Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

FABRİKALAR KURAN FABRİKA 33. VE 34. BÖLÜMLER

 BÖLÜM-1455 YILINDA KURULAN HALİÇ

 BÖLÜM-1455 YILINDA KURULAN HALİÇ TERSANESİNDEN 2003 YILINDA EMEKLİ OLDUM

PENDİK’TEN AYRILIŞ ve SONRASI

 Pendik  Tersanesinde son işimiz olan  ve ALMANYA için inşa edilen RO-RO Gemisi ambar  kapaklarının teslimi ve  ölçüm kontrolu  sonrası  Alman Loydu surveyoru tüm ölçülerde sıfıra yakın hata ile yapılmış mükemmel imalat dolayısıyla tüm ekibimize hitaben      “ İsviçre saatleri kadar hassas bir imalat olmuş.Tebrik ederim” diyerek iltifat etmişti. RO-RO Gemisi Ambar Kapakları işi şantiyemizin ambar kapakları konusunda USTALIK eseri olmuştu.

Yine taahhüdümüz altında olan jib  kreynlerin imalat montaj ve test işlerini de 1999 sonuna kadar tamalamış olduk.

 

1999 senesi sonuna kadar KARABÜK DEMİR ÇELİK tarafından başlanılan fakat şantiyenin kapatılması nedeniyle eksik kalan tüm işleri yeni ekibimizle tamamlamış olduk. Böylece ben de  şantiyeciliğimin ilk yılında almış olduğum ilke kararını  eksiksiz olarak yerine getirmiş oldum.

 

Pendik Tersanesinden ayrıldıktan sonra bir süre için Teknik Hizmetler Daire Başkanlığında çalıştım. Türkiye Gemi sanayi kapatılıp personel T.D.İ.(Türkiye Denizcilik İşletmeleri) bünyesine aktarılınca ben de Haliç Tersanesi Ahşabiye Başmühendisliği görevine getirildim.

2003 yılında yönetim kurulu kararıyla Tekne İnşa Başmühendisliği kadrosuna atandığımı öğrendim. Tekne İnşa Başmühendisliği Tersanede önemli bir görev olup genelde gemi İnşa Mühendislerine uygun bir uzmanlık kadrosudur.

Ben İ.T.Ü.Makine Mühendisliğinde lisans, Endüstri Mühendisliğinde Lisans Üstü ve İngiltere Sussex Üniversitesinde Yöneylem Araştırması alanında master yapmıştım. Böyle bir görevlendirmeyi çok yadırgadığım için o dönemin genel müdür yardımcısı sayın Hasan ERDOĞAN’la görüştüm ve şu düşüncelerimi arz ettim:

Çok sayıda tecrübeli Gemi İnşa Mühendisinin çalışmakta olduğu bir tersanede Tekne İnşa başmühendisliğine bir Makine-Endüstri mühendisinin atanması etik değildir. Halen  Tersane veya Genel Müdürlük bünyesinde muhtelif şube müdürlüklerinde çalışmakta olup eğitim ve tecrübeleri nedeniyle haklı olarak bu göreve gelmeyi bekleyen tecrübeli, liyakatli ve bu görevde Tersanemize benden daha fazla katkı sağlayacak  Gemi İnşa Mühendislerine saygısızlık olacaktır. Ben bu kararın gözden geçirilmesini talep ediyorum”  dedim.

Bana “sen bu göreve gelmeyi kendin istemiş ve yönetim kurulu üyelerine söylemişsin “ dedi. Ben kesinlikle böyle bir talebimin olmadığını ve kimseye bir şey söylemediğimi ifade ettim. Genel Müdürle konuyu görüşeceğini söyledi.

Ertesi gün Tersane içinde iş için bir gemide bulunduğum sırada anonsla acele personel müdürlüğüne çağrıldım. Ya Tekne İnşa Başmühendisliği Görevini kabul etmem veya emeklilik sürem henüz dolmadığı halde aylar öncesinden emeklilik dilekçesini imzalamam istendi.

Meslek ilkelerime ters düşmemek ve gemi inşa mühendisi arkadaşlara saygısızlık etmemek için çok yadırgadığım bu atama kararını kabul etmeyerek dilekçeyi imzaladım.

Uzun yıllar bazı üst düzey görev tekliflerinden bile feragat ederek fedakarca ve zevkle çalıştığım kamu hizmetinden onur kırıcı bir şekilde( 2003 EKİM ) ayrılmak zorunda kaldım.

Ali CAN bey ,Bir Tersane Bir Hayat isimli kitabinda emekli oluşunu anlatırken “yıllar sonra sarf ettiğim gayretlerin, verdiğim emeklerin sonu böyle bitmemeliydi …” diye yazmıştı. Ben de bir süre için böyle bir hisse kapıldım fakat olanları unutup önüme bakmaya çalıştım. Ama şunu bütün açık yürekliliğimle söylemek isterim ki kamu hizmetinde bulunmaktan, ülkemizin önemli projelerinde  görev alarak şantiyelerde çalışmaktan her zaman zevk aldım ve onur duydum.

Haliç Tersanesi Türk Denizciliğinin Türk tersaneciliğinin en önemli bir tesisidir. Tersanesi bir kapısından öbürüne doğru yürürseniz her tarafından tarih fışkırdığını görürsünüz.Her taşı, her köşesi size asırlarca geriye götürür.”  Ali CAN

1974 te Mezun olduğum İstanbul Teknik Üniversitesinin  ilk kuruluş yeri olan TARİHİ HALİÇ TERSANESİ’nden (İSTANBUL TERSANESİ-TERSANE-İ AMİRE ) Ekim 2003  emekli olarak  ayrıldım.

FABRİKALAR KURAN FABRİKA 34. BÖLÜM EMEKLİLİK SONRASI GÖREV ALDIĞIM PROJELER UM TERSANESİ 510 TONLUK GANTRY KREYN

EMEKLİLİK SONRASI GÖREV ALDIĞIM PROJELER

Emeklilik sonrası UM Tersanesinde 500 Ton/65 m Gantry Kreyn montaji ve MARMARAY projesi kapsamında TÜP GEÇİT’lerin çelik imalatlarını yapan bir firmada Şantiye Müdürü olarak görev yaptım.

2013-2016 yılları arasında  İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Müteahhidi JAPON IHI firmasında teknik danışman olarak çalıştım ve 23 Şubat 2016 tarihinde ayrıldıktan sonra İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü İnşaatı süresince geçici montaj ve depolama alanı olarak kiralanan YAŞARASAN TERSANESİ’inde çalışmaya başladım.

2018-2022 yılları arasında 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ projesinde İmalat Müdürü olarak görev yaptım.

Japon IHI firmasında 3 yıla yakın çalıştıktan ve  firmayı iyice tanıdıktan sonra ,Ali CAN beyin gayretleri ve IHI’nin olumlu yaklaşımına rağmen bir ortaklık kurulamamış olmasına bir kere daha üzüldüm.

Eğer o zaman bir ortaklık anlaşması hayata geçirilip Japon IHI’nin düşündüğü gibi gemi inşaatı yanında vinç, köprü gibi çelik yapı işlerinin de yapılabileceği bir Tersane olarak planlanabilseydi  belki  İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü imalatlarının tamamını Pendik Tersanesinde yapmak mümkün olabilirdi.

Haliç, Camialtı, İstinye , Pendik Tersanelerinde ve  Karabük Demir Çelik Şantiyelerinde yetişen çok sayıda  tecrübeli mühendis, usta, işçi arkadaşlarımız bu tecrübe ve birikimleriyle değişik alanlarda çalışmaya devam ediyorlar.

Pendik Tersanesi’nde iki  Gantry Kreyn montajinda edindiğimiz tecrübeyle UM Tersanesine ait 510 ton /65 m gantry kreynin çelik,makina ve elektrik  montajini 3 usta ve bir mühendisle   yaptık.(Rafet DEMİRBAŞ, İbrahim ÖZCAN, Hatem DİKENOVA,Faruk ZAMBAK )

Benim 15 yıl çalıştığım Karabük Demir Çelik özelleştikten sonra belirli dönemlerde yaşanan sıkıntılara rağmen büyük yatırımlar yaptı.        Üretim kapasitesini ve ürün çeşitliliğini arttırdı. Hızlı tren rayları, ağır profil, tekerlek ve kalın kangal gibi katma değeri yüksek ürünlerin  üretimi yapılıyor ve dışarıya da ihraç ediliyor.

Çelik konstruksiyon imalatı yapan ünite KARÇEL adı altında tekrar canlandırıldı ve aylık 2000 Ton imalat yapabiliyor. Yurt dışına da çelik imalat ve montaj işleri yapıyorlar.KARÇEL otomotiv firması BMW’nin  MACARİSTAN’daki fabrika yatırımında  10 .000 ton yapısal çelik imalat ve montaj işini üstlendi ve proje başarılı bir şekilde devam ediyor.Avrupa’da yapısal çelik faaliyetlerini sürdüren KARÇEL , ŞİŞECAM’ın Macaristan’ın KAPOSVAR şehrinde kuracağı cam ambalaj tesisinin yapısal çelik  imalat  ve montaj işlerini kapsayan projede DOĞUŞ İnşaat’in çözüm ortağı oldu.Bu projelerle birlikte KARÇEL  marka değerini artırarak uluslararası pazarlarda tüm faaliyetlerini genişletmeye devam ediyor.

AR-GE faaliyetlerine de hız veren KARÇEL üretkenlik ve üretim kalitesini artırarak katma değerli yeni ürün ve hizmetler vizyonu hedefiyle, kaliteli ürün, zamanında teslimat ve müşteri memnuniyeti odaklı çözümleri ile sektörün ihtiyaçlarını karşılama ve yeni yatırımlarla ülkemize  katacağı ek istihdam çalışmalarına da  tüm hızıyla devam etme gayreti içindedir.

KARÇEL’e Osmangazi Köprü Projesi inşaatında çalıştığım dönemde Japon IHI olarak İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü işine ait 8000 tonluk imalat işi verdik. IHI firması ile çok iyi bir işbirliği yaptılar ve tüm siparişlerimizi istenen kalitede ve zamanında teslim ettiler.

Daha sonra 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ projesinde Kedi Yolu çalışma platformu dahil 2000 tonluk çelik yapı imalatı ile katkıda bulundular.          Başta , KARÇEL  önceki dönem Müdürü Kenan SUNGUR, Ahmet ÇOŞKUN, Yeter KAYA AKGÜN  ve halen görevde olan Uygar SEZİŞER, Pelin GÜRKAN ÖZDEMİR, Mutlu UZUN, Ergin DEMİRSOY olmak üzere  Detay Büro ve tüm atölye çalışanlarına Osmangazi Köprüsü ve 1915 Çanakkale Köprüsüne çok  değerli katkıları için teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.

 

TÜM HAKLARI MUSTAFA HATİNOĞLU’NA AİTTİR  DEVAM EDECEK ./.

YORUMLAR

13 adet yorum var

  1. Mustafa Hatinoğlu, tanıdığım meslekdaşlarımın, arasında mütevazi kişiliği, meslek ahlakı ve çalışkanlığı ile milliyetçi karakteri ile daima ön plana çıkmış bir mühendistir. Hatıratları mühendislik görevinine başlayan mühendisler için güzel bir yazaılı br şahsiyeeti elgedir. Böyle bir şahsiyeti tanıtarak örnek bişr gazeteceilik faaliyeti içinde KARABÜK GÜNDEM Gazetesi yetkililerini kutluyorum.

  2. Ahmet bey merhaba;
    Yorum ve değerlendirmeleriniz için teşekkürler,
    Özelleştirme öncesi Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri Çelik Yapı ve Ağır Teçhizat Fabrikalarında ve sonra Karçel’de çalıştığınız dönemde sizlerle çalışmak benim için de büyük bir zevkti.Rahmetli Bahrı UĞUR bey ve senin bizzat Pendik Şantiyesinde çalıştığınız dönemde yapılan işlerde(300 ton Gantry Kreyn, 450 Ton Gantry kreyn, 26,300 dwt Gemi Ambar kapakları vs,) çok emeğiniz geçti ve büyük katkılar sağladınız,
    Sizin sayenizde biz de biraz imalat işlerinde tecrübe kazandık,

  3. Mustafa Bey ,Yazı dizinizi sonuna kadar takip ettim. Böyle bir yazı dizisini hazırlayıp sunduğunuz için ne mutlu sizlere, teşekkürler.
    Mücadele ile geçen bir ömür. Sizin gibi azimli, mücadeleci, dürüst, tecrübeli mühendislerin Türkiye’mizde daha çok yatırımcı guruplar şirketler kurduğunu görebilecekmiyiz acaba?
    “Fabrikalar Yapan Fabrika” TDÇİ özelleşme önceleri kıdemli, emekli işçilerine mühendislerine bir yemekle plaket onur belgesi verirdi. ….
    Mustafa Bey, sizi tanımaktan, belli bir dönem Pendik Şantiyesinde olarak ve daha sonra KARÇEL‘de işleri yürütmekten gurur duydum.
    Gelecek yaşamında da mutlu yıllar başarılar dilerim. AHMET COŞKUN

  4. Mustafa bey , altın değerinde ki yazım çalışmanızı ilk kez az önce gördüm. Türk ulusunun her konudan önce üretimi bilen , üretim yapan , üretimi öğreten bir atılama ivedilikle gereksinimi olduğunu vurgular ve sizin bu doğrultuda yaşamış olduğunuz üretim deneyimlerini başta genç kuşaklara , bilmeyenlere , geleceğe aktarabilen yazılı belge bırakma geleneğini sürdürmenizden dolayı kutlarım. Bu değerli birikimi kitaplaştırmanız çok doğru olacaktır. Türk ulusunun , üretimden koptuğu özellikle son yıllarda bu tür yüksek başarı yüklü yaşanmışlıkları duyması , öğrenmesi, okumasının çok önemli olduğunu biliyoruz. En sonunda sizin bu etkin ve yararlı yapıtınız dan okuyanların güç alacağına , az olanak ile nelerin nasıl başarıldığını öğrenmesi onu güçlendirecek ve tetikleyecektir.. Emeğinize , yüreğinize sağlık. Saygılarımla

  5. FERİT Bey merhaba,
    Samimi düşünce ve değerlendirmelerinizi için teşekkür ederim.
    1977 Motor Teknik Öğretmen dediğinize göre 1977 mezunu olduğunuzu tahmin ediyorum.1977 yılı başında ben de KARABÜK DEMİR ÇELİK ‘ten burslu olarak master öğrenimi için İngiltere’ye gitmiştim.
    Yazı serisini ilk kez gördüğünüze göre diğer bölümleri henüz okuyamadınız.Sanırım önceki bölümlere Karabük Gündem arşivinden erişebilirsiniz.
    Şimdiki nesiller her türlü belge ve bilgiye kolaylıkla ulaşabiliyorlar.Bizim gençliğimizde en hızlı iletişim aracı önce TELGRAF , TELEKS, TELEFAKS vs. iken sonraları E-mail ,Cep Telefonu, WhatsApp gibi araçlarla eskiden saatler süren işler saniyelere sığdırıldı. Telefaks öncesi fotoğraf,belge paylaşımı bile yapılamıyordu veye çok zaman alıyordu.Bildiğiniz gibi sayfalar dolusu yazıyla ifade edemediğinizi bazen bir belge, bir fotoğraf , bir karikatürle anlatmak çok daha kolay oluyor.

  6. Aşağıda özetleyeceğim gibi 31 Ağustos 2023 günü BRTV’de (Bizim Radyo Televizyon Yayıncılık Tic. A.Ş. ) bir söyleşim yayınlandı.(Gurupta linkini paylaşırım.Fırsat bulduğunuzda izlemenizi isterim.)
    Söyleşi için Power Point sunumlarla hazırlık yaparak gitmiştim fakat yayın programlarının yoğunluğu nedeniyle notlarıma bile bakamadan anlatım ağırlıklı söyleşi şeklinde bir program oldu.Söyleşi sonrası aldığım bazı mesajlar ve KARABÜK GÜNDEM Haber Sitesi Genel Yayın Yönetmeni sayın Semih GÜLEN beyin teşvikleriyle bir yazı serisi hazırlama fikri gündemimize girdi.

  7. BRTV’deki söyleşimde İTÜ’den mezun olduktan sonra (1974) başlayan ve SÜMERBANK BAKIRKÖY BEZ FABRİKASİ, İNGİLTERE’DE MASTER, KARDEMİR, PENDİK TERSANESİ, ALAYBEY TERSANESİ, HALİÇ TERSANESİ, UM TERSANESİ , MARMARAY TÜP GEÇİT , OSMANGAZİ KÖRFEZ KÖPRÜSÜ ve 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ (2023) projelerindeki iş hayatımı yani 50 yıllık serüveni 50 dakikaya sığdırmaya çalıştım.
    Söyleşi sırasında kısıtlı süre nedeniyle dile getiremediğim ve özet olarak geçtiğim bir çok konuyu fotoğraf, yazı ve belgeler eşliğinde daha ayrıntılı bir şekilde anlatarak iş hayatımdaki tecrübelerimizi bizden sonraki kuşaklara aktarmak ve tarihe bazı notlar düşmek amacıyla bu yazı serisini kaleme aldım.
    Yazı serisin 41 bölüm olarak planladım. Sanırım bu ay içerisinde tamamı yayınlanmış olur.

  8. Söyleşiyi de izledikten ve yazı serisinin de tamamını okuduktan sonra yorum , değerlendirme ve eleştirilerinizi bilmek isterim. Öğretmenler mesleklerinin gereği konulara daha objektif ve eleştirel bakabildikleri için yorumlarınız bize de ışık tutacak ve daha bir özeleştiri yapma imkanı sağlayacaktır.
    Ben de gençlik yıllarımda Mimar Sinan , Edison, Leonardo Da Vinci, Hacı Ömer Sabancı,Nejat Eczacıbaşı gibi tarihte iz bırakmış insanların hayat hikâyelerini okumuş ve istifade etmiştim. Yazı serisinin ilerideki bir bölümünde hayattayken karşılaştığım ve yaşam öyküleri beni etkileyen beş ismi ve eserlerini de genç kuşaklara tanıtmaya çalışacağım.
    Değerli yorum ve katkılarınız için tekrar teşekkür ediyor ve yazı serisinin tamamı ve söyleşi hakkındaki yorumlarınızı beklediğimi de özellikle belirtmek istiyorum.

  9. Mustafa bey müthiş ilgi oldu arayan arayana sizi tanıyan tanımıyan herkes memnun.
    1.bölümü şu ana kadar 32.452 kişi okudu
    Semih GÜLEN (Karabük Gündem)
    Yazınızın yoğun ilgi görmesi çok normal. Ülkemizin sizinki gibi hikayelere ihtiyacı var.

  10. söyleşiler için aldığım bazı mesajları tkrar paylaşmaj istiyorum.
    Güzel bir söyleşi oldu Mustafa Bey, koca bir serüveni 50 dakikada anlattınız ne güzel,
    Burak Işıldar
    Ben de başından sonuna dinledim
    Yüksek mühendislik işleri ile bezeli, gurur duyulacak bir meslek hayatı
    Teşekkürler.
    Deniz ÖZTÜRK
    Çok güzel, uzun soluklu ve öz anılar söyleşisi olmuş.
    Genç yönetici ve mühendislere rehber olması dileklerimle kutluyorum.
    Burhan YILMAZ
    Mustafa’cığım tebrikler ve alkışlar. Çok güzel, sana yakışan, yürekten, samimi bir söyleşi olmuş. Birçok noktada tarihe notlar da düşüyor. Tekrar tebrikler.
    Prof. Sedat YÖRÜK
    YAZI SERİSİ için aldığım mesajlar;
    Mustafa bey müthiş ilgi oldu arayan arayana sizi tanıyan tanımıyan herkes memnun.

  11. Değerli arkadaşım Mustafa,
    Karabük Gündem gazetesinde yer alan yazı dizisini, Türkiye’nin bir diğer köşesinden (Edirne, Lalapaşa, Sarıdanişment Köyü) yaklaşık aynı zamanda hayat yolculuğuna çıkan, bu serüvende Senin’le de yolları kesişen ve yarım Asrı aşan bir süredir arkadaşın olma gurur ve onurunu yaşamış biri olarak, büyük bir ilgi ile zaman zaman da yoğun duygular yaşayarak dikkatle okudum. Şunu hemen belirtmek isterim ki yaşananlar sadece şantiyede geçen bir ömürden çok daha fazlası… Türkiye’nin son elli yılındaki sanayileşme (veya sanayileşsizme) çabalarının bir fotoğrafı… Kurumların ve kurum kültürünün önemini çok açık biçimde ortaya koyan bir belgesel… Yaşanan dönemdeki sosyal, ekonomik ve siyasal olayların bir aynası… Ve en önemlisi, Arhavi’nin Üçırmak Köyündeki bir İlkokulun birleştirilmiş sınıfında Cumhuriyet ülkü ve idealleri yetişmiş bir Çocuğun, nasıl bir

  12. Cumhuriyet Mühendisine evrildiğinin ve başarılara ulaştığının da gerçek bir öyküsü… Aynı zamanda, yurtiçini saymıyorum, Avrupanın bir-çok ülkesinden Japonya’ya kadar uzanmış bir başarı öyküsünün, Türkiye’de nasıl “emekli” edildiğinin bir traji-komik hikâyesi…
    Tarihe not düşerken, gelecek nesillere örnek olacak şekilde, bizlere makam-mevki, zenginlik kavramlarından çok daha ulvi insani değerlerin olduğunu, torunlarımıza bırakabileceğimiz en güzel mirasın bunların olabileceğini tekrar hatırlattığın için önünde (Japonlar gibi) saygı ve sevgi ile eğiliyorum. Can-ı yürekten tebrikler.

  13. Mustafa bey iyi geceler.
    5.yazınızı yorumlamak için yapılacaklar listeme eklemişken, Karabük gündem web sitesini açtığımda yazınızın 10. bölümün yayınlandığını görünce şaşırdım. Gecikme için kusura bakmayın lütfen.Y.lisans,okul,ev üçgeninde biraz yoğun geçiyor günlerim.
    Yoruma gelince ;
    5-10 aralığındaki yazılarınızda kaleminizin güçlendiğini net olarak görebiliyorum. Eğitim, tecrübe, kararlılık yazılarınızdan modelleneceklerin başında geliyor.
    Notlarınızda yer alan ilkeler ve çizimler geleceğin mühendislerine ışık tutacak kadar önemli. Üniversiteler, Kardemir..vb kuruluşlarla organize edilecek eğitim ve seminerlerle genç beyinlerle bilgilerinizi ve tecrübelerinizi paylaşmanız gerektiğini düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Karabük Üniversitesi, yapılan anlaşma ile
Sıradaki Haber KBÜ Karçel A.Ş’nin Karbon Ayak İzini Hazırlayacak