Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Bağlan Ama Bağımlı Olma”

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Milat Gazetesi Yazarı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Karabük Üniversitesi’nde düzenlenen “Bağlan Ama Bağımlı Olma” başlıklı konferansta internet bağımlılığı, sosyal medyanın yanlış kullanımı ve teknoloji ilgili konuştu. Son yılların en anlamlı söyleyişlerinden biri olan Kırık’ın konuşması ilgiyle izlendi.

 

Doğru kullanılmayan teknolojinin insanları düşünmeyen, üretmeyen, milli ve manevi şuurdan yoksun toplumlar haline getirdiğini söyleyen Kırık, “Şu an biz reel hayatta sanal zombiler gibiyiz. Tekno kölelikten kurtulmamız gerekiyor.” dedi.

Karabük Üniversitesi Akademik Düşünce Eğitim Medeniyet Kulübü (ADEM), Değerler Eğitimi Kulübü, Düşün Dokun ve Değiştir Kulübü, Sosyal Sorumluluk ve Dayanışma Kulübü’nün ortaklığında “Bağlan Ama Bağımlı Olma” isimli konferans düzenlendi. İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık konuşmacı olarak katıldı.

Konferanstaki konuşmasında teknoloji bağımlılığının insanların üretim yapmasını engellediğini söyleyen Kırık, “Hepimiz tüketim toplumunun birer parçasıyız. Örneğin telefonun tüketimine zorlanıyoruz. Sürekli yeni model telefona ulaşma isteği, insanları aldığı telefon ile var olabilme hissiyatına kaptırıyor.” şeklinde konuştu.

“Şuan biz reel hayatta sanal zombiler gibiyiz” diye konuşan Kırık, insanların bu konuda farkındalığını arttırarak tekno kölelikten kurtulmaları gerektiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Teknoloji bizi; düşünmeyen, üretmeyen ve kendi farkındalığına varamayan, milli ve manevi şuurdan yoksun toplumlar haline getiriyor. Bunu ise akıllı telefonlar aracılığı ile yapıyor. Bu durumu fark etmemiz gerekiyor.”

 

“Cenaze fotoğrafına beğeni gönderiliyor”

Günlük yaşamından örnekler sunarak konuşmasına devam eden Kırık, bir sosyal medya hesabında cenaze fotoğrafına beğeni gönderen arkadaşına gösterdiği tepkiyi anlattı. “Cenaze fotoğrafına beğeni gönderen bir arkadaşıma, ‘böyle bir şeyi neden beğeniyorsun, beğenmenin olumlu bir anlamı vardır.’ dediğimde, bana döndü ve dedi ki; ‘Hocam sizin yanlışınız var. Bu beğenme taziye anlamındaki beğenme.” Söz konusu olayı hayretle karşıladığını belirten Kırık, “Bu durum toplumsal yozlaşmanın ülkemize yansıması oluyor. İnsanların bunu fark etmesi ve manevi değerlere sahip çıkması gerekiyor.” diye konuştu.

 

“Başkalarının söylediğini paylaşmaktan ziyade kendi düşüncelerinizi kaleme dökün”

İnsanların, başkalarının düşüncelerini paylaşmasından ziyade kendi düşüncelerini de kaleme dökmesi gerektiğini söyleyen Kırık, “Sosyal medyada paylaşmasanız bile, kendi düşüncelerinizin olduğu bir platformunuz olsun.” diyerek öğrencilerden muhakkak bir blog oluşturmalarını istedi.

 

“İnternet bağımlılığı bir hastalıktır”

İnternet bağımlılığının bir hastalık olduğunu ve bunun kabul edilmesi gerektiğine dikkat çeken Kırık, “Bağımlı kişi kendi benliğinin farkında olmadığı için bağımlı olur. Bir boşlukta hisseden insan bu boşluğu doldurmak için bağımlı olur.” diyerek, bu bağımlılığın tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bağımlı olmamak için tavsiyelerde bulunan Kırık, bir kronometre yardımıyla sosyal medyada geçirilen zamanı ölçmenin etkili olabileceğini belirtti. Bu sayede farkındalığı oluşan bireyin bağımlılığını yönetebileceğini söyledi.

 

KBÜ-Kübra Malkoç, Fotoğraf: Betül Mimar

Web Tasarım & SEO: Best4SEO