Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dolandırıcılara Dikkat..!!

  SMS ve e-posta

 

SMS ve e-posta üzerinden yapılan dolandırıcılık yöntemleri her geçen farklılaşıyor..Vatandaşları yıllardır SMS yoluyla dolandıran kötü niyetli kişilerin bu yöntemi son yıllarda WhatsApp üzerinden de denemeye başladı ortaya çıktı.

Son dönemde artan eski dolandırıcılıkların yanı sıra yeni yöntemlerin de başladı. Tüketici ve Emniyet birimleri  Vatandaşları sık sık uyarmasına karşın halen bu mesaj ne diye bakıldığın da operatör şirket üzerinden ek fatura yansıtılıyor.

Özellikle telefonlara SMS üzerinden WhatSapp’ın güncellenmesi gerektiği, güncellenmez ise tüm belgelerin silineceği mesajı ile link gönderildiğine dikkat çeken konu uzmanları, “Vatandaşlar numarasını yazıp devam ettiğinde ‘evet’ veya ‘hayır” onayı çıkıyor. Mesaj evet veya hayır şeklinde de cevaplanırsa faturanıza 50 TL yansıtılıyor veya bakiyeniz den düşülüyor.” Diyorlar.

Bir şirketten müzik indirilmesi için gönderilen mesaja karşılık “hayır” cevabı da yazılsa faturaya haftalık 16 lira ücret yansıtıldığını kaydederek, fark edinceye kadar üç ay, iptal ettirinceye kadar 5 ay geçiyor. Bu arada Tüketicinin özellikle dava, mahkeme gibi kelimelerle korkutulmaya çalışıldığına vurgu yapılıyor ve artık bu numaralara karşı vatandaşın dikkatli olması isteniyor.

‘Borcunuzdan dolayı hakkınızda açılmış icra takibi devam etmektedir’ gibi ardından ‘Anlaşmak için irtibata geçmeniz halinde tarafımızla anlaşma imkanı sağlanacaktır. Aksi halde haciz işlemi başlayacaktır. İrtibat için lütfen 0…………. numarasını arayınız.” şeklinde atılan SMS’lere kulak asılmaması konusunda Emniyet birimlerinden sık sık yapılan ikazlara rağmen Vatandaşların bu tuzaklara düştüğü belirtiliyor.

Yetkililer “Bu numara Katma Değerli Elektronik Haberleşme hizmet numarasıdır. Vatandaşlarımız, acaba bir yere borcum mu kaldı diye kaygıya düşerek bu numarayı aradıklarında karşı taraf konuşmayı uzatıyor. Vatandaşın faturasına görüştüğü süreye bağlı 250 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar ücret yansıtılıyor. Tüketiciler bu tür mesajları dikkate almasın. Her tüketici, hakkında icra takibi olup olmadığını e-Devlet üzerinden rahatlıkla öğrenebilir.” Şeklinde bilgiler veriyorlar.
.
GSM şirketlerinin bu konuda daha dikkatli davranmasını isteyen Vatandaşlarda, bu tür sahtekar şirketlere nasıl referans alıyor diyerek tepki gösteriyorlar. Öte yandan yetkililer,  Tüketicileri rahatsız eden, dolandıran bu mesajlardan kurtulmak için gelen mesajların altında B ile başlayan numaranın (B186 gibi) bazı telefonlarda bulunan mesaj engelle bölümüne yazılarak engellenebileceğini de ifade ediyorlar.

Ayrıca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun sikayet.btk.gov.tr adresine yine mesajın altında bulunan numara ile şikayet etmenin mümkün olduğu belirtiliyor.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO