TÜBİTAK tarafından desteklenen 2209-A kodlu “Üniversite Öğrencileri Yurt İçi Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında lisans bitirme tezi olarak “Uzaktan Kumandalı Prototip Ekskavatör” tasarımı gerçekleştiren öğrencilerimiz, Proje Danışmanları Üniversitemiz Otomotiv Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selami Sağıroğlu eşliğinde, Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ı ziyaret etti.
Rektörlük makamında gerçekleştiren ziyarette; projelerini tanıtan Üniversite Otomotiv Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Ali Kafalı ve Makine Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Musa Özyaman; “Yaptığımız projenin amacı: ‘Prototip Ekskavatör Tasarım İmalat ve Analizi’ nin gerçekleştirilerek, günümüzde var olan cihazların cihaz kontrolünü sinyalizasyon vasıtasıyla uzaktan kumanda ile kontrol ederek, cihazın riskli durumlarda can sağlığını korumaktır. Gerçeğinin 1/10 oranında küçültülerek uzaktan kumandalı hale getirildiği cihazımız, hidrolik sistemle çalışmakta, hidrolik sistem basıncı ise10 bardır, kule dönüşü ile içerisinde bulunan fırça düzeneği sayesine 360 derece dönüş sağlayabilmektedir ve uzaktan kumanda ile yaklaşık 500 metre mesafeden kontrolü gerçekleştirilmektedir. Var olan kumanda orijinaline göre 8 kanal sistemine sahip ‘Futaba F14’ adlı kumandadır. Orijinal ekskavatöre, yaptığımız bu sistemi kumanda edebiliriz böylece operatörün can sağlığını da korumuş oluruz. Bu zamana kadar var olan ekskavatörlerde böyle bir durum söz konusu değildi ve cihazlar büyük zarar görmekteydi. Ürettiğimiz cihaz sayesinde olası tehlikelerden bu zararların önlenebileceğini göstermiş olduk. Gerçekleştirmiş olduğumuz proje kapsamında desteklerini bizlerden esirgemeyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal olmak üzere tüm hocalarımıza teşekkür ediyoruz.” dediler.
Kendilerini başarılarından dolayı tebrik eden Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal; “Öğrencilerimiz yine Karabük Üniversiteli olmanın farkını ortaya koyarak dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği’nin öneminin artığı bir zamanda örnek bir projeye imza atmış oldular. Sevgili öğrencilerimiz heyelan, deprem gibi tehlikeli durumlarda kullanılmak üzere TÜBİTAK’tan aldıkları destek sayesinde tamamen kendilerinin tasarladıkları Uzaktan Kumandalı Prototip Ekskavatör üretmiş olmaları çok önemlidir. Eğer bu tür araçların üretimi artırılacak olursa İş Sağlığı ve Güvenliği’nin ihtiyaç duyulduğu zehirli gaz çıkan ve doğal afetlerin çok sık yaşandığı heyelan bölgelerinde bu tür aletlere çok fazla ihtiyaç olacaktır. Ben başarılarından dolayı Değerli Öğretim Üyelerimiz Doç. Dr. Hüseyin Kurt ve Yrd. Doç. Dr. Selami Sağıroğlu’nu ve sevgili gençlerimizi kutlayarak, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.
Ziyaret, cihazın çalıştırılarak Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal ve öğrencilerimiz tarafından test edilmesinin ardından sona erdi.