Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

CUMHURİYETİMİZİN KURULUŞ YILLARINDA ÇOCUK KREŞLERİ

    29 EKİM 1923’de Kurulan Cumhuriyetimizin bir kadın ve

 

 

29 EKİM 1923’de Kurulan Cumhuriyetimizin bir kadın ve çocuk davası vardı. Cumhuriyet kurulurken yaklaşık 10 milyon nüfusun yarıdan fazlasını kadınlar ve çocuklar oluşturuyordu.

Kadınların rahatça çalışabilmesi, çocukların sağlıklı koşullarda bakılıp büyütülebilmesi için her şeyden önce anaokullarına ve gündüz bakım evlerine ( Kreşler ) ihtiyaç vardı.

Mustafa Kemal Atatürk, daha Cumhuriyeti kurmadan, Kurtuluş Savaşı yıllarında “ Kadın ve Çocuk davası” ile ilgilenmeye başladı.1921 de Ankara’da Himaye-i Etfal Cemiyetini Kurdu. Amaç Şehit Çocuklarını, Kimsesiz çocukları devletin koruması altına almaktı.

Atatürk,1935 yılında cemiyete Çocuk Esirgeme Kurumu adını verdi.1927 yılından başlamak üzere Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerde işci kadınların mesai saatlerinde çocuklarını bırakabilecekleri “ Gündüz Bakım Evleri “ adıyla ilk Kreşler açıldı.

Bu kreşler yatakhanelere, oyun salonlarına, banyolara ve bahçelere sahipti. Kreşlere bebekler ve biraz daha büyük çocuklar kabul ediliyordu.

Bu kreşlerde çocuklara kahvaltı ve öğle yemeği veriliyordu. Kreşlerde bir uzman çocuk doktoru ve hemşireler bulunuyordu. Çocukların sağlık durumları haftalık raporlarla ailelere bildiriliyordu.

Özellikle gelir düzeyi düşük aileler çocuklarını gönül rahatlığı içinde bu kreşlere bırakabiliyordu. Çocuklara en iyi şekilde bakılan bu kreşler, çocuk gelişiminde, kadınların iş hayatında daha fazla yer bulmasında ve nüfus artışında olumlu bir işlev gördü.

1930 yılında çıkarılan Belediyeler Kanunu ile belediyelere, kimsesiz çocuklara ve fakir ailelerin kız çocuklarına para, doktor, ilaç, yeme içme, giyinme, barınma, eğitim konularında ücretsiz yardım etme, çocuk bahçeleri, oyun ve spor alanları yapma, yetimhaneler, doğum ve emzirme evleri kurup işletme görevi verildi.

Dünyada ilk Kreşler 1848’de Paris’te açıldı. Sanayi Devrimi ile Önce Avrupa da sonra Türkiye’mizde Fabrika Kreşleri açıldı.

Laik Cumhuriyetimiz kadın ve çocuk davası kapsamında kreşlere büyük önem verdi. Günümüzde de Belediyelerimiz imkânları ölçüsünde Çocuk Kreşleri açmaya devam ediyor.