Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bilimsel Makale Nasıl Yazılır

KBÜ’de Bilimsel Makale Yazımı

kbu-makale

KBÜ’de Bilimsel Makale Yazımı ve Sunum Teknikleri Konusunda Püf Noktalar Anlatıldı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Oklahoma State Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Hızıroğlu’nun konuşmacı olduğu “Bilimsel makale nasıl yazılır ve sunum teknikleri” konulu seminer düzenlendi.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Demir, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevin Aytemiz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Oklahoma State Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Hızıroğlu seminerde ilk olarak bilimsel bir makalede bulunan teknik ana unsurların önemine değindi. Prof. Dr. Hızıroğlu bilimsel makalenin;  başlık, özet, anahtar kelimeler, giriş, materyal ve metot, bulgular, tartışma ve sonuç ile kaynakça kısımlarından oluştuğunu belirterek başlık seçiminde ve özet yazımında dikkat edilmesi gereken hususlar ile anahtar kelime seçiminin önemi ve makalenin diğer bölümlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Hızıroğlu bilimsel makalenin yazımında dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle özetledi; “Başlık çok uzun veya çok kısa olmamalı, bazı insanlar önce özeti okur ve o konuya ne kadar ilgiliyse devamını okuyup okuyamayacağını o özetten çıkartır. Ayrıca anahtar kelimeler de çok uzun olmamalı. Bir makalenin yazılma amacı da çok önemlidir. ‘Bu makale ne için yazılıyor?’ bunu mutlaka kendimize sormalıyız. Çalışma tamamladığında yazılan makaleyi bir süre sonra tekrar okumak da önemlidir. Önemi de şundan kaynaklanmaktadır; yazarken gözümüzden kaçan bazı detayların, imla ve noktalama yanlışlıklarının farkına varılmasını sağlar.”

Prof. Dr. Salim Hızıroğlu bilimsel konularda sunum yaparken dikkat edilmesi gereken konuları da şöyle sıraladı: “Eğer ne anlatacağınızı biliyorsanız sahnede o kadar rahat olursunuz. Kimse ben heyecan yapmam dememeli. Mutlaka sunum için o sahneye çıkarken içimizde bir heyecan oluşur, fakat bu aşırı olmayıp dengeli olmalıdır. 15 – 20 dakika herhangi bir konuda sunum için ideal bir süredir. Kürsüde kesinlikle okuma yapmayın. O konuyu özet bir şekilde katılımcılara anlatın. Slaytlarınız da sade olsun. Logo, sade bir arka plan şeklinde hazırlanabilir. Kırmızı ve yeşil renklerden kaçınmanızı öneririm. Her konu için 1 – 2 slayt yeterli olabilir. Eğer çok acemi isek mutlaka o konferansa gitmeden pratiğini yapmalıyız. Giderken de sunumun bir kopyasını yanınızda hazır bulundurun, planlı ve dakik olun. Hızlı konuşmadan göz kontaktı kurarak sunumunuzu gerçekleştirin. Tanıtım broşürü size o etkinlikten önce gönderileceğinden oraya gitmeden o konferans hakkında bilgi sahibi olun ve öyle gidin.”

Prof. Dr. Salim Hızıroğlu seminerin ardından katılımcıların bilimsel makale yazımı hakkında sorularını da yanıtladı.