Karabük havaalanı yapımı için halen Karabük Milletvekili olan eski KBÜ Rektörü Prof. Dr Burhanettin Uysal önce YÖK’den sivil havacılık yüksek okulunu açmış, alt yapı olarak da kontrolsüz havaalanı yapımı için alt yapı çalışmalarını tamamlamıştı.
Devlet hava meydanları işletmeleri yanı sıra sivil havacılık Genel Müdürlüğünden gelen teknik elamanlar 1800 metre ila 2200 metre arasında bir pist yapımının uygunluğu yanı sıra hava mani yasının son derece uygun olduğunu rapor altına alınmış ve hazırlanan dosyalar sonrası ödenek bulma noktasına gelinmişti
KBÜ nün bu çalışmaları sonrası dönemim Milletvekilleri M.Ali Şahin ve Osman Kahveci kontrolsüz havaalanı yerine, kontrollü alan yapılması konusunda yine dönemin Bakanı (halen Başbakan) Binali Yıldırım ile görüşeceklerini dosyaların bu şekilde takip edilmesinin daha uygun olacağını vurgulamışlar Karabük havaalanı daha büyük konsepte yapılması konusunda fikir birliğine gitmişlerdi.
Ancak dönem Ulaştırma Bakanı 7 ilde havaalanı yapılacak müjdesi verirken, Karabük’ün havaalanı yapılacak iller arasında yer almayışı kentte hayal kırıklığı yaratmıştı. Bu arada Karabük dosyasının Karaman iline kaydırıldı iddiaları da çok çarpıcı bir şekilde dillendiriliyordu.
Bu arada KBÜ yerleşkesi içinde Orman İşletmeleri alanı içinde kalan yerler için istenilen olur yazısına, Red yanıtı geliyor, daha önce den planlanan bir çok proje ve çalışma adeta alt üst ediliyordu.
Karabük ağır sanayi kenti, Süper ligde takımı var ve en önemlisi Dünya Miras Kenti Safranbolu ile turizm alanında iddialı diyen konuya yakın kaynaklar son yıllarda Üniversitesi (KBÜ) ile 50 binleri bulan öğrenci yapısı ile de havalanının şart olduğunu belirtiyorlar.
Öte yandan, Karabük havaalanı konusunda oyalanıyor, bu kentte havaalanı yapılmaz, yapmazlar tartışmaları ile gündem değiştirilirken son günlerde Karabüklü iş adamlarından gelen yoğun istek ve teklifler yanı sıra siyasi baskılar sonucu havaalanı dosyası tekrar gündeme geldi.
Yapılan son çalışmalar neticesinde daha önce pist ölçümleri, üst alt trafik geçişleri ve rüzgar mani yası hesaplanan alanın uygunluğu tekrar gelen uzmanlarca teyit edildiği öğrenilirken, Safranbolu turizmi başta olmak üzere , KBÜ sivil havacılık Yüksek okulu öğrenimi ve Kardemir- Karabükspor gibi kurumlarında işlevleri düşünülerek havaalanı için çalışmaların kaldığı yerden başlanıldığı ifade edildi.
Konu hakkında gizli bir çalışma yapıldığına değinen konuya yakın kaynaklar; “KBÜ Rektörlüğünün bakışı değişti, Siyasilerin desteği var, kent iş adamları istekli, alan/yer mevcut şimdi olayı Karabük Valisi Mehmet Aktaş’da yakından takip ediyor, kısacası konu daha etkin bir şekilde gündemde “ şeklinde yorumlar yapıyorlar.