Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

FİBROMİYALJİ; Çağımızın Anlaşılamayan Hastalığı….

      ÇAĞIMIZIN

 

 

 

ÇAĞIMIZIN ANLAŞILAMAYAN HASTALIĞI : FİBROMİYALJİ

Nedeni tam olarak belli olmayan Fibromiyalji ( FMS ) , hastanın yaşam kalitesini düşüren ve yaygın kas ağrısına sebep olan bir sendromdur. Fibromiyalji eklemleri tutmaz ve vücutta şekil bozukluğuna neden olmaz. Daha çok erişkinlerinde görülen FMS kadınlarda erkeklere göre 7 kat daha fazla görülmektedir.

 

 

Hastalıklar, ruhsal ve fiziksel travmalar, hormonal bozukluklar gibi nedenler ile stres, aşırı alkol ve sigara tüketimi, düzensiz bir hayat, yoğun çalışma temposuda vücutta ağrı, yorgunluk, halsizlik, uyku bozukluğu yaparak Fibromiyaljiyi tetikleyerek belirtiler vermeye başlar.

FMS de esas şikayet ‘ AĞRIDIR’

Ağrı fibromiyaljide kronik hale gelmiştir ve en önemli belirtisidir. Ağrı omuz, boyun gibi tek bir bölgede olabileceği gibi yaygın olarak da hissedilebilir. Yanma, acıma, karıncalanma, üşüme gibi değişik şekillerde ağrı hastalar tarafından tanımlanabilir. Ağrının özelliği hava şartlarına, uyku kalitesine ve strese bağlı olarak değişebilir.
– Fizik muayenede hassas noktalar
– Yorgunluk hissi
– Çabuk yorulma
– Uyku bozuklukları
– Sabahları yorgun uyanma
-Depresyon
– Baş ağrısı
– Migren

 

TANI İÇİN ÖZEL LABORATUVAR TESTİ YOKTUR

Hastalığa özel laboratuvar ve röntgen bulgusu yoktur. Yapılan testler sadece fibromiyaljiye benzeyen bulgular veren diğer hastalıkların ayırt edilmesinde kullanılır.
Tanı yaygın ağrı ve 18 özel simetrik duyarlı noktaların en az 11 in de saptanan aşırı hassasiyet ile klinik olarak konur.

 

FİBROMİYALJİNİN İLACI EGZERSİZ

Egzersiz bu hastalıkta olmazsa olmaz bir tedavidir. Egzersiz yapılmadığı takdirde diğer yapılan tedaviler sınırlı kalmaktadır. Özellikle gevşeme, germe , düşük tempoda yürüyüş, yüzme ve bisiklet binme gibi aktiviteler fms hastaları için faydalı olacaktır.

 

Fibromiyaljide standart tedavi yoktur. Egzersiz tedavisinin yanı sıra ilaç tedavisi, fizik tedavi, masaj gibi çoğulcu tedavi uygulanır ve kişi fibromiyalji hakkında bilgilendirilir.

Hastalara yatmadan önce uykuyu etkileyecek alkol, sigara, çay, kola, kahve gibi maddeleri almamaları önerilir. Stres ve aşırı çalışma Fibromiyalji Sendrom belirtilerinde artmaya yol açar. Ancak bu insanlar mutlaka günlük sorumluluklarını da yerine getirme mecburiyetleri olduğundan dikkatli olmalılardır. Fizik tedavi uygulamalarında ise sıcak uygulama, derin ısıtıcılar ve ağrı kesici özelliği olan elektriksel stimülasyon ve masaj ile olumlu sonuçlar alınmakta, kaplıca kürleri önerilmektedir. İklimin hastalığın gelişiminde etkisi yoktur ancak soğuk ve nemli havada Fibromiyalji Sendrom şikayetleri artar. Sıcak- kuru hava, masaj, spor aktiviteleri ve tatil semptomları azaltabilir. Fibromiyalji remisyona girse (iyileşse) bile tekrarlama riski çok yüksektir. Bu sebeple bu hastalar hep olumlu bir tavır almalı ve bu hastalığın günlük hayatlarını berbat etmelerine izin verilmemelidir.

Ayrıca uygun olmayan egzersizler ya da kötü duruş pozisyonu bu hastalığı artırabileceğinden Fizyoterapistinizden destek almanız daha yararlı olacaktır.