Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkartılan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile her ne ad altında olursa olsun, öğrenci barınma hizmetlerine ilişkin faaliyetlerin, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) alınacak ruhsat olmadan yürütülmesi halinde brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanacak ve bu yerler Valilikçe kapatılacak kararı sonrası Karabük Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçti.
Komisyon Göreve Başladı
KHK sonrası adı Pansiyon,Yerleşke yada yurt vb kurumların kurucularında, ilgili kanunda belirtilen süreler geçmiş olsa bile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası ya da affa uğramış olsa bile devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, kaçakçılık suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ve 11/10/2006 tarihli ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında işlenen suçlardan ceza almamış olması veya haklarında bu suçlardan dolayı kovuşturma bulunmaması gerekecek.
Yine, Kurum açma izninde belirlenen amaç dışında kullanılması ve yönetmelikle düzenlenen şartları yerine getirmeden kapatılması hallerinin tespitinde ise kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilecek.
“Terör örgütlerine ya da Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti ya da iltisakı veya bunlarla irtibatı olmaması şartı aranacak” diyen uzmanlar “Yapılan inceleme, soruşturma ve denetimlerle yurt ve benzeri kurumun Bakanlıkça onaylı yerleşim planında izinsiz değişiklik yapması, mevzuatta belirtilen sayıda personel çalıştırmaması veya mevzuata aykırı personel çalıştırması, barınma hizmetine ilişkin yükümlülük, taahhütlerini yerine getirmemesi, sözleşme veya taahhütnamelerin de usulsüzlük yapması, ilgili yönetmelik, yönerge ve genelge hükümlerine aykırı fiillerde bulunması halinde brüt asgari ücretin iki katı para cezası verilecektir” diyorlar…
Öğrenci kabul eden,barındıran Yurt ve pansiyon benzeri yerleşkelerde kurum açma izninde belirlenen öğrenim düzeyi ve cinsiyetine aykırı öğrenci barındırması, kayıt dışı öğrencileri veya öğrenci olmayan kişileri barındırması, kurum açma şartlarından herhangi birini kaybetmesi halinde brüt asgari ücretin üç katı ceza uygulanacağı da belirtildi..
Bu fiillerin tekrarı halinde, idari para cezası miktarı, belirlenen para cezası miktarlarının, 5 katı olarak uygulanacağı, Fiillerin 3’üncü kez tekrarlanması halinde ise kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edileceği ifade ediliyor..
KHK ile belirlenen şartlara uymayan öğrenci barındırma merkezlerine Milli Eğitim Müdürlükleri kanalı ile Valiliklerden birer yazı gönderildiğine değinen yetkililer, önümüz de ki hafta 2.kontrollerin yapılacağını.belirterek “Öğrencinin mağdur olmaması için işlemleri hızlı bir şekilde tamamlayacağız.. Öğrenci barındırma hizmetini ilk defa verecek olan kurumların 30 Eylül’e kadar il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinden ruhsat ve izin almaları gerekiyor.. ” diyorlar
Bu arada , 30 Eylül 2017 tarihine kadar kayıt alan ancak sonradan uygun olmadığı tespit edilip kapatılacak yurt/pansiyon vb yerlerden Öğrenci boşatmanın da sakıncaları olacağı ifade ediliyor.
Özellikle, Karabük’te deprem yönetmeliklerine yada Yangın yönetmeliklerine uygun olmayan binalar için bazı mühendislik birimlerin kontrolsüzce ‘UYGUN’ raporu verdiği iddiaları şok yaratırken Karabük Milli Eğitim Müdürlüğü bu tip uygun raporu alanları da mercek altına alınacağını kaydetti..
Veli ve Öğrencilerin ise 30 Eylül sonrası niye bir anca kim açık kim kapatılacak bilelim ona göre kayıt yaptıralım uyarılarının dikkate alınması gerektiğne vurgu yapan konu uzmanları, ” Öğrenci bu tip yurtlar yada pansiyonlardan çıkartılacak mı bu da ayrı bir sıkıntı yaratmaz mı?” şeklinde yorumlar yapıyorlar.
Kız Yurdunda ERKEK Yönetici-Görevli Olmayacak..
Yeni yönetmelikle ciddi değişikliklerin de geldiğini belirten uzmanlar, öğrenciye hitap eden yerlerin odalarında ya bir ya da 3, 4, 5, 6 öğrenci kalabileceğine dikkat çekerek “Yönetmeliğe göre iki öğrencinin bir arada kalması sakıncalı görüldüğünden artık 3 kişilik odaların banyo ve tuvalet sahaları hariç 24 metrekare olması gerekiyor, Yine yönetmeliğe göre, öğrencilerin konakladığı yerlerin, alkol satışının yapıldığı iş yerlerine, kahvehanelere, eğlence merkezlerine kapıdan kapıya 100 metreden fazla mesafe bulunması lazım. Yine personel konusu önemli. Kız yurtlarında erkek personel, erkek yurtlarında da bayan personel çalıştırılamayacak.Olmayacak. Bu konuda da kesin Kanuni müeyyideleri var.” Diyorlar..
Yönetmelik değişikliğinin ardından il Milli Eğitim Müdürlüklerinde kontrol ekiplerinin oluşturulduğu da vurgulanırken, öğrencilerin hangi konaklama alanlarında kaldığının üniversiteler tarafından bilineceğine dikkat çekiliyor..