Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bir Mantardır Gidiyor ! Oysa Yine Zehirledi ve 2 Kişi Öldü!

Mantar zehirlenmesi olayları bitmiyor.

Mantar zehirlenmesi olayları bitmiyor. Bu sefer de Düzce de 2 kişi öldü, 1 kişi ise komada!

Geçtiğimiz günlerde Sarıyer’de ormanlık alanda topladığı mantarları yiyen Yusuf Yıldız hayatını kaybetmiş, eşi Feriza Yıldız ise yoğun bakıma alınmıştı. Daha sonra Ordu’nun Ünye ilçesinde de topladıkları mantarları yedikten sonra aynı aileden 6 kişi hastaneye kaldırılmıştı.

Son olarak Düzce’de ormandan topladıkları mantarları yiyen Yusuf Yavuz (62) ve eşi Emine Yavuz hayatını kaybetti, gelinleri Tuğba Yavuz ise yoğun bakımda olduğu öğrenildi.

Yavuz ailesinden 2 kişinin yedikleri bir tabak dolusu mantarın görüntüsü ortaya çıkarken ailenin ‘Köygöçüren’ mantarı yediği belirlendi.

Bir yandan Ormanda kaybolma serüvenleri diğer yandan zehirlenmeler ve ölümler ile korku salan Mantar zevkinden taviz vermiyorlar. Uzmanlar, Köygöçüen mantarının “50 gramı bile yetişkin bir insanın ölümüne neden olabilir” görüşüne yer verirken, Vatandaşın halen ormanlık alanlarda mantar toplama yarışında olduğuna dikkat çekiyorlar..

Mantarlar, bitkiler ve hayvanlar âleminden farklı olarak Fungi âleminde yer alan canlılardır. Genellikle neden oldukları hastalıklar ya da zehirlenme olayları ile gündeme gelmelerine rağmen, aslında doğada ve insan yaşamında sayısız yararları ve kullanım alanları olan canlılardır.

Doğa mantarları; yenilebilir, yenilmeyen ve zehirli olarak gruplandırılmaktadır.

Türkiye’de yaklaşık 300 civarında yenilebilir özellikte doğa mantar türü bulunmaktadır. Tüketim amaçlı toplanan bu doğa mantarlarının bir kısmı halk pazarlarında satılırken bir kısmı da ihraç edilmektedir. Bunların içerisinde lezzet bakımından en fazla tercih edilenler kuzugöbeği mantarı (Morchella türleri), ayı mantarı (Boletus edulis), sığırdili mantarı (Hydnum repandum), domalan mantarı (Tuber sp.), keme mantarı (Terfezia sp.), kanlıca mantarı (Lactarius deliciosus), Yumurta mantarı (Cantharellus cibarius), Sezar veya imparator mantarı (Amanita caesarea)’dır.

Uzmanlar “Zehirli veya yenen mantarlar ayrı ayrı topraklarda yetişir. oysa yenilebilir ve zehirli mantarlar yan yana yetişebilir ve çoğu zaman bunları birbirinden ayırt etmek zordur.” diyorlar

Yine zehirsiz mantarın bile İnsanı zehirleyebileceği ifade edilirken “Çürüyen ya da patojen bakteri, ağır metaller veya toksik kimyasallar ile kirlenmiş olan yenilebilir mantarların yenmesi sonucu zehirlenme durumu ortaya çıkabilmektedir. Mantarlar ağır metalleri depolama özelliğine sahiptirler. Bu nedenle özellikle karayolları boyunca yetişen yenilebilir mantarların tüketilmesi uygun değildir. Bu mantarlarda önemli düzeylerde kurşun veya diğer toksin maddeler birikebilir.” görüşlerine yer veriyorlar

Web Tasarım & SEO: Best4SEO