Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KAMBURLUK (KİFOZ) NEDİR?

Bu haberin fotoğrafı yok

Kifoz, üst sırttaki omurganın deformite nedeniyle aşırı bir dış eğri şeklinde kamburlaşmasıdır.

Normalde, torasik bölge adı verilen, üst omurganın hafif bir eğrisi vardır. Kifoz, bu doğal eğri normalden daha büyük (45 dereceden fazla) olduğunda ortaya çıkar.

Kötü duruş, anormal şekilli omurlar (Scheuermann hastalığı), doğum kusurları (konjenital kifoz), yaşlılık, omurga yaralanması, disk kayması, üst sırtta kas güçsüzlüğü, osteoporoz, spondiloz, spina bifida (omurganın düzgün oluşamaması), paget hastalığı (yeni kemik hücrelerinin gelişiminin bozulması), nörofibromatoz (sinir sistemini etkileyen genetik bozukluk), kas distrofisi, omurgada gelişen veya vücudun başka bölgesinden omurgaya yayılan kanser, omurgada enfeksiyon, bağ doku hastalıkları ve çocuk felci yaygın nedenler arasındadır.

En yaygın ve en hafif tip olan postural kifoz genellikle ergenlikte ortaya çıkar. Omurga eğrisi her zaman fark edilmez, esnek olduğundan konum değiştiğinde eğrilik kaybolur. Kötü duruştan kaynaklanır ancak omurga çevresindeki kaslar ve bağlar zayıfladığında da oluşabilir. Çoğu durumda herhangi bir tıbbi tedavi gerektirmez.

Fizik tedavi ve özel egzersizlerle düzeltilebilir. Hafif ağrı ve kas yorgunluğu görülebilir; nörolojik, kardiyak ve pulmoner problem riski çok azdır.

Metabolik kifoz, vücudun, kemiklerin sert ve güçlü olması için kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi mineralleri işleyemediği çeşitli bozukluklardan kaynaklanabilir. Vücut bu mineralleri kullanamadığında, kemikler zayıf ve kırılgan hale gelir veya çöker. Yaşlılarda osteoporoz, çocuklarda raşitizm olarak gelişebilir.

Kifoz, genellikle fiziksel muayene ve röntgen ile teşhis edilir. Ağır vakalarda, kan veya akciğer fonksiyon testi gibi başka testler istenebilir. Tedavi seçenekleri kifozun türüne bağlıdır ve mümkün olduğunca duruşu düzeltmeye odaklanır. Kötü duruştan kaynaklanan postüral kifoz, duruşu iyileştirerek düzeltilebilir.

Sırt ağrısı gibi hafif semptomlar ibuprofen veya parasetamol gibi ağrı kesicilerle, steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlarla ve duruş egzersizleri ile kontrol edilebilir. Sırt kaslarını güçlendirmek için fizyoterapi önerilir. Konjenital kifoz ile doğan çocuklarda sıklıkla ameliyat gereklidir. Hafif ve orta seviyeli kifozu olan, cerrahi gerektirmeyen genç hastalara önerilen korseler; sırt desteği sağlayarak, kemikler hala gelişirken, eğrinin ilerlemesini önler.

Kullanım süresi hastalığın şiddetine göre değişebilir. Yelek gibi giyilebilen korseler, kemerleri sayesinde hastanın vücuduna göre ayarlanabilir. Bele tamamen oturarak sırtı kavrar ve kemer sıkılaştıkça omuzlar geriye giderek hizalanır. Göğsün öne çıkmasıyla istenilen dik duruş pozisyonu sağlanır.

Herşeyin başı sağlık, kalın sağlıcakla.