Kardemir Standını Ziyaret Eden Bakan Önemli Projeleri
Anlattı..
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, T.C. Devlet Demiryolları, TÜVASAŞ, TÜDEMSAŞ, TÜLOMSAŞ’ın yanı sıra Kardemir’de fuarın düzenlendiği ilk yıldan itibaren katılımcı olarak yer aldığı “Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı ” ( EurasiaRail ) 3-5 Mart tarihleri arasında gerçekleştirildi.
İstanbul Fuar Merkezindeki fuarın açılışı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, Ulusalarası Demiryolu Birliği Genel Müdürü Jean Pierre Loubinoux tarafından yapıldı. Fuar açılışına Kardemir Genel Müdürü Uğur Yılmaz’da katıldı.
Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı’nın ( EurasiaRail ) açılışını yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, beraberinde TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız ile birlikte Kardemir standını da ziyaret ederek Genel Müdür Uğur Yılmaz’dan bilgi aldı.
Avrasya bölgesinin tek ve dünyanın en büyük 3. Demiryolu fuarı olma özelliğini taşıyan fuarda yaklaşık 300 katılımcı firma ve 30 farklı ülkeden katılımcı yer yerini aldı. Demiryolu sektörünün tüm temsilcilerini bira araya getiren fuarda, eş zamanlı gerçekleştirilen konferanslarda akademisyenler, sektör STK’larının yetkilileri, devlet kurumlarının ve uluslararası firmaların üst düzey yetkilileri sektördeki gelişmelere yönelik paylaşımlarda bulundu.
Demiryolu Mevzuatı, Kent İçi Raylı Sistemler, Altyapı, Demiryolu Araçlarındaki Gelişmeler, Emniyet Yönetim Sistemleri, Demiryolu Sektöründe AR-GE Faaliyetleri ve Katma Değeri Yüksek Çelik Ürünler gibi farklı konularda gerçekleşen konferanslara, Kardemir yetkilileri de konuşmacı olarak katılarak ray üretimi ve sektöre yönelik Kardemir’deki yeni yatırımlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
İran, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Fransa, Çin ve İspanya’nın ülke bazında katılım gösterdiği fuarın açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım hükümet olarak demiryollarına 2003’ten bugüne kadar 20 Milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, gelecek 10 yıl içinde demiryolu projeleri için 40 milyar dolara yakın yatırım planladığını belirterek “ Uzun vadede stratejik işbirliğine ihtiyacımız var. Türkiye’de müşterek imalat yapalım ve bölge ülkelerine, dünyaya ihracat yapalım” dedi.
Yüksek Hızlı Tren (YHT) ihalesi için de hazırlıkların devam ettiğini söyleyen Yıldırım, hızlı tren setlerinde yerli üretimin vazgeçilmez kriter olduğunu vurguladı. Yıldırım, ”80 adet hızlı tren seti önemli. Zannediyorum 5-6 milyar doları bulan bir yatırım. Bu yatırım bir satın alma şeklinde planlanmıyor, yurt içinde mümkün olduğunca yerli katkı oranıyla yapılmasını öngörüyoruz. Biz dünyanın bilinen üreticilerini Türkiye’ye yatırıma davet ettik, bazıları ortaklıklarını kurdu. Fabrikalarını yapanlar da var. Amacımız sadece hızlı tren seti almak değil hızlı treni üreten, kullanan ve ihtiyacı olan ülkelere temin eden bir Türkiye” dedi.