye, 2021 yılı Basın Özgürlüğü Endeksinde de 180 ülke arasında 153. sırada yer almıştır. Bu tespit bile MEDYANIN içinde bulunduğu kaosu ortaya koymaktadır..