Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hadrianoupolis’e ziyaretçi akını.

Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü

Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersin Çelikbaş’ın başarılı çalışmaları meyvelerını vermeye başladı.

Karabük’te kıymeti halen algılanamayan antik dönemim mozaik cenneti olan Eskipazar İlçesindeki Hadrianoupolis antik kentine gün geçtikçe ilgi artmaya başladı.

“Paphlagonia Hadrianoupolis’i” olarak adlandırılan antik kent  Karabük ili, Eskipazar ilçe merkezinin 3 km batısında “Viranşehir” olarak adlandırılan mevkii ve çevresindeki arazi üzerinde dağınık bir şekilde konumlanan Budaklar, Büyükyaylalar, Çaylı ve Beytarla köylerini kapsamakta.

Antik kente ait kalıntılar günümüzde Budaklar Köyü ve Hacı Ahmetler Mahallesi’nde yoğunlaşmaktadır diyen Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersin Çelikbaş . “Bithynia ve Paphlagonia bölgelerinin arasında kalan bir noktada yer alan Hadrianoupolis, arkeolojik verilere göre MÖ 2. yüzyılda kurulmuştur. Eskipazar ve çevresinde yapılan yüzey araştırmalarında yapılan epigrafik (yazı bilimi) çalışmalarda çok sayıda yazıtlı eserlere ulaşılmıştır. Çalışmalar hakkında bilgi veren Hadrianoupolis Kazısı sorumlusu Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersin ÇELİKBAŞ; Hadrianoupolis antik kentinde bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda 5 yapı gün yüzüne çıkarılmıştır. 2017 yılı çalışmaları sonucunda ise Anadolu’nun en eski kiliselerinden bir tanesi olan 1500 yıllık bir tarihe sahip ve tarafımızca Kilise C yapısı olarak adlandırılan yapı kalıntısına ulaştık. Hadrianoupolis’te restorasyon-konservasyon çalışmaları da devam etmektedir. 2011 yılında restorasyon-konservasyonunu tamamlamış olduğumuz Kilise B yapısının eşsiz taban mozaikleri sağlamlaştırılarak koruma altına alındı. Koruma çatısı da yapılan Kilise B’nin mozaikleri 2 ay önce ziyaretçilerimizin hizmetine açılmış durumda. Kilise B’nin mozaiklerini görmek isteyen ziyaretçilerimiz günün her saati ziyaret edebilir. Diğer yapılarımızı da yine görmek fırsatına sahipler. Hadrianoupolis sahip olduğu bu eşsiz mozaiklerin ziyarete açıldığı duyan ziyaretçilerimiz yoğun bir şekilde Eskipazar’a akın etmekteler ki bu yoğunluğu görmek bizi mutlu ediyor. Hadrianoupolis antik kentindeki diğer yapıların çatı projeleri de yapıldığında Türkiye eşsiz bir mozaik kente sahip olacaktır. dedi..

Çelikbeş, “Bu yıl çalışmalara Ağustos ayında başlayacağız. Bize verilen destek için tüm kurumlarımıza teşekkür ederiz. Fakat destek veren kurumların sayısının artması gerekmektedir. bu çalışmalarımız hızlandırıp antik kenti daha görsel bir hale getirecektir.” diyerek de öemli bir konuda vurgu yaptı

Web Tasarım & SEO: Best4SEO