Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

En İyi Korunan Ev “Ata Efendiler”Olurken En İyi RESTORE Edilen Evi de ‘Gülsüm Hanım Evi Oldu

Altın Safran Uluslararası Belgesel Film Festivali devam ediyor. 8-10 Haziran

Altın Safran Uluslararası Belgesel Film Festivali devam ediyor. 8-10 Haziran arasında düzenlenen festival kapsamında ‘En İyi Korunan Ev Onur Ödülünün Sahibi “Ata Efendiler Evi” oldu.

Safranbolu İsmetpaşa MaMahallesieretarla Sokakta No 39’da yer alan ‘Ata Efendiler Evi’ en iyi korunan ev onur ödülüne layık görüldü.


Programa Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, konağın sahipleri Özdemirler ailesi ve vatandaşlar katıldı.

“Bu evi dedem Ata efendi bizlere emanet etti”

200 yıllık tarihi ile tek kuleli konağı olma özelliğini taşıyan ata Efendiler evinde doğup büyüyen Sevim Özdemirler şunları söyledi, “Ben bu evde doğdum, bu evde büyüdüm. Annem ve babam erken yaşta vefat ettiler. Bu evi dedem Ata efendi bizlere armağan etmiş. Dedem Safranbolu’nun ilk Belediye Başkanlarındanmış. 1951 yılında eşim Ahmet Özdemirler ile evlendim. İki çocuğum oldu. Tayfun Özdemirler ve Ata Özdemirler. Bu konağı elimden geldiğince her yerini tamir etmeye çalıştım, bu ödül için çok teşekkür ediyorum.”

Başkan Köse”Bu evleri korumak, bir sonraki nesillere ulaştırmak kolay değil”

Plaket çakım töreni öncesi konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse şunları söyledi: “Bu konağı bu tarihlere kadar böyle güzel koruyarak getirdiğiniz için teşekkür ediyorum. Bu evleri korumak onları bir sonraki nesillere ulaştırmak kolay değil, o yüzden Safranbolu Safranbolu zaten ve Dünya’nın göz bebeği. Bu evler bir çok kentte var ama malesef korunamamış. Yaptığınız iş çok kıymetli size teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından 24. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında ‘en iyi korunan ev onur ödülü’ plaketi Ata Efendiler Evi’nin kapısına çakıldı.

SAFRANBOLU’NUN TARİHİ KONAKLARINDA  EN İYİ RESTORE EDİLEN EVİ ‘GÜLSÜM HANIM EVİ’ OLDU

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film festivalinin 24. yılında en iyi restore edilen ev ödülü ‘Gülsüm hanım evi’ konağına verildi.

Festivalin çeyrek asra girdiği süre zarfında bu yılın en iyi restore edilen tarihi yapısı belirlendi.  Bağlarbaşı Mahallesi Değirmenbaşı Dokak numara 39’da bulunan ‘Gülsüm Hanım Evi’ festivalin 24. yılında en iyi restore edilen ev onur ödülüne layık görüldü. 

Ödül törenine CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay,  Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, CHP Karabük İl başkanı Vedat Yaşar ve vatandaşlar katıldı.

Değirmenbaşı sokakta bulunan 3 katlı yaklaşık 400 yıllık ve oğlu Avukat Ramazan Arslan tarafından annesi Gülsüm Arslan’ın isminin verildi Gülsüm Hanım Evi ile ilgili ilk konuşmayı yapan Ramazan Arslan şunları söyledi:”Safranbolu benim çocukluğumun ve gençliğimin büyük hayallerimin olduğu ve geliştiği yer. Safranbolu çok büyük bir medeniyet çok büyük bir tarih Safranbolu medeniyetinin mimari unsurlarından biri de bu evleri  restore etmeye başladığımızda restorasyon üstlenen değerli Baş mimarımız Kamil amcanın bana bir sözü var o sözü burada sarf etmek isterim. Benim için bu evi restorasyonda şiyar olmuş bir sözdür. Evladım o tapu sana ait olabilir, lakin bu ev Safranbolu’ya aittir dedi. 

Sonrasında haneler annelere aittir ben bu haneyi. Annemin ismi ile isimlendirerek hanenin anneye ait olduğunu herkese göstermek istedim.”

“Kültür bakanlığının özellikle Safranbolu’daki tarihi yapılara daha çok destek vermeyi gerektiğine inanıyorum. “

Program kapsamında ödül plaketi çakım töreni öncesi konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise şunları söyledi: “İnanın o kadar değerli ki bu evleri korumak da restore etmekte hakikaten herkesin de harcı değil. Korumak çok zor. Çünkü korumak için ciddi bir bütçe gerekiyor restore etmek için de aynı şekilde. Desteksiz bunu sade bir vatandaşın yapması çok zor. O yüzden ben kültür bakanlığının bu konuda daha fazla destek olması gerektiğini düşünüyorum. Safranbolu’daki evleri elbette ki gücü olanlar restore etme şansına sahipler ya da yine gücü olanlar içinde olanlar, içinde koruma şansına sahipler ama her ev bu kadar şanslı değil maalesef. O yüzden bu evlerin korunmasında ve restore edilmesinde emeği geçen herkes bizim için çok kıymetli. Bu evler bizlere atalarımızdan kalmış, bizim görevimizde bu evleri aynı şekilde korumak ve bir sonraki nesillere aktarmak.” dedi. 

“Tüm Karabük milletvekillleri olarak bu festivale sahip çıkmalıyız”

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:”Bugün gerçekten anlamlı bir gün 24 Altın Safran belgesel film festivali çerçevesinde bugün gerçekten önlemli bir açılış yapacağız hep beraber. Bu Festival gerçekten çok çok önemli Safranbolu’nun Karabük’ün tanıtım açısından çok çok önemli çok önemli etkinliklerle de devam ediyor aşağı yukarı, 102 ülkeden 1400 Aşkın belgesel film bu festivalde Yarışıyor 21 tanesi finale kalacak. Bu festivale geçmişten bugüne kadar katkısı olan belediye başkanları başta Elif Köse ve önceki dönem belediye başkanlarına teşekkürlerimi sunuyorum.Başta biz milletvekilleri olmak üzere tüm milletvekillerinin bu festivale tüm Karabük’ün bu festivale sahip çıkması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından 24. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film festivali kapsamında ‘en iyi restore edilen ev onur ödülü’ plaketi Gülsüm hanım evinin kapısına protokol üyeleri tarafından çakıldı.