Safranbolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2018 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı ile uygulanan, Safranbolu ile özdeşleşen, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanıldığı için “mucize bitki” olarak adlandırılan safranın üretiminin artırılması amacıyla hayata geçirilen “Dünya Miras Kenti’nin Kırmızı Altını Safran” projesi yapılan kapanış toplantısı ile tamamlandı.
Safranbolu’da gerçekleştirilen toplantıya Karabük Valisi Fuat Gürel, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık ve Safranbolu İlçe Müdürümüz Mehmet Emre ile çok sayıda çiftçi katıldı.
Safran belgeseli ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emre, Safranbolu denildiğinde akla ilk gelen değerlerden birisinin Safran bitkisi olduğunu belirterek, “Bizde bu iki değeri birleştirerek gerçekleştirdiğimiz projeye Dünya Miras Kenti’nin Kırmızı Altını Safran ismini koyduk. Projenin amaçlarından bir tanesi bu değeri her daim gündemde tutmak. Bir diğer amacımız ise yetiştiricilerimize safranı tanıtmak ve safrana sahip çıkmalarını sağlamak ve çeşitli eğitimler vermek. projemiz ile safran hak ettiği değeri çok daha geniş kapsamlı bir şekilde buldu diye düşünüyorum. Projemiz in amacına ulaştığını görmekten de mutluluk duyuyorum. Bu vesile ile bizlerden desteklerini esirgemeyen Sayın Kaymakamımıza, BAKKA Yetkililerine ve değerli çiftçilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık ise yaptığı konuşmada “Safranbolu ismi ile bir arada anılan safran bitkisinin yanı sıra, çavuş üzümü ve yerli domates çeşidimiz maniye geleneksel olarak tüm özelliğini ve doğallığını koruyarak üretilmektedir. Bizim için yerli tohum ve yerli üretim en önemli olanıdır. İlimize özgü yerel çeşitleri korumak ve üretimlerini aralıksız sürdürmek için geçmişte BAKKA ile yapılan projelere bu ve önümüzdeki yıllarda daha yenilerini eklemenin gayreti içindeyiz. Proje hazırlık aşamasından kapanışına kadar emek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Safran’ın Safranbolu’ya ismini, rengini her şeyini verdiğini ifade eden Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer ise yaptığı konuşmada; “Kaymakamlık ve Belediye olarak Safranbolu’nun tüm değerlerine nasıl sahip çıkıyor isek, Safrana da sahip çıkıyoruz. İnşallah gelecek kuşaklara da Safranın ve Safranbolu’nun bütün değerlerini aktaracağız” dedi.
Safranbolu’da geçmişten bu yana Safran, üzüm ve domates gibi ürünler ile hayvancılığın her zaman ön planda olduğunu kaydeden Ürkmezer; “ İşte bizim bunları tekrardan arttırmamız, destek vermemiz gerekiyor. Safran üretiminin turizme de çok büyük katkısı var. Safranbolu’da turizmin 12 ay boyunca sürmesini istiyorsak safran üretimini arttırarak gerek fotoğraf anlamında gerekse safran üretimi ve hasadında daha büyük etkinlikler yaparak bunları daha da yaygınlaştırarak turistlerin daha da fazla gelmesini sağlamalıyız. Bu projenin gerçekleşmesinde tabii ki tüm arkadaşlarımızın katkısı var. Ancak Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu hocamızın Safranbolu’ya gelmesi de medya anlamında hem yerel hem de ulusal anlamda ses getirdi. Yine bununla beraber geçtiğimiz yıl safran soğanı talebinde büyük artış yaşadık. Nedeni ise bu projenin ulusal ve yerel medyada çok büyük yer bulmasıdır. Buradaki tüm çiftçiler atadan gelen şeyleri koruyorlar. Bu anlamda atalarımızdan gelen tohumların korunması yönündeki çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Böylesi önemli projelerin mutlaka devam etmesi katindeyim. Bu vesile ile Başta Sayın Valimiz olmak üzere Kalkınma Ajansındaki Valilerimize ve üyelere, BAKKA’ya, Köylere Hizmet Götürme Birliğine, Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerimize ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Karabük Valisi Fuat Gürel ise; “Şehirlere göç edilmesi nedeniyle üretimden uzaklaşıldığını” söyledi.
Üretim olmadan tüketimin olmayacağını, birilerinin üretim kısmında bulunması gerektiğini herkesin bildiğini dile getiren Karabük Valisi Fuat Gürel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Köylerimiz, özellikle kış aylarında tamamen boşalmış durumda. Köyüyle bağı kopan insanların yaz ayında köyünde birkaç ay kalmasıyla çiftçiliğin devam etmeyeceğini bilinir. Son yıllarda milletimizin, devletimizin imkanlarının artmasıyla köylerimiz neredeyse şehir ayarına gelmek üzere. Şehirlerimizde olup da köylerimizde olmayan bir şey neredeyse kalmadı. İnşallah hızlı bir şekilde oraları uygun hale getirip vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda hizmet almasını sağlayacağız. Ama üretime devam etmemiz lazım. Son yıllarda maalesef şunu da yaşadık; başkalarının ürettiği tohum üzerinden üretimler yapmaya başladık, kendi öz değerlerimizden, öz üretim kaynakları olan tohumlarımızdan maalesef uzaklaşır olduk. Allah’tan geçmişine sahip çıkan bir kısım insanlar vesilesiyle o tohumları bünyemizde barındırmış durumdayız” dedi.
“Safranbolu” deyince akla ilk safranın geldiğine işaret eden Karabük Valisi Fuat Gürel, “Safrabolu’ya geldiğinde safranla alakalı bir şey görmemek çok da işimize gelmez. 30 dekarlık bir alanda üretim yapılıyor. Çok yeterli olmadığını düşünüyoruz ama meşakkatli bir yetiştirme süreci var. Biz devlet olarak, kurumlar olarak destek vermek adına ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Özellikle Safranbolu’da safranı devam ettirmek lazım. Hiçbir şey olmasa bile ismini korumak adına bu 30 dönümü belki 50, 100 dönüme çıkarıp gelecek nesillere bunu taşımak gerekir” değerlendirmesini yaptı.
Konuşmaların ardından Safran Yetiştiriciliği Eğitimine Katılan çiftçilere Karabük Valisi Fuat Gürel, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer ve İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık tarafından sertifikaları verildi.
Programın sonunda Safranbolu Kaymakamı ve Belediye BaşkanıDr. Fatih Ürkmezer, Karabük Valisi Fuat Gürel’e Safran Çiçeği temalı bir tablotakdim etti.