Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

FABRİKALAR KURAN FABRİKA BÖLÜM 20-KURU HAVUZ KREYNLERİ-PENDİK ŞANTİYESİNDE SON YILLAR(1988-1993)

KURU HAVUZ KREYNLERİ ve

KURU HAVUZ KREYNLERİ ve PENDİK ŞANTİYESİNDE SON YILLAR (1988-1993)

 

Sayın Şamil AYRIM’ın Türkiye Gemi sanayi Genel Müdürlüğü döneminde de Karabük demir Çelik’le iyi ilişkiler devam etti. T.D.Ç.İ  üst yönetimindeki değişiklikler ve iki kurum arasında ödemeler deki aksamalar nedeniyle bazı sıkıntılar yaşamaya başlamıştık. 1988 Yılı içerisinde benim de yıllardır beklediğim havuz kreynleri ihalesi yapılmıştı.

1 adet 450 Ton /129 m GANTRY KREYN ,

3 adet 80 Ton/36 m JİB KREYN ,

 1 adet 16 Ton/60 m JİB KREYN

 

FİNLANDİYA KONE CRANE firması ve PORTEKİZ MAGUE firması arasında kıyasıya bir rekabet yaşanmış ve sonuçta toplam 20 milyon Mark mertebesinde bir bedelle KONE firması ihaleyi kazanmıştı. Anlaşma gereğince tüm projelerin, mekanik ve elektrik teçhizatlarının temini KONE CRANE firmasının taahhüdünde olacak çelik imalatlar, mekanik ve elektrik montaj işleri Pendik Tersanesi tarafından yürütülecekti.

 

 

Uzun yıllardır devam eden Gantry Kreyn, Jib Kreyn ve Motor Fabrikası gibi diğer işlerden çok tecrübe kazanmış olan şantiye ekibimizle bu projeyi de üstlenmek istiyorduk.

Şantiyede ilk göreve başladığım 1981 senesi içerisinde Karabük D.Ç. İşletmeleri Müessese Müdürlüğünde EĞİTİM Müdürlüğü görevi teklif edilmişti fakat şantiyede kalmayı tercih ettiğim için bu görevi kabul etmemiştim.

1988 yılında Müessese Müdürü Sayın Sacit KORKUT önce Montaj Müdürlüğü ve sonrasında Yapım Başmüdürlüğü görevini kabul etmem için  beni telefonda ikna etmeye çalışmış fakat kabul etmeyince yüz yüze görüşelim demişti. Karabük’e sırf bu konuyu görüşmek için gittim. Kendileri beni dikkatle dinledi.

Ben özetle şantiyede özellikle büyük kaldırma kapasiteli Gantry Kreynler, Jib Kreynler ve Gemi ambar kapakları konusunda çok iyi bir tecrübe edindiğimi ve uzun zamandır Pendik Tersanesi Kuru havuz kreynleri ve 2 adet 75.000 DWT gemi ambar kapakları işi için beklediğimi ifade ettim. Bu projeleri de tamamlayarak hem çalıştığım müesseseye hem de ülkeme daha faydalı olacağıma inandığımı belirttim.

Benim çok kararlı olduğumu görünce ısrarlı olmadı. Ben de çok memnun olduğum bu görüşme için  kendisine teşekkür ederek ayrıldım. Bu vesileyle gerek benim şantiye şefi olarak Pendik’te kalmama müsaade etmesi ve gerekse her zaman tüm şantiye faaliyetlerimizde bizi desteklediği için Sacit KORKUT beyi  minnet ve şükranla anıyorum.

Türkiye Gemi sanayi Genel Müdürü Şamil Ayrım ve Pendik Tersanesi Müdürü Emrettin Atik Kuru havuz kreynleri imalat ve montaj işlerini ihale etmeden direk Karabük Demir Çelik’e verilmesini istiyorlardı. Bu konuda KONE firmasına da danışmışlar ve bizim Pendik’te imalat ve montajini yaptığımız 300 Ton Gantry , Jib kreynler ve köprü kreynleri incelemeleri ve görüş bildirmelerini rica etmişler.

KONE CRANE  firmasından proje Müdürü, İmalat Müdürü ve 2 mühendis bu amaçla özellikle bizi ziyaret ettiler.Ben kendilerine 1981 yılından beri yaptığımız tüm işleri anlattım ve Tersane sahasını gezdirerek özellikle 300 Ton/73 m GANTRY Kreyn, 30 Ton /43m JIB kreyn, Motor Fabrikasındaki 150 Ton Köprü ve 10 Ton konsol kreynleri gösterdim.Ayrıca Motor Fabrikası Üst Yapı çelik imalat ve montaji ile  Oksijen- Azot -Argon üretim tesisinin montajini yaptığımızı da belirttim.Firma elemanları iyi bir izlenim edinmişlerdi.

Mayıs 1989 tarihli bir yazıyla KONE Cranes firması özet olarak şöyle cevap vermişti:

Sayın Şamil AYRIM (Genel Müdür)

KONE Cranes teknik elemanları Pendik Tersanesine yaptıkları ziyaretlerde Karabük Demir Çelik tarafından gerçekleştirilen diğer işleri inceleyip Karabük D.Ç. şantiye mühendisleri ile de görüşmüşlerdir. Yapılan görüşmeler ve incelemeler neticesinde Karabük Demir Çelik İşletmelerinin kalite ve kapasite yeterliliği açısından kuru havuz kreynleri imalat ve montaji için uygun bir firma olduğu izlenimi edindiğimizi belirtmek isteriz.

 

1981-1988 yılları arasında Karabük Demir Çelik Pendik şantiye ekibi olarak bir çok değişik projeyi başarıyla tamamlayarak özellikle KREYN, Ambar Kapakları , Motor Fabrikası gibi çelik yapılarda büyük bir tecrübe kazanmıştık.

Bu nedenle her branşta kalifiye elemanlardan oluşan bu ekiple Pendik Tersanesinin en büyük yatırımlarından biri olan kuru havuz kreynleri (1 adet 450 ton/129 m GANTRY KREYN , 3 adet 80 Ton ve 1 adet 16 Ton JİB KREYN), 2 adet 75.000 DWT Dökme Yük gemileri ambar kapakları ve 2. Kademe yatırımı için düşünülen Blok atölyesi tevsii ile 5 adet 26.300 DWT Gemi Ambar kapakları işini  de yürütmek istiyorduk.

29 MART 1989 tarihinde Türkiye Demir ve Çelik Genel Müdürlüğü , Karabük D.Ç. Fabrikaları Müessese Müdürlüğü ,Türkiye Gemi Sanayii A.Ş. Genel Müdürlüğüne muhteviyatını benim kaleme aldığım ve iki kurum arasında 9 yıldır devam etmekte olan yakın işbirliği, müşterek gayret ,samimi ve olgun iş anlayışı sayesinde başarılan işler özetlenmişti.

Ayrıca uzun yıllardan beri müştereken yürütülmekte olan sayısız imalat ve montaj işlerinden edinilen tecrübe ve teknoloji birikimi de göz önüne alınarak her iki kuruma ait karşılıklı imkan ve iş potansiyellerinin değerlendirilmesi ile gerek yurt içinde ve gerek yurt dışında ağır sanayi tesisleri , vinçler, gemi ambar kapakları ve benzeri konularda ortak  taahhütlere girebileceğimiz, faydalı ve verimli işbirliği yapabileceğimiz kanaat ve inancı belirtilmişti.