Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

BÖLGE DEPREME HAZIR MI?

Karadeniz´de petrol arama çalışmaları

Karadeniz´de petrol arama çalışmaları sırasında sahil şeridinde aktif fay hattı bulundu. Karadeniz Bölgesi´nde birkaç yıl içinde 7 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor İddiası ürküttü..

 

DEPREM

 

Son günlerde doğu Karadeniz fay hattı ve depremler bilim adamları tarafından gündeme taşınırken KARABÜK yine seyrediyor. Karabük’te olası bir doğal felakette neler yapılacağı yada Karabük’te yaşanabilecek depremlerde halkın bilinçlendirilmesi konusunda kentte bir çalışma yapılmazken yanı başımızdan geçen fay hatlarında ki hareketlilik ülke gündeminde ki yerini ciddi bir şekilde aldı bile..

 

İşte , Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz Bölgesi´nde birkaç yıl içinde 7 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini iddia ederek  dikkatleri bölgeye çekti.
Ordu´da Doğal Afetler ve Kentleşme´ konulu panele, KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Jedezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Yüksek Şehir Planlamacısı Dr. Perihan Kiper ve Ankara Jeoloji Mühendisleri Odası´ndan Dr. Dinçer Çağlan konuşmacı olarak katıldılar.
KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş ise panelde en ilginç konuşmayı yapan isim oldu. Karadeniz sahil kesiminin depremselliği üzerine slayt gösterileri eşliğinde açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz Bölgesi´nde birkaç yıl içinde 7 büyüklüğünde deprem olması ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Kandilli Rasathanesi’nin yıllık deprem kayıtlarının, Karadeniz’in 10 kilometre kadar açığından kıyıya paralel olarak uzanan ters bir fayın varlığını kanıtladığını ifade eden Bektaş, “Öte yandan Doğu Karadeniz’de TPAO ve BP tarafından sürdürülen petrol arama çalışmaları sonucunda Karadeniz Fay Sistemi ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmuştur. Kandilli kayıtları ve uydu verileri, TPAO ve BP tarafından saptanan denizdeki Karadeniz fay sistemine ait Trabzon ve Rize aktif faylarının olasılıkla karada da devam ettiğini göstermektedir Bunların en büyüğü 6.6 büyüklüğündeki 1968 yılında yaşanan Amasra-Bartın depremidir. Amasra-Bartın’da, karadan yaklaşık 10 kilometre açıkta, ters fay özelliğindeki Karadeniz fayı üzerinde oluşan deprem 29 kişinin ölümüne, 2 bin 100 binanın yıkılmasına, küçük çapta tsunami oluşumuna ve sahil kesiminin yükselmesine neden olmuştur” diye konuştu.