Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ÇOCUKLARIMIZI EKRANLARA MAHKUM ETTİK

Ülkemiz nüfus, gelir, dış

Ülkemiz nüfus, gelir, dış ticaret hacmi gibi büyüklükleri ile dünyanın yüzde biri. Ama ürettiği, üretimde kullandığı teknolojiler açısından ve geçim düzeyi olarak bulunduğundan daha iyi noktada olabilir.

O noktaya ulaşamama nedenlerini ele aldığımızda, hep nitelikli insanların bu ülkede çalışmaktansa yurt dışına gittiği; hep yeterince nitelikli insanlar yetiştiremediğimizden yakınırız.

Nitelikli insanları sanayiye kazandırmak için çabalar saf edilir. Hibe desteklerde özendirici olsun diye, projesinden “ Doktoralı Eleman “ çalıştıranlara daha fazla destek veririz.

      Bunlar özendirici ve önemli yöntemlerdir. Ama işin bir de sosyal yanı var.

     Dahası, çocuklarına o özlediğimiz yaşamı verebilmek için ana-babalar yurt dışı yüksek öğrenim olanaklarını da değerlendiriyorlar. Çocukların iyi yetişmesi için daha 3 yaşındayken yurt dışına göçmeyi düşünenler bile ortaya çıkmaya başladı.

      İşin bu aşamaya gelmesi, yalnızca eğitim-öğretimde değil, çevre ve yaşam kalitesi açısından da alarm zillerinin çaldığı anlamında.3-4 yaş üzeri bir çocuk, uyku dışındaki zamanının ancak %20 sini bir eğitim kurumunda geçiriyor.

       Geriye kalan zaman ve yaşam, daha içine kapanık çekirdek aileler şekline dönüştü. İnsanların bir diğerini görme yeri de Alış Veriş merkezleri oldu. Sonuçta çocuğun kendine rol model seçme, ondan etkilenme, onun gibi olmaya çalışma olanağı kısıtlandı.

        Buna birde Ailelerin geçim derdi, çocuklarına iyi bir gelecek verebilmek için mesaili saatler eklenince, çocukların evde, büyükleri ile geçirebilecekleri vakit iyice azaldı.

       Sonuçta Çocukları Ekranlara Mahkûm Ettik.

     Ekran olumsuzluklarını günlük hayatta yaşıyoruz. Bir çocuk ekranda gördüğü dünyayı uygulamaya çalışır. Ekranda, sürekli yarış, Öne geçme, öldürerek galip gelme, trafik de başkasının hakkını gasp etme birde üstüne kavga edip saldırmaya yönelmesi, çocuklarımızın ekrandan öğrendiği şeyler.

       Bu durumları eskiden Mahalle ortamında büyüyen çocuklarda görebilir miydik? Sokak’ta oynayan çocuk bencil olmaz. Aileler, amca, dayı, teyze, hala, ortamında sevgi ile Büyüyen çocuklar saldırgan, kavgacı olur mu?

       Artık bunlar yok. Şehirlerdeki yaşam, daha içine kapanık, çekirdek aileler şekline dönüştü. giderek, rezidans dediğimiz “ İnsan Silolarında “ yaşamayı modernleşme zannettik.

       Covid-19 Pandemisi sürecinde hemen her anne babanın ortak yakınması, Çocukları Bilgisarayın önünden kaldıramıyoruz.

      Çocuklarındaki teknoloji bağımlılığına karşı bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

     a-Ebe beyin olarak örnek olmamız gerekiyor. Çocukların ailelerine modelleyerek birçok davranışı öğrendiklerini unutmamak lazım.

      b-Aile olarak ekran kapatma saatleri oluşturabilirsiniz. Bunlar özellikle beraber vakit geçirilen yemek saatleri, oyun saatleri gibi zamanlarda olmalı.

     c-Çocukların Tablet-Bilgisayar başında geçirdikleri zamanı planlamak önem taşımakta, bu planlamayı yaparken online eğitim süresini hariç tutmak gerekmektedir.

     d-Çocuklara ev içerisinde tamamlayabilecekleri görevler vermek, oyunlar üretmek gerekir. Bu süreçte boş kaldıkça tablete, bilgisayara koşan çocuklar için anne-babalar ev içerisinde oluşturacakları alanlar, oyunlar ve eylemler çocukların tabletten uzak kalmasını sağlayacaktır.

     e-Çocuğunuzu iyi gözlemleyin ve yetenek alanlarına ya da onu mutlu edeceğini düşündüğünüz faaliyetlere göre hobiler edinmesine yardımcı olun. Çocuğun ilgisini çeken bir hobiye yönlendirmek ya da yabancı bir dil öğrenmesine katkı sağlamak tablet ve bilgisayarlarla geçirilen vakti azaltmak adına faydalı olacaktır.

   f-Çocuklar yapacakları bir şey olmadığında ya da kendi hallerine bırakıldıklarında daha çok dijitale yönlenmekteler.

 Bu nedenle çocuklarınızla birlikte ama verimli vakit geçirin. Çocuklarımızı Ekranlara mahkûm etmeyelim.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO