Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Filyos,Yurtlar, Çöp ve Spor

Filyos ; Temeli Nihayet..

semih-gulen-karabuk-gundem

Filyos ; Temeli Nihayet..

Sultan 2. Abdülhamid’in hayali olan ve onun döneminden bu yana bekleyen Filyos projesi sonunda hayata geçiyor. Endüstri bölgesi ilan edilen Filyos Vadi Projesi için Başbakan Binali Yıldırım  9 Aralık Cuma günü  temel atma töreni için Zonguldak’ta olacak..

Batı Karadeniz havzasını tabiî ki yakından ilgilendiren ve yıllardır konuşulan proje tamamlandığında ülke ekonomisine sağlayacağı katkı katrilyonlarca lira tabi..

Nihayet atılacak diyoruz zira bu FİLYOS Projesi Karabük’te son 4 yıldır gündemden bir türlü düşmüyordu.

Dönemin TSO Başkanları Pehlivan Baylan ve hemen ardından başkan olan Sedat Namal sık sık bu Filyos projesini gündeme taşıyordu hatta 2015 yılı Ekim ayında temeli atılacaktı.

Projenin alt yapı ihalesine giren firmaların kendi aralarında ki hukuksal sorunları neticesinde maalesef uzadı da uzadı.. Şimdi 9 Aralık’ta mültivizyon eşliğinde temeli atılacak Filyos’un..

Karabük’te tabi ki başta KARDEMİR olmak için bu proje bittiğinde nemalanacak..Faydalanacak..

///////////            ///////////             /////////

 YURTLAR Konusu Yasallaştı..

Neden bizim Ülkemizde CANLAR yanmadan eksik olan bir konu,sistem düzgün hale getirilmez, eksikliği giderilmez..

İlla ki bir musibet yaşanacak, görülecek ve hemen düzeltme yoluna gidilecek…

Öğrenci yurtları konusu yıllardır bu ülkede konuşuluyor, yıllardır çözüm noktalarında bir şeyler yapılsın isteniyordu.. 81 ile Üniversite açmak, hatta İlçelere fakülteleri kondurmak güzel de O Öğrencinin sosyal yaşamı, Yurdu konusunda alt yapı sağlanmaz,hazırlanmaz..

Karabük bunu en iyi yaşayan İLLERDEN biri.

KBÜ Suratla büyüdü, Yurtlar da yanında hormonlaşıp  büyüdü.. Zaman zaman aksaklıklar oldu görmezlikten gelindi “Evveli Hiç Yoğdu” dendi..

Ancak VAN depreminde yaşanan facialar, Konya ardından son dönemde Adana’da yaşanan acılar bu konuda da aklı selim düşünüp kurallarına göre oynamanın gerektiğini ortaya koydu..

Kurallar belli.. MEB yönetmelikleri var. Uygulansın yeter ancak Valilikler, Kaymakamlıklar siyasi mekanizma içinde çözüm ararlarken küt ADANA olayı patladı.

12 Can Ülkeyi ayağa kaldırdı ve TBMM de konuyu YASALAŞTIRDI..

Geç kalınmış bir YASALLAŞMA, geç kalınmış bir denetim mekanizması için düğmeye basıldı..

Öğrencinin CAN Güvenliği  önem kazandı.. İnsan olduğu ve önemli olduğu bu kez ciddi ciddi hatırlandı..

Ancak, bunu denetleyecek birimler ne kadar hazır ?

Örneğin YURTLAR için istenen 4.1 katsayılı depreme dayanıklı binanın kontrolüne giden teknik olmayan bir memur yangın merdiveni projesinin uygunluğuna nasıl bakacak, yada verilen evrakla Teknik resimde ki uygunluğu nasıl karşılaştıracak, yada ne bileyim oda içi metrekare hava temizliği oranının nasıl temiz olup olmadığına kara verecek, keza tam tersi eğitimini almamış birinin HİJYENLİK konusunda ki denetimi nasıl olacak ?

Ben seni denetlerim ha… diyene Sen denetleyecek düzeyde misin ha..!  denebilecek mi?TBu denetim aşamasında İş güvenliği uzmanı olmalı, Teknik eleman ( Tekniker-Mühendis) olmalı, Sağlık uzmanı olmalı, Sosyolog olmalı, olmalı da iş doğru olmalı dendiğinde kontroller bu sene nasıl yetişecek..

TBMM de YURT konusunda yasa çıktı…Bir güzel adım atıldı ve Belediyeler artık ruhsat veremeyecek Yurtlara ve bu arada denetim sadece MEB da (İllerde Valiliklerde) olacak..

Bir adım atuıldı atılması na da şimdi de başka sorun yaşanacak.. Bir çok pansiyon,Öğrenci evi ne deprem yönetmeliğine sahip nede MEB in Yurtlar için istediği diğer teknik şartlara o zaman ne olacak.. Kış ortasında kapatıyoruz denmeyecek tabi…Denmemeli tabi…Sezon sonuna kadar ya bu şartları yerine getirin yada sezon sonu siz kapatmazsanız biz kapatacağız denmeli..

Sorunları çözüyoruz derken sorunlar yaratılmalı.. Ancak bu çözümler içinde bugünden çalışmaya başlanılmalı..

///////////            ///////////             /////////

 

Yenice mi, Salmanlar mı ?

Hepsi KARABÜK’MÜ..!

 

Katı atık BERTARAF Tesisi için çektiği zulmü, ne Olimpik yüzme havuzunda ne stat yapımında  nede İl Müdürlüklerinin  bina yapımlarında ki gecikmelerde,  çekti bu kent…

O projeler başlandı, müteahhit gecikmeleri falan oldu ancak bir kentin sağlıklı büyümesi için gerekli olan katı atık bertaraf tesisi (Çöp depolama alanları) gibi önemli  işlevleri bulunan bir tesisin başlamadan dünyaca paraları da içine gömmek farklı bir zulüm yaşattı KARABÜK’E..

Yıllar,aylar boşa gitti… Milyon milyon liralar boşa gitti.. KARÇEV kuruldu, Belediye başkanları Valiler..Bürokratlar vs..vs.. geldi geçti..

Siyasiler bağırdı çağırdı… Kimi buraya yapılmaz dedi kimisi yer mi var dedi ve son noktayı Çevre Şehircilik Bakanlığından gelen teknik elemanlar koydu..

Asit köyünde yapılandırılacak çöp depolama alanı kayıyor, uygun olmaz, buraya harcanan paranın 10 katı harcanırsa alt yapı sağlamlaştırılır ancak dendi…. Dank !! etti..

Yazık dendi devletin,milletin parasına 10 kat yapacağımız harcamanın çeyreğine biz yeni tesis yaparız dendi ve yeri yer arayışları içinde  Karabük-Zonguldak yolunun 16. Km de bulunan ve Salmanlar köyü sınırları içinde olan bir taş ocağı bu konuda uygun bulundu.

Bulanlar teknik elemanlar. Öngördüler daha doğrusu ve şimdi zemin etüt çalışmaları yapılıyor bu arada 11 farklı kuruma da uygun olup olmadığı soruluyor. Bir çoğu evet uygun diyor..Diğer birkaç kurum konuyu etüt ediyor hale..

Bunlar tamamlandığında Bakanlık bir ödenek çıkartacak  KARÇEV’e  ve haydı buyurun yapın tamamlayın çöp depolama ve imha etme tesislerinizi diyecek..

81 ilin 78 inde bu konu çözülmüş bizim gibi 3 ilde çözüm arayışları devam ediyormuş…

Sorunsuz yapamıyoruz ya bu kez de  yok senin sınırına yok benim sınırıma yapıldı tartışması başlatıldı.. ÇÖP kimin hepimizin..Yer kimin Karabük’ün..

Daha iyi bir yer varsa bunun da bilimsel açıklaması yapılıyorsa EYVALLAH ancak sen ben kavgası ile böylesi bir önemli tesisin yapılması engellenecekse olmaz..

Bu tesis zaten geç kalınmış ve olmazsa olmazdı… Bırakın teknik elemanları, bilir kişileri sağlıklı karar versin…Ve bir an önce şu  ÇÖP bertaraf tesisi yapılsın….

///////////            ///////////             /////////

 

KARABÜKSPORUMUZ ..

Karabüksporun Ankara’da  Osmanlı spora karşı oynadığı futbol gerçekten sezonun en iyi oyunuydu denebilir..

Giden 3 puan çok önemli değil ancak oyun mantalitesi ve cesur oyun anlayışı sonrası TUDOR ve talebelerini tebrik etmek gerek.

Bu hafta sonu Aytemiz Alanyaspor geliyor. Geçen sene şampiyonluk yarışında kovalamaca yaptığımız ALANYA spor geliyor yani..

Son 3 haftalarını  iki  mağlubiyet bir galibiyetle  geçmişler ve 14 puanla 12.sıradalar..

Yani uçurumun kenarında duruyorlar.. Karabükspordan alacakları bir mağlubiyet sonrası ise  küme düşme hattına otururlar..

Ha..birde işin yani madalyonun diğer yüzü var…

Alanya sporun Karabük’ten  alacağı üç puanla kendi puanlarını 17 e taşıyıp nefes alma pozisyonuna  girerlerse,  bu arada da   bizi  ateş çemberi içine sokarlarsa..Olmaz mı ? Futbol bu…Kimse olmaz diyemez..

Bunu niçin yazdık ? Karabükspor bu sene güzel oynuyor, iyi yerlerde falan diyerek sık sık yazıyoruz,  ancak bir iki maç kaybı sonrası ne olur ?  …   13  hafta sonunda 17 puan yeterli görülmemeli, puan ortalaması 1.3 den mutlaka 1.7 hatta 1.8 lere çekilmelidir..

Düşen takıma ‘vah vah iyi oynuyordu bir iki puan verelim federasyondan da kurtaralım’ derler mi… Nasıl olsa HARCANAN paralar Kardemir kaynaklı olduğu için kimse hesapta soramıyor…Olan Karabükspor severlere oluyor…Dün unutuluyor…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

4 adet yorum var

  1. Semihciğim, çöp olayına değinmen çok güzel. Ancak, yüzeysel bakmışsın. Bu bir sen-ben kavgası değil. Bir düşün. Bundan 12 yıl önve ir yer seçimi yapılıyor. Burada milyonlarca liralık harcamada bulunuluyor ve yıllar sonra burası kayıyormuş başka yer düşünelim deniyor. Düşünülen yer Karabük’te olmuş Yenice’de olmuş farketmiyor. Çünkü, yine baştan savma bir iş yapılıyor.
    Tam ormanın içinde böyle bir tesis yapılacak. Yapılınca ne olacak? Sorun mu çözülecek yoksa yeni sorunlar mı ortaya çıkacak? Çok iyi irdelenmesi gereken konular bunlar. Katı atık bertaraf tesisleri incelediğinizde suyu, toprağı, havayı kirletecek bir olayla karşılaşacaksınız. Bu ormanlar turizme açılma sürecine geç de olsa girmiş. Oranın dört kilometre uzağında arberatum sahası var. Dünyanın en bakir ormanları var. Endemik bitki açısından dünyanın bulunmaz bir köşesi. Ekolojik dengesinin bozulmaması gerekir. Florası mükemmel. Böyle bir tesis bunların hepsini olumsuz etkileyecektir. Yenice sınırında mı Karabük sınırında mı tartışması o yüzden önemsiz. Önemli olan ormanın içine yapılması. Burayı seçmelerinin nedenlerinden birisi de tabanın kayalık oluşu. Bu ne demek ? Daha az masrafla, daha az bir maliyetle bu işi yaptım demek. Yani, yine bir şeylerden kaçılıyor. Orman mühendislerine, çevre mühendislerine bir sorun bakalım. Burası için ne diyecekler? Hatta Bolkuş Muhtarı Sayın Cahit Ertekin’le bir görüşün. Neler söyleyecek? AKP İl Başkanının dediği gibi bu bir parti meselesi değildir. Beyefendi, tesisin yapılacağı yere itiraz edenleri, tesise karşı çıkmış gibi gösteriyor ve ihanetle suçluyor. Bu çok basit bir düşünce tarzıdır. Kimse yapılacak tesise karşı çıkmıyor. Yurdunu sevenler bu doğa harikası bozulmasın mücadelesini veriyorlar. Bir de işin başka bir yönü var. Bu hazretler 15 yıldan beri iktidarda değiller mi? Neden geçici çözümler yerine kalıcı çözümler üzerine odaklaşmıyorlar? Neden önceki yer seçimindeki hatalardan kaynaklanan milletin parasının çöpe atılmasının hesabını sormuyorlar? Oraya milyonlarca lira harca sonra olmadı yenisine de 30 milyon harcayayım de… Ondan sonra da dolarları bozduralım ekonomiyi düzeltelim diye sokağa çık. Yok böyle bir şey. Kısacası; biz havamızın, suyumuzun, toprağımızın kirlenmesini istemiyoruz. Karşı çıktığımız budur. Karabük’te Marzinc ile Zobran köyünün çektiği sıkıntıları elbette biliyorsunuz. Bu güzelim ilde yeni marzinclere gereksinim olmalı mı? Peki, bu ilin Çevre Müdürü ne der bu işe? O da olumlu görüş mü bildirir? Marzince de Çevre Müdürlüğü mü izin vermişti? Ya da Osman Kahveci beyin düşüncesi nedir bu konuda? Demek istediğim; siyasi vesayet altındaki emir kullarının olumlu görüş vermeleri ve inceleme yapmaları yeterli değildir. Gerçekleri haykirabilecek bürokratlar ya da teknik elemanlar varsa adamlar onların dedikleri kabülümüzdür. Gözlerinden öpüyorum ve bu konuyu daha geniş bir şekilde tartışmaya açmanı diliyorum. Sevgiler.

    1. Tabi ki Mustafa abi… Konuyu Çevre İl Müdürü ile görüştüm. orman müh. 2 dostumla da, Valilik konuyu 11 kuruma sormuş teknik yazıları bugün yarın gelir diyorlar.. Çevre anlayışımız ortak….özellikle “arberatum sahası” olması çok önemli….bize intikal eden yönü farklıydı…bilgi için teşekkür ederim…. OSG

  2. Tesis yapılması planlan yer, Yenice Karabük yolu üzerinde insanların duraklayıp doya doya orman suyu içtikleri, temiz hava alıp dinlendikleri, 4 tane kurnası olan çeşmenin bulunduğu, aynı zamanda yanında wc ve mesciti bulunan yerin 200 m üstü, ormanın ortası yani tam bir dinlenme tesisi yada apart otel kurulabilecek, mıntıka olarak vadi yamacı olması nedeniyle yazın rüzgarın eksik olmadığı bir yer…şayet o tesis kurulursa o su kuruyacak …ayrıca o mıntıka av yaban hayvanlarının geçek yeri dediğimiz geçiş bölgesi daha neyin tartışmasını yapıyorsunuz..karabükte bunca ıssız kıraç yerler varken buranın seçilmesinin sebebi nedir ..lütfen tartışma konusu olan yeri görmeden karar vermeyelim
    Ayrıca bahse konu olan yer Ovacık a yaklaşık 80 Eflani ye 70 km mesafede yani Yenice Zonguldak arası mesafeye eşit, o kadar mesafeden çöp taşımak yerine…. bence yapılması gereken planlama ve destekle her ilçenin kendi tesisini kurabileceği çözümlerin düşünülmesidir. Saygılarımla…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uzun Yıllar Sonra Bir İlk
Sıradaki Haber Karabük’te Karla Mücadele Devam Ediyor…