KBÜ’deki konferansta “Karabük ve deprem” konusu ele alındı
Karabük Üniversitesi (KBÜ)’nde Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından 28 Şubat Sivil Savunma Günü ve 1 – 7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında AFAD Karabük İl Müdürü Dr. Gazanfer Erbay’ın katılımıyla “Karabük ve Deprem” konulu konferans düzenlendi.
Hamit Çepni Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan AFAD Karabük İl Müdürü Dr. Gazanfer Erbay, deprem ile ilgili bilgiler vererek “Deprem, yer sarsıntıları ile meydana gelir. Deprem zarar verdiği sürece bir afet haline dönüşmektedir. Tüm afetlere karşı kendimizi korumamız lazım.”
“Karabük birinci derece deprem bölgesinde”
Erbay, Türkiye’de oluşan depremlerin genelde tektonik depremler olduğunu belirterek deprem dalgaları, depremin oluş nedenleri, fay ve fay türlerinden de bahsetti. Karabük’ün birinci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Erbay, Karabük ve çevresinin bugüne kadar 1944, 1950, 1957, 1968, 1977 ve 1999 yıllarında meydana gelen depremlerin tesirine maruz kaldığını, bu depremler sonucu da Karabük Merkez, ilçe ve köylerinde göçme ve kaymaların meydana geldiğini ifade etti.
“Depremde cam ve balkondan atlamayın”
Karabük AFAD İl Müdürü Dr. Gazanfer Erbay, depreme karşı alınacak önlemlerle zararın en aza indirgeneceğine dikkat çekerek deprem esnasında ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda önemli bilgiler aktardı. Erbay, deprem esnasında cam ve balkondan atlanmamasını gerektiğine vurgu yaptı.
“Binaların sağlamlığı”
Depreme dayanıklı binaların nasıl inşa edilmesi gerektiği üzerinde de duran Dr. Gazanfer Erbay, bina yaparken ya da satın alırken, depreme dayanıklılığının göz ardı edilmemesi, yeni yapılan binalarda özellikle doğru mühendislik ve doğru malzeme kullanılarak sağlam binalar inşa etmenin zorunlu olduğunu ifade etti. Konuşmasının sonunda Erbay, ülkemizde yaşanacak bir sonraki depremin yıkacak bir bina bulunmaması temennisinde bulundu.