Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Şehitlerimiz, için 7 Ocak Pazar günü, yürünecek…

  Sarıkamış Harekatı’nın 103.

 

Sarıkamış Harekatı’nın 103. yıldönümü anma etkinliği kapsamında  Karabük Gençlik ve Spor il Müdürlüğü “Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü” düzenledi.

 

Karabük Valiliğinden verilen bilgilere göre; ” Milli değerlerimizin Gençlere daha etkin tanıtmak amacı ile Sarıkamış harekatı anısına 7 Ocak (Pazar) 2018 tarihinde saat 10.00 da çamlık tabiat parkı girişinden (Karabükspor tesisleri tarafı) başlanılacak kısa parkur yürüyüşü yapılacaktır” dendi.

Tüm vatandaşların da davet edildiği anma etkinliğine STK ları ve resmi kurum daire yetkilileri ile her sene olduğu gibi bu senede Karabük Valisinin de katılacağı belirtildi.

 

 

SARIKAMIŞ HAREKATI NEDİR?

1914 yılının Kasım ayında Azap ve Köprüköy, Rus orduları tarafından saldırıya uğradı. Ancak saldırıyı 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa püskürtmüş ve Rus ordusunu dağıtmıştır.

Harekatın amacı, dağılan Rus ordusunu tamamen yok edip, Bakü petrollerine ulaşmak ve Alman İmparatorluğu’nun sanayi ihtiyacını karşılamaktı. Aynı zamanda 1877 yılındaki 93 Harbi’ni Osmanlı İmparatorluğu’nu kaybetmiş ve Batum, Sarıkamış, Kars, Ardahan ve Artvin Ruslara verilmişti.

Toprakları geri almak amacıyla 1914 yılında dönemin Başkomutan Vekili olan Enver Paşa, 19 Aralık tarihinde “Sarıkamış Harekatı” planlarını kurmaylarına sundu.

ilk iki günü başarıyla geçen taarruz sonrasında olumsuz hava koşulları nedeniyle seyrini değiştirdi. Kış, 3-4 Ocak 1915 gecesi daha da şiddetlendi. Fırtına ile yağan kar, yolları tıkayıp, çadırları yıktı. Hemen ardından dondurucu soğuklar nedeni ile 60 bin Osmanlı askeri donma, dizanteri ve tifo gibi hastalıklardan dolayı hayatını kaybetti.

Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığına göre Sarıkamış’ta Osmanlı zayiatları 60 bin yine Rus zayiatlarının ise  32 bin olduğunu kaydetmektedir…

Savaşın en hazin kısmı ise Osmanlı kayıplarının bir çoğunun Ruslar ile yapılan çarpışmalarda değil de ağır soğuk hava koşulları yüzünden ölmesidir.

 

 

 

 

Web Tasarım & SEO: Best4SEO