KARABÜK SMMM ODA BAŞKANI Hüseyin EKEN “DİKKAT” DEDİ.
KARABÜK SMMMO BAŞKANLIĞI BİR BASIN DUYURUSU YAYINLAYARAK YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ KULLANMA TALİMATLARI HAKKINDA ŞU BİLGİLERE YER VERİLDİ.
1-)YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ KULLANMA MECBURİYETİ
Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanımı ile ilgili aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
a) Mükellefler ellerindeki önceki mevzuat hükümlerine tâbi ödeme kaydedici cihazlarını, 31/12/2015 tarihini geçmemek üzere mali hafızaları doluncaya kadar kullanabileceklerdir.
b) 1/1/2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, malî hafızaları dolan ödeme kaydedici cihazlara, yeni malî hafıza takılmayacak ve cihaz hurdaya ayrılacaktır. Cihazı hurdaya ayrılan mükellefler yeni nesil ödeme kaydedici cihazları almak suretiyle kanuni yükümlülüklerini yerine getirebileceklerdir.
c) 3100 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatına göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde Seyyar EFT-POS Cihazı Kullananlar 01/07/2013 tarihinden itibaren bu cihazlar yerine EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundadırlar.
d) Yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler, faaliyetlerinde 01/07/2013 tarihinden itibaren EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundadırlar.
2-) İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA YAPILAN DÜZENLEMELER
v İş sağlığı ve güvenliği kanunundaki sürelerin aşağıdaki şekilde uzaması konusunda meclise kanun teklifi sunulmuştur.
v Bu kanuna göre”Teklifin 42.maddesinde İş sağlığı ve güvenliği kanunun yürürlüğünün ertelenmesi yönünde bir madde yer alıyor.Buna göre 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren 4 yıl 50’den az çalışanı olan ve tehlikeli yada çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 2 yıl ve 50’den çok çalışanı olan işyerleri için de 6 aylık bir erteleme getiriliyor.”
v 6331 sayılı Kanuna istinaden işyerlerinde an az 1 işçi çalıştıran işverenlerin 31.12.2012 tarihine kadar risk değerlendirme analizi yaptırmaları zorunluluğu ile ilgili bir ereteleme söz konusu değildir. Erteleme çalışmaları, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu ile ilgilidir.
3-) ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLERİN ANA SÖZLEŞMELERİ İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER
Bilindiği üzere,6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun yürürlüğü ve uygulama şekli hakkında kanunun (6103 sayılı uygulama kanunu) 22.maddesi gereğince Anonim şirketlerin esas sözleşmelerini, limited şirketlerin de şirket sözleşmelerini 01.Temmuz.2013 tarihine kadar 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa uygun hale getirmeleri gerekmektedir.
Söz konusu maddede düzenlenen hususlar incelendiğinde;
v Anonim ve Limited şirketlere esas sözleşmeleriyle şirket sözleşmelerini TTK ile uyumlu hale getirmeleri için 01.Temmuz.2013 tarihine kadar süre tanıyan bir zorunluluk hükmünün yer aldığı;
v Gerekli değişikliklerin bu süre içinde yapılmaması halinde, esas sözleşmedeki ve şirket sözleşmesindeki düzenleme yerine yeni TTK’nın ilgili hükümlerinin uygulanacağının hükme bağlandığı;
v Bu süre içinde yapılması gereken sözleşme değişiklikleri için toplanacak Genel Kurullarda toplantı nisabının aranmayacağı, kararların da toplantıda mevcut oyların çoğunluğu ile alınacağının (m.20/2’y yapılan atıfla ) hükme bağlandığı ve ayrıca
v Bu maddede öngörülen süreyi 1 yıla kadar uzatabilmek için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’mıza yetki verilmiş olduğu,
görülmektedir. Bu maddeye uygun hareket edilmemiş olması halinde bir yaptırım öngören herhangi bir hükmün de 6103 sayılı Uygulama Kanununda yer almadığı bilinmektedir.
Bu nedenle Anonim ve Limited şirketlerinin esas sözleşmelerini Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca herhangi bir uzatma olmadığı taktirde 31.07.2013 tarihine kadar yeni kanuna uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. 26.06.2013