Karabük’ün İnşaat sektöründe MARKA olmuş ÇINAR İnşaat Bu hafta KARAÜK GÜNDEMİN Konuğu oldu.
Karabük ve ülke genelinde ki inşaat sektörü üzerinde Karabük Gündem yazarı Osman Güldemir’in sorularını içtenlikle cevaplayan Çınar İnşaat Yetkilisi Oğuz Baykan, Marka değerini ve ülke genelinde 100 tescilli restorasyon firmasından biri olduklarını, Karabük’te kazandıklarını ve Karabük ile paylaştıklarını anlattı.
İşte Röportajımız
Bizim bir Karabüklü olarak en büyük eksiğimiz işleyen kurumlar yaratamayışımız ve bunun sonucu olarak da marka değerleri çıkmıyor Karabük’te. Bizim Karabük ekonomisine baktığımızda Çınar inşaat Karabük’ün yükselen değeri, bir markası… Siz bir marka oldunuz mu gerçekten, kendinizi bu sektörde nereye koyuyorsunuz?
Oğuz Baykan ; Biz inşaat sektöründe hem betonarme işleri hem de restorasyon işleri yapıyoruz. Özellikli işler yapıyoruz. Bizi şehir dışında da idareler, belediyeler özellikle çok iyi tanır. Ankara’da Altındağ belediyesi ile çalışıyoruz. Namlıhan’da, ayaştarestorasyon işleri yapıyoruz ve Kültür bakanlığında 100 tane firma içerisinde bir taneyiz. Türkiye’de restorasyon alanında 100 adet tescilli firma var.Biz de bunlardan biriyiz. Kültür bakanlığında vakıflar tabi davetiye usulü oluyor bu restorasyon işleri.
Dış illere gidiyoruz zaman zaman ve oradaki inşaatlarımızda Safranbolu ve Çınar İnşaat yazdığı zaman hem Safranbolu’muz hem de Karabük’ümüz için büyük bir reklam oluyor.
Bir keresinde Kayseri’ye toplu konut işi yaparken bir sürü Kayserili müteahhit firma arasında Safranbolu ismi görüldüğü zaman insanlar şaşırdı. Bir ilçeden firma gelip burada nasıl iş yapıyorlar diye.Nasıl gücü yeter? Dediler. Yapamazlar dediler. Ama çok şükür 7 ayda biz 200 daireyi teslim ettik. Ve bu anahtar teslimiydi ayrıca bu durum Türkiye’de bir rekordur. Çok şükür ismimiz İstanbul’da ve Ankara’da çokça duyuldu. Özellikle İstanbul Üsküdar’da ve Ankara Altındağ’da işler yapıyoruz. Bence Çınar İnşaat burası için bir markadır. Hem Safranbolu ismini şehir dışında taşıyan bir markadır. Gittiğimiz yerlerde de kendimizi Safranbolu’lu olarak tanıtıyoruz. Vergi dairemiz Safranbolu’da , kendimiz Safranbolu merkezdeyiz…Ben böyle bir firmanın Karabük için de bir şans olduğunu düşünüyorum.
Biz de Karabük’ün nabzını tutan insanlar olarak bunu sık sık dile getiriyoruz. Gerçekten Çınar inşaat kooperatifçilikte de bir kentsel dönüşüm yarattı diye düşünüyorum. Yani sektörde bir değişim ve dönüşüme öncülük etti siz ne dersiniz?
Oğuz Baykan ; Biz Safranbolu’da konut işi ile uğraşıyoruz orada da özellikle Barış Mahallesi tarafında etap etap konutlar yapıyoruz. Şu an 7. Etap projemiz çizildi. Bunlar tabi vatandaşın ödeme gücüne göre seçenekler sunuyoruz. Eğer kısa vadede ev edinmek isteyen varsa parasını yatırıyor ve konutu ediniyor. Eğer benim peşinatım az diyorsa ona 2,3 sene taksit imkanı sunuyoruz ve kira öder gibi ev sahibi oluyorlar. Burada da bizim eski yap-sat mantığı değil de biliyorsunuz müteahhitler eskiden yap-sat mantığıyla çok kar marjı güderlerdi. İki blok yaparlardı ve çok yaptım derlerdi. Ama biz diyoruz ki orada 700, 800 projemiz var , az kar marjı ile sürümden kazanalım. İnsanlar daha kolay ev sahibi olsun. Amacımız budur. Yoksa bizim burada çok para kazanalım da insanların parasını alıp buradan gidelim gibi bir düşüncemiz yok.
Oradaki yaptığımız bütün işlerde Safranbolu’daki ve Karabük’teki esnaflardan alış-veriş yapıyoruz. Biz dışarıdan alışveriş yapmıyoruz. İstersem ben Çanakkale Seramik’in Ankara bayilerinden alabilirim. Ama ben ne yapıyorum; Hürriyet caddesindeki esnaftan alıyorum. Diyorumki 2 liraya mal olsun. Ama bu kardeşin alsın. Bu kardeşin de akrabasına desin ki bak Çınar İnşaat var. Gidelim oradan ev alalım desin.
Sevgili Oğuz, bir sektörde başarılı olmanın ana etkeni nelerdir?
*
Oğuz Baykan ; Bence şudur; her zaman yaptığın işin arkasında olmandır.Dürüst olmaktır. Çünkü yanlış iş yapıyorsan illaki bir zaman yüzüne vurulur. Bu yanlış yaptığın şeyler illaki bir yerde karşına çıkar. Bizim düsturumuz dürüst olmak herkes ile paylaşımcı olmak.Bulunduğumuz bölgede istihdamı sağlayabilmek. Buradaki esnaflarla güzel bir şekilde alışveriş yapmak. Bazı insanlar derki dışardan çalıştır .Hayır ben içeriden çalıştırıyorum.
Şirketinizde şu an kaç personel istihdam ediyorsunuz siz ?
—
Oğuz Baykan ; 250 kişi çalıştırıyoruz. Bunların da % 95 i Karabük’lü. Çok az bir kısmı teknik ekipten İstanbul’dan, Ankara’dan olan arkadaşlarımız var onlar da bizle beraber çalışıyorlar. Biz paylaşımcıyız.
Karabük Gündem olarak son bir şey soracağım. İnşaat sektörünün Karabük ve Türkiye’deki durumu nasıl sizce?
—
Oğuz Baykan ; Tabi seçim sürecinden sonra insanların psikolojik olarak geriye çekilmesi durumu söz konusu. Tedbirli olması veya yatırımları azaltması gibi bir durum olabilir ama ben bunu geçici olarak görüyorum. Bu durgunluk geçicidir.Kamu’da bir durgunluk yok ama özel sektörde tabi biraz insanların tedirginliği var. Ama kamu yatırımları devam ediyor. Hiçbir kesintiye uğramadı.
Karabük’e gelince tabi Karabük yeni bir il olup kabuğundan çıkmaya çalışan bir il olduğu için kamu yatırımları çok fazla. Aydınlıkevler gibi, özellikle Safranbolu bölgesinde inşaatlar devam edecek benim görüşüme göre. Tabi insanlar Karabük’te hava kirliliğinden muzdaripler. Evini satıp daha çok Safranbolu tarafına yönelen insanlar var. Biz de daha çok oraya yöneliyoruz. İnşaatlar daha çok oraya kayıyor…
Osman Güldemir’in yorumu ; Rekabete, bilgiye, beceriye, kaynak kullanımındaki etkinliğe, güçlü sermaye yapısına dayalı işleyen kurumlar yaratmak yöre kalkınmasının en önemli dinamikleridir. İşleyen kurumlar toplumda yarattıkları güven ve gelişimim fırsatları nedeni ile o yörenin önemli yapıtaşlarıdır. Karabük inşaat sektöründe değişim dönüşüm gerçekleştirdikleri için Oğuz Baykan ın şahsında tüm kurum çalışanlarına ilimiz sosyo-ekonomik yapısına katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyoruz.