Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

DÇ SORUNLARI KONUŞULDU

    Türk Çelik

13

 

 

Türk Çelik Sektörü Sorunları ve Çözüm

Önerileri” Paneli Tamamlandı

 

Mimar Sinan Mühendisler Birliği  Karabük Temsilciği’nce Karabük Büyük Kulüpte   ‘Türk Çelik Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri’ adlı panel düzenledi.

Panele,  Karabük Valisi  Orhan Alimoğlu, İl Emniyet Müdürü  Serhat Tezsever,  Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Çelik İhracatçıları Birliği Matil A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Soykan, Kardemir Genel Müdürü  Uğur Yılmaz,  Karabük Üniversitesi  Rektör Yardımcısı Prof. Dr.  Mustafa Yaşar, Çelik üreticileri temsilcileri katıldı.

KARDEMİR Genel Müdürü Mesut  Uğur Yılmaz,  Mimar Sinan Mühendisler Birliği  Karabük Temsilciliği tarafından kentteki bir restoranda düzenlenen “Türk Çelik Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri” panelinde yaptığı konuşmada, fabrikalarının  Türkiye’nin ve bölgenin tek ray üreticisi olduğunu belirterek  “Devlet bizi korusun demiyoruz. Haksız rekabetten bizi korusun diyoruz. Bizim kendi kapasitemiz hemen hemen  Türkiye’nin tüm çelik ihtiyaçlarını karşılayabilecek konumda. Dolayısıyla yerli üretimi korumamız lazım.” dedi.

“Vizyonumuz,  Türkiye’de üretilmeyen ürünleri üretmek, küreselleşmek ve yıllık üretimde 3 milyon tona ulaşmak.” diyen Yılmaz,  2014 içinde 2 milyon 152 bin ton sıvı çelik ürettiklerini ve bu yılda rakamın bunun biraz üstünde olacağını vurgulayarak, Kangal Haddehanesi’nde düşük karbonlu, yüksek karbonlu çelikler, yaylık çelikler, elektrot çelikleri, civatalık, somunluk, otomotiv endüstrisinde lastikte kullanılan lastik telinin ara mamulü gibi malzemeler  üreteceklerini belirtti..

Demiryolu Tekeri Fabrikası’nı da gelecek yıl sonunda devreye alacaklarını belirten Yılmaz, “Önemli tesislerden birisi.  Türkiye’de ray gibi demiryolu tekeri de üretilmiyor. Bütün ihtiyaçlar dışarıdan karşılanıyor, stratejik bir yatarım. Yaklaşık 185 milyon doları bulacak ana para artı faiziyle birlikte. Dolayısıyla önemli bir yatırım, tümüyle robotlarla yapılacak bir üretim şekli. Bölgenin ve  Türkiye’nin inşallah teker ihtiyacını karşılıyor olacağız. Çelik sektörünün yani ark ocaklı çelik şirketlerimiz bir yolunu bulmalı. Nasıl olacak bilmiyorum ama ya da kendi doğal seleksiyonu içerisinde olacak. Etkin olmayan kapasitelerin kapatılması teşvik edilmesi lazım. İthalatın değil yerli girdinin teşvik edilmesi, yani artık  Türkiye’de  Avrupa rayı satılmamalı.  Türkiye’deki bütün demiryolu projelerinde yerlinin teşvik edilmesi anlamında bakarsanız bu KARDEMİR özelinde önemli bir destek olur. Kalitesiz ürün ithalatı engellenmeli. Başta enerji olmak üzere maliyetler düşürülmeli.” ifadelerinde bulundu

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan da demir çelik sektörünün hem ürün çeşitliliği hem de ihracat anlamında dünyada en hızlı gelişen sektörler arasında yer aldığına işaret çekerek, çelik sektörünün içinde bulunduğu durumu anlattı.

MATİL AŞ Genel Müdürü Hüseyin Soykan ve  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sektör Danışmanı Ahmet Taşkın’ın da birer konuşma yaparak Çin faktörüne değindiler..