Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Japon Elektrik Mühendisiyle Teknik bir Tartışma”

Fabrikalar Yapan Fabrika (10. Bölüm)

Fabrikalar Yapan Fabrika (10.

15 Tonluk ilk Jib kreynin montajini bitirdiğimiz gün vincin tepesindeki yanıp sönen uçak/helikopter uyarı ışık lambasını  da çalışır duruma getirmiştik.

Akşamları yani gündüz çalışmasını bitirdiğimizde vinçte ana elektrik beslemesini sağlayan anahtarın uyarı ışık devresini besleyecek şekilde açık tutulması gerekiyordu. Vinç mekanik ve elektrik montaj işleri de hızlı bir şekilde devam ediyordu. Biri makine diğeri elektrik işlerinden sorumlu  2 Japon mühendis  bizimle birlikte çalışıyordu.

Bir gün işbaşı yaptığımızda sabah erkenden elektrik ustabaşım çalışma odama geldi ve kaldırma makinalarının yer aldığı elektrik-makina odasında aşırı bir sıcaklık olduğunu söylediler. Ben de “siz hiç bir şey yapmayın, ben hemen Japon mühendisi de alıp geleceğim” dedim..Henüz ne olduğunu anlamamıştık ama Japon mühendis İnoda san kendisinden habersiz yanlış bir iş yaptığımızı düşünerek çok kızdı.

Beni suçladı ve malzemeye yani aşırı ısınmış motora bir zarar geldiği takdirde bunun bütün sorumluluğunun bize ait olacağını söyledi. Hemen havalandırma fanlarını çalıştırdık ve ısınmanın nereden kaynaklandığını öğrenmeye çalıştık. O dönemde vinçlerde doğru akım motorlarıyla daha hassas bir hız kontolu sağlamak için Ward-Leonard diye bilinen bir sistem vardı.Alternatif akımla çalışan bir  motor jeneratör gurubu ile doğru akım elde ediliyor ve bu doğru akımla kaldırma sisteminde kullanılan doğru akım motoru besleniyordu.

Isınmanın doğru akım motoru alan sargılarının gece boyu çalışmasından kaynaklandığını öğrendik.

JAPON mühendisle meseleyi  tartışmaya girmeden önce  elektrik montaj ustalarımla konuştum. Hatalı bir işlem yapmadıklarını , gündüz mesaisi bittiğinde tüm şalterleri kapattıklarını ve  sadece uyarı ışıklarına  elektrik sağlayan hattı açık bıraktıklarını öğrendim.

O gün akşam elektrik resimlerini ve devreleri çok dikkatli bir şekilde inceledim. Özellikle Doğru akım motoru alan sargılarını besleyen devreyi incelediğimde önemli bir hata yapıldığını fark ettim.Durumu JAPON mühendisle değerlendirince dizayn hatası olduğunu anladılar.Hem JAPON mühendis İNODA San  hem de şirket (SHOWA CRANE) özür dilediler ve gerekli düzeltmeyi yaptılar.

Pendik Tersanesindeki köprü vinçlerin montaji sırasında vinçlerin elektrik montajiyla ilgili bilgilerimin yetersizliğini görmüştüm. Bu eksikliğimi gidermek ve elektrik montaji işlerinde çalışacak işçi ve ustalarımı daha iyi eğitebilmek  için Kartal Endüstri Meslek Lisesinin açtığı haftada 6 saat  olmak üzere 17 haftalık akşam ELEKTRONİK BAŞLANGIÇ kursuna katılmıştım.Kurs birincisi olarak bir plaketle de ödüllendirilmiş ve  pekiyi derece ile kursu bitirmiştim.

Bir makina mühendisi olarak böyle bir kursa katılmam kurs öğretmenlerinin de ilgisini çekmiş ve bana çok yardımcı olmuşlardı. Hatta bu kursta edindiğim bilgiler ve meraklı olmam sayesinde (merak ilmin hocasıdır)  vinçleri devreye alırken yaşadığımız problemler ve bazı zor  elektrik arızalarını elektrik ustalarımdan daha hızlı olarak bulabiliyordum. Aynı şekile HİDROLİK ve PNÖMATİK akışkan gücü kurslarına hem kendim katılmış ve hem de bazı ustalarımı göndermiştim. Şantiye hayatım boyunca eğitime ve eleman yetiştirmeye önem verdim.

    BAYRAM TATİLİNDE YAPTIĞIM ÇALIŞMA

Şantiyelerde genellikle bayramlarda çalışma  yapamazdık. İşçilerimizin çoğu Karabük’e ve diğerleri de kendi ailelerinin yanına giderlerdi. Alaybey şantiyesinde bir bayram tatilinde tüm çalışanlar ailelerinin yanına gittiler. Ben uzak olduğu için Artvin’de olan ailemin yanına gidemedim ve tek başıma şantiyede kaldım.2 Vincin montajinda da son çalışmalara devam ediyorduk.

Bu vinçlerde tüm hareketli mafsal noktaları için ilk defa gördüğümüz merkezi yağlama sistemleri vardı. Pompadan en uzak yağlama noktasına kadar devrede kullanılan tüm farklı elemanları tanımamız gerekiyordu.

Sahadaki işlerimizin yoğunluğundan bu merkezi yağlama sistemine ait  şema ve diyagramları inceleme fırsatı bulamamıştım.

Bayram tatili bu iş için iyi bir fırsattı. Japon mühendisten konu ile igili tüm dökümanları (tedarikçi firma katalogları , resimler, örnek devreler vs.) aldım ve dikkatli bir şekilde okudum ve anlamaya çalıştım.

Depodaki tüm devre elemanlarını inceledim.İşi yapacak usta ve işçilerimizin kolayca anlayabileceği şekilde örnek devreler kurdum.

Bayram dönüşü sahada bu işi yapacak ekip elemanlarını ayırdık ve onlara bayram tatili sırasında hazırladığım “MODEL” devre üzerinden eğitim verdim.

Ustalarımız, kurduğum örnek devre üzerinde işi kolayca kavradılar ve hemen işe başladık. Böylece uzun  bir süre kafamı meşgul eden zor  bir işi daha çözüme kavuşturup yoluna koymak   benim için unutamadığım bir bayram hatırası olmuştu. Yani bir bayram tatilini vincin  merkezi yağlama sistemini anlama ve çözümleme için harcamıştım   fakat farklı ve hoş  bir mühendislik heyecanı yaşadığım için de  çok memnun kalmıştım.

     YENİDEN PENDİK ŞANTİYESİ ve 30 Ton/43 m JİB KREYN

15 tonluk jib kreynlerin montajinin tamamlanmasına yakın 30 Tonluk Jib kreynin malzemelerini beklerken Ali Can bey, Pendik Tersanesi Müdürü Emrettin Atik Bey ve İşletme Şube Müdürü Aykut Altay bey Pendik Tersanesi yarı havuz tipi kızakta acilen ihtiyaç olduğunu göz önüne alarak 30 tonluk vincin Alaybey yerine Pendik Tersanesine kurulmasına karar verdiler.

Bize de Alaybey Tersanesinde mevcut bütün malzemeleri Pendik Tersanesine nakledileceğini bildirerek Alaybey Tersanesi vinçleri teslimini müteakip yeniden Pendik şantiyesini açıp montaja başlamamızı istediler. 11 ay birlikte çalıştığımız ve bir çok konuda yardım ve desteklerini gördüğümüz Alaybey Tersanesi personeli ile hüzünlü bir vedalaşmadan sonra İstanbul’a hareket ettik.

Her iki vincin montaji sırasında bizlere her konuda çok yardımcı olan ,adeta bizleri bağrına basan tüm ALAYBEY TERSANESİ  çalışanlarını  şükranla ve vefat edenleri de rahmetle anıyorum.

Tersane Müdürü : Atakan ÖKTEM,

Planlama ve Dizayn Müdürü : Cüneyt BALKUV

İşletme Müdürü : Ünal ÖZATAY,

Dizayn  Şefi : Ünal ÖZSIR,

Tekne İnşaiye Şefi : Suat ÖZDEN

Ahşabiye ve Donatım  Şefi: Mehmet ACAR DOĞAN

Kızak Şefi: Muammer YOLCU,

Planlama Şefi : İsmet ERGEZGİN

Progres Şefi  ve Jib Kreyn Kontrol Mühendisi :Talip ERAL,

Elektrik Şefi: Orhan MALKARALILAR

Makina İşleri: Sabahattin TURGUT

Tekne Atölyesi Şefi :Nazif İNAN

İNŞAAT İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ,

Nurettin URAS,

Ahmet TABUR,

Abdullah İNCİR,

Şükrü YILMAZER,

Şadan BULUTOĞLU

 

11. Bölüm İle Devam Edecek

Web Tasarım & SEO: Best4SEO