Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz
Gül “Yanlış hesap Bağdat’tan döndü…”
Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, Çelik-İş Sendikası İskenderun Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek, Hatay İş Mahkemesi’nin 3 Eylül 2014 tarihi itibarıyla, yetki için aranan yasal çoğunluğa sahip olduklarını tescil eden, 3 Temmuz 2015 tarihli kararını yorumladı. Basın toplantısına Çelik-İş Sendikası Mali Sekreteri Bayram Altun, Çelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Demir, Şube Sekreteri Mehmet Güngör, Şube Mali Sekteri Murat Kayış, Şube Teşkilatlandırma Sekreteri Ender Keser, Şube Eğitim Sekteri Rifat Alpboğan ve bazı sendika üyesi işçiler katıldılar.
Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, basın toplantısında mahkeme kararını kast ederek “Yanlış hesap Bağdat’tan döndü” dedi. Genel Başkan Gül, düzenlenen toplantıda Türk Metal Sendikası Genel Başkanı’nın sendikasından toplu istifaların başlaması sonrası “demokratikleşeceğiz” şeklindeki demecini de eleştirip “demek ki bu sendikada daha önce demokrasi yokmuş. Ülke genelinde Türk Metal Sendikası’ndan ayrılanlar akın akın, binlerce emekçi olarak sendikamıza yani Çelik-İş’e geliyorlar. Geldiğimiz nokta Türk Metal adına acı, gelecek içinse umut verici bir gelişmedir” dedi.
İsdemir’de, Çelik-İş Sendikası’na kumpas
kurulmuştur
Genel Başkan Gül sözlerinin devamında ise “Çelik-İş Sendikası’na İsdemir’de, 22 günlük grev sonrası kumpas kurulmuştur. Kumpas içerisinde maalesef işveren ve sarı sendika ile birlikte, yer yer, sarı sendikadan nemalanan gazeteciler de yer almıştır. İsdemir yönetimi yetkiye 29 gün kala 330 vardiya Amir Yardımcısı işe aldı ve bunların iş tanımlarını bile yapamadı. Dolayısıyla kendi yönetmenliklerine uymadıkları gibi Dürüstlük İlkesini de ihlal etmiş oldular. Biz 3 Eylül 2014 tarihi itibarıyla 2760 üye sayımızla % 51 oranıyla yetki yeter sayısına ulaşmıştık. Ancak alınan 330 kişi ile oranımız % 49’lara düşürüldü. Hakkın kötüye kullanıldığını öne sürerek Hatay İş Mahkemesi’ne dava açtık. Hatay İş Mahkemesi’nde 3 Temmuz tarihli kararıyla, yetki yeter sayısına sahip olduğumuzu tescil etti. İsdemir’de 40 yıllık yetkili sendikayız. 40 yıldır iş barışını ve üretimi sağladık. İsdemir kötü günlerinde en büyük destekçi biz olduk. 22 günlük grevle mi kötü olduk? Kimseye kötü söz söylemiyoruz ama elbette sitemimiz ve bize yapılan haksızlıkları ifade etmek durumundayız” diye konuştu.
Teşvik değil zorlama
Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, İsdemir yönetiminin çok çeşitli gerekçelerle 900’e yakın işçi çıkardığını ifade ederek “Bu arkadaşlarımız ‘Teşvik’ adı altına zorlamayla işten çıkartıldılar. İşçilerden biri İskenderun İş Mahkemesi’ne başvurdu ve baskıyla teşvik işine evet dediğini mahkemeye kabul ettirdi ve işçiye işe iade kararı çıktı. İskenderun İş Mahkemesi’nin bu kararını ayakta alkışlıyoruz. Bir, iki ay rapor alan işçiler işten çıkartılırken, İsdemir Genel Müdürü tam iki yıldır raporlu haliyle fabrika yönetiyor. Elbette genel müdürümüze şifa diliyorum. Demem o ki insanlar hastalanabilir. Hastalanınca hemen işten çıkarılmaları gerekmiyor” dedi.
Türkiye’nin en iyi sözleşmesini İsdemir’de
yapacağız
Gül son olarak “Hatay İş Mahkemesi’nin 3 Temmuz tarihli kararı hepimize ve bölgemize hayırlı olsun. Elbette mahkeme kararının Yargıtay yolu açıktır. İtiraz olursa, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ileri bir tarihte başlar. İtiraz edilmez ise hemen toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlayacağız. Hiçbir İsdemir işçisine kırgın değiliz. Herkesi Çelik-İş’e davet ediyorum. Toplu İş Sözleşmesi görüşmemiz 1 Ocak’ı kapsayacak. Allah izin verirse İsdemir’de yine Türkiye’nin en iyi sözleşmesini yapacağız. 40 yıl geçirdiğimiz İsdemir’de daha nice 40 yıllar geçireceğiz. Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı olarak tüm işçilerimize hakkımı helal ediyorum” şeklinde konuştu.