Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İŞTE Durum Bu..! Depresyondayız..

Türkiye’de son 5 yılda

Türkiye’de son 5 yılda antideprasan ilaç kullanımı yüzde 56 oranında arttı. Uzmanlar bu oranların çok tehlikeli boyutlarda olduğunu söylüyor.depresyondayiz

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Mersin Milletvekili Ali Öz’ün, Türkiye’deki depresyon vakaları, antidepresan ilaç kullanımı ve alınan önlemlerle ilgili bir dizi soruyu içeren soru önergesini cevapladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre Türkiye’de son 5 yılda antidepresan tüketiminin yüzde 56 oranında arttığını belirten Müezzinoğlu, 2008 yılında 16 milyon 537 bin 260 kutu olan antidepresan tüketiminin 2012’de 25 milyon 958 bin 725 kutuya yükseldiğini anlatarak,  “Söz konusu artışın birden fazla sebeplerinden biri de, bu ilaçların diğer branş hekimlerince de reçete ediliyor olması. Antidepresan tüketimindeki artış nedenleri; depresyon tedavisinin özelliği, antidepresanların başka rahatsızlıkların da tedavisinde kullanılması ve hizmette ulaşılabilirliğin artışı gibi etkenlere dayanmaktadır” dedi.

Uzmanlar Bakanın verdiği rakamlara göre ülke olarak depresyondayız yorumu yapıyorlar.

Öte yandan, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yedi ülkede yapılan anketlerde , çalışan her 10 kişiden 1’inin depresyon nedeniyle iş yerinden izin aldığını  yine  araştırma kuruluşlarının   anketlerine  göre, bunalım nedeniyle izin alma ihtimali yüksek olanlar, daha çok İngiltere, Danimarka ve Alman çalışanlar arasında sıklıkla görüldüğünü  belirtmeleri dikkat çekerken  söz konusu araştırmanın  Avrupa Depresyon Birliği EDA için yapıldığını ifade edildi.

Türkiye, İngiltere, Almanya, İtalya, Danimarka, İspanya ve Fransa’da 7 bin kişinin  katıldığı ankette  yüzde 20’sinin hayatlarının bir bölümünde depresyona girdikleri , çalışanlar için daha iyi destek ve koruma uygulamaları hayata geçirilmesi gerektiği, Depresyonda olanların Almanya’da yüzde 61’inin, Danimarka’da yüzde 60’ının, İngiltere’de ise yüzde 58’inin izin alma ihtimalinin yüksek olduğu belirlendi.

Depresyonda olup izin alma ihtimali yüksek olanların Türkiye’deki oranı ise yüzde 25 olarak belirlendi.