Karabük Havaalanı için tüm alt yapısı olgunlaştırılmış, sadece kazma vurulacak duruma getirilmişti.. KBÜ Havacılık Yüksek Okulu için YÖK’den karar çıkartılmış, Havaalanı için teknik ekipler gelip hava maniyası’ndan, alt/üst trafiğine kadar tüm aşamaları bir bir uygulanabilir şekle getirmişlerdi..2014 Yılında başlayan Karabük Havaalanı rüyası, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın açıklaması şok yaratırken, Karabük için havaalanı projesi bir başka bahara mı kaldı sorusu gündeme geldi..
–
Yıldırım, yaygın medyaya verdiği açıklamada ; “Havayolu halkın yolu dedik. 2016 yılı içinde de 6 yeni havalimanı ile ilgili proje çalışmaları yapacağız. Bunlar, Artvin-Rize Havalimanı, Edirne- Kırklareli Havalimanı, Yozgat Havalimanı, Niğde Aksaray Havalimanı, Karaman Havalimanı ve Batı Antalya Havalimanı olacak” dedi..
YÖK tarafından kurulması için oluru verilen KBÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencilerinin eğitim faaliyetleri ve aynı zamanda ambulans ile yangın söndürme uçaklarının da istifade edebileceği bir havaalanı yapımına yönelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ve Hava Meydanları Etüt Projesi Daire Başkanlığının yaptığı incelemeler sonunda Karabük’te bir havalimanı yapılması çalışmalar 2014/Ağustos ayında hızlanmıştı.
Yapımı için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğünün incelemeleri sonucuna göre de alınan ‘Karabük Üniversitesi Havaalanı Değerlendirme Etüt Raporu’ havalimanı için tüm engelleri ortadan kaldırmıştı.
Bölgenin seyrüseferi, mania, maliyet ve işletme açısından uygun olunduğu tespiti sonrası, Ulaştırma Bakanlığının devreye girerek bu alanın aynı zamanda sivil ulaşıma da açılabileceği teyit edilince bu kez Yüksek okul için hazırlanan raporlar KBÜ ‘den istenmiş, sadece Üniversite için yapılacak havalimanı Karabük geneline dönük proje olarak yöre halkını sevindirmişti.
Karabük havalimanına kavuşacak şeklinde yapılan siyasi açıklamaların birinde AK Parti İl başkanı Timurçin Saylar Agustos/2015 ayı içinde yaptığı açıklamada; KBÜ Tarafından alt yapısı tamamlanan hatta sadece iniş çıkış pistinin yapılmasına kadar getirilen aşamalar sonrası Ulaştırma Bakanlığınca “Ülkede Havalimanlarını sadece biz yaparız” diyerek projeye el koyması olayını dönem içinde iki tip havaalanı olduğunu belirterek, “sorun olmaz,sıkıntı olmaz havalimanı yapılır” demişti.
Saylar Ulaştırma Bakanlığının KBÜ den yapılacak havalimanı dosyasını alması olayını da o dönem “Havalimanlarının iki tip kullanımı var bunların biri kontrollü, diğeri ise kontrolsüz hava alanları. Kontrollü hava alanları Ulaştırma Bakanlığı’nın kendi bütçesinden ve büyük hava alanı olarak yapılıyor. Kontrolsüz hava alanları ise, acil iniş, yangın uçakları ve eğitim amaçlı kullanılan hava alanları. Tabi bir heyecanla başlandı ve çokta iyi bir süreç izlendi ancak buranında başlangıcı kontrolsüz havaalanı diye başlamış ve bu şekilde bütün altyapı fizibiliteleri devam etmiş. Ulaştırma Bakanlığı ise en son noktada şunu demesi lazım; tamam buraya kontrolü yada kontrolsüz bir havaalanı yapılabilir. Bu noktada bizim projede programda böyle bir şey yok. Kontrollü diye düşündüğü için olayı belli bir seviyeye getirdik. Milletvekillerimiz Mehmet Ali Şahin ve Osman Kahveci bu konu ile ilgili kontrolsüz hava alanı şeklinde Ulaştırma Bakanlığından yazısı çıkacak dediler. Ulaştırma Bakanlığı da yapsa, onlar imzalayıp Kalkınma Bakanlığı’na gönderecek, Üniversitede yapsa ek bütçe verilmesi için yine aynı bakanlıklara gidecek ve yine bizler koşturacağız, biz uğraşacağız. Kısacası şuanda bir sıkıntı yok. Havalimanı yapılacak ” şeklinde açıklamıştı
Ancak; Karabük gündemine gelen havalimanı projesi için halen ön bir çalışma yapılmadığı ve sadece siyasi söylemlerde kaldığını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım net bir ifade ile açıkladı.
Yıldırım gazetecilere yaptığı açıklamada; “Bu yıl Artvin-Rize Havalimanı, Edirne- Kırklareli Havalimanı, Yozgat Havalimanı, Niğde Aksaray Havalimanı, Karaman Havalimanı ve Batı Antalya Havalimanı olacak” dedi..
Karabük hava alanının bu yılda hayal olduğunu ve Karabük projesinin bir dönem önce ki bakan kanalı ile Karaman iline kaydırıldığını iddia eden kaynaklar “ Karabük’ün siyasi iktidar içinde 2.adamı M.Ali Şahin var, bu hava alanı projesinin mimari eski Rektör şu anki Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal var, eğer bu dönem de çözülmezse bu sorun tıpkı 5 fakültesi olan Karabük’ün, Üniversite için 5 sene oyalandıktan sonra kurulduğu gibi, tıpkı İl olması gerekirken bekletildiği gibi yine bekletilecek demektir” görüşlerini savunuyorlar ve hava alanı projesinin yılan hikayesi olarak kalacağını iddia ediyorlar.