Karabük Üniversitesi (KBÜ) ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1-2 Şubat tarihlerinde düzenlenen “1. Gelecek Okuryazarlığı ve Stratejik Öngörü” (FLSF 2023) konferansı gerçekleştirildi.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından düzenlenen “1. Gelecek Okuryazarlığı ve Stratejik Öngörü” konferansının açılış programı, 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Konferansa, Karabük Valisi Fuat Gürel, İstanbul Milletvekili, Parlamentolar Arası Türkiye Grubu Başkanı Dr. Ravza Kavakcı Kan, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı (YÖKAK) Prof. Dr. Muhsin Kar, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev, Dünya Bilim ve Sanat Akademisi (WAAS) Başkanı ve CEO’su Garry Jacobs, UNESCO Gelecek Okuryazarlığı Eski Başkanı Dr. Riel Miller, Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı ve UNESCO Kürsü Başkanı Prof. Dr. Elif Çepni, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
- Gelecek Okuryazarlığı ve Stratejik Öngörü Konferansının ikinci günü, Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi akademisyenlerinden oluşan koronun dinletisi ve Karabük Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesi ile başladı.
“Asıl olan geleceğe vardığımızda hazır olup olmadığımızdır”
Karabük Valisi Fuat Gürel, Karabük Üniversitesinin Türkiye’nin en genç üniversitelerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Karabük Üniversitesinde çok önemli bir konuyu konuşmanın ve buna öncülük etmenin bizlere nasip olmasından dolayı gururlandığımı ifade etmek isterim. Her geçen gün aslında geçmiş döneme bakıldığında gelecekte nelerin imkânsız oluğunu, nelerin zor olduğunu hayal ettiğimiz bir kısım zorlukların kolay hale gelebildiğini görebiliyoruz. Asıl olan ise geleceğe vardığımızda hazır olup olmadığımızdır” şeklinde konuştu.
İstanbul Milletvekili Dr. Ravza Kavakcı Kan, “İnsanlık tarihinde bizler gelecekle alakalı hep merak içerisinde olmuş ve farklı yöntemler kullanılmıştır. Bunu bugünden düşünmek önemli bir şey. Tabii milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisimizde ülkemizin geleceğine dair karar alma sorumluluğuna sahip bir insan olarak bu egzersiz benim için çok kıymetli” dedi. Milletvekili Dr. Ravza Kavakcı Kan, “Gelecek bizim için ne anlam ifade ediyor? Acaba biz insanlığın son insan modeli miyiz? Teknolojik insanlar mı olacak? Ne olacak ileride?” gibi soruların önemine dikkati çekerek, “Ekonomi, ulus devletler, sağlık, çevre, iş dünyası ile alakalı önemi var. Gelecekte olacaklar her açıdan hayatımızı etkiliyor. Bugün burada yapılacak çalışmalardan sonra bazı cevaplar olacak” diye konuştu.
Türkiye Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, günümüzde iş pazarında önemli değişiklikler olduğunu belirterek, “Bunlar yeni teknolojilerin gelişimi, kadın istihdam oranının artması, polarizasyon ve küreselleşme olarak sıralanabilir. Ayrıca, günümüzde iş için gerekli yetenekler ile insanların sahip olduğu yetenekler arasında da çok fazla boşluk bulunmaktadır” dedi. YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Kar, Karabük Üniversitesinde düzenlenen konferansın, gelecek okuryazarlığını anlamada etkili olacağını söyledi.
‘’TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNUN 100. YILINDA KARABÜK ÜNİVERSİTESİ OLARAK GELECEĞİN DÜNYASINDA YERİMİZİ ALMAK İÇİN HAZIRIZ’’
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Malezya, Endonezya, Filipinler, Hindistan, Bangladeş, Pakistan, Kazakistan, Özbekistan, İran, Ürdün, Romanya olmak üzere dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen rektörleri ve akademisyenleri Karabük Üniversitesinde ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
“Her an; bir yenilenme, filizlenme, tazelenme, inovasyon halinde olursak bütün insanlık için daha müreffeh bir gelecek inşa ederiz. Geleceğin inşası da bu çalıştay ve konferans gibi bilimsel manada etkileşimli toplantılarla mümkündür. Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var. Bugün burada söyleyeceğimiz sözler, geleceğin hakikati olacaktır. UNESCO, 30 yıldır farklı alanlarda kürsüler kuruyor. ‘Gelecek Okuryazarlığı, Stratejik Öngörü’ Kürsüsünün Türkiye’de ilk ve tek olarak Karabük Üniversitesinde kurulmasının haklı gururunu yaşıyorum. Kürsümüzün kuruluşunda büyük emeği olan Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Çepni Hanımefendiye ve değerli çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. yılında Karabük Üniversitesi olarak geleceğin dünyasında yerimizi almak için hazırız.”
Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev, Karabük’e ilk defa geldiğini belirterek, “Bu kadar güzel bir Üniversitede güzel bir organizasyona geldiğim için çok mutluyum. Türkiye Kazakistan’ın kardeş ülkesi. 2022 yılındaki Türkiye’deki öğrenci sayımız 8 bin 300 ve bunlardan 500 öğrencimiz Karabük Üniversitesinde okuyor. Bizim çocuklarımıza, evlatlarımıza biz yokken anne baba gibi davranan Rektörümüz başta olmak üzere değerli hocalarımıza çok teşekkür ederim” dedi.
Konferansa Amerika Birleşik Devletlerinden çevrim içi olarak katılan Dünya Bilim ve Sanat Akademisi (WAAS) Başkanı ve CEO’su Garry Jacobs, “Böyle önemli bir konferansa konuşmacı olarak davet edildiğim için hem kendi adıma hem de World Academy adına teşekkür ederim” diye konuştu. Gelecek okuryazarlığı, stratejik öngörme, yaratıcı düşünme ve sosyal sorumluluğun oldukça önemli hale geldiğini ifade eden Jacobs, “Dünya küresel olarak değişim halinde. Özellikle Ukrayna’da olanlar, iklim değişikliği ve benzeri küresel olaylar gelecek okuryazarlığını önemli hale getirdi. Bu yüzden geçmişte sahip olduğumuz tüm uygulamalar ve yöntemler, geleceği anlamakta yetersiz hale geldi. Gelecek okuryazarlığı sürdürülebilir gelişimi ön plana çıkarmakta ve kişilerin güvenliğini öncelik olarak görmektedir. World Academy olarak eğitimde kişilerin güvenliği kampanyasını başlatacağız” ifadelerini kullandı.
UNESCO Gelecek Okuryazarlığı Eski Başkanı Dr. Riel Miller, dünyada endüstri alanında birçok gelişme kaydedildiğini vurgulayarak, “Geçmişte sahip olduğumuz düşünce sistemleri günümüzde geçerliliğini yitirdi. Özellikle üniversiteler geleceği görmede ve günümüzdeki değişimlerde önemli rol oynamakta ve liderlik yapmakta” dedi. Karabük Üniversitesinde gerçekleştirilen konferansın bu duruma öncülük etmekte olduğunu belirten Miller, “Konferans, benim de başlamasına yardımcı olduğum dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan 12’den fazla kürsü ile bağlantı kurma olanağı sağlamaktadır” diye konuştu.
Programın açılış konuşmasın yapan İşletme Fakültesi Dekanı ve UNESCO Kürsü Başkanı Prof. Dr. Elif Çepni ise konferansın Gelecek Okur Yazarlığı ve Stratejik Tahmin UNESCO Kürsüsü kapsamında düzenlendiğine işaret ederek, “Konferansın ana konusu geleceğin işleri ve 21. yüzyılda yeteneklerdir. Bu konferans farklı disiplinleri bir araya getirmekte ve geleceğin işlerini ve bu işler için gerekli yetenekleri günümüz karmaşık dünyasında ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Çepni, günümüz koşullarının hızla değiştiğini belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Teknoloji ve küreselleşme iş dünyasını yeniden inşa etmektedir. Fakat eğitim ve öğretim sistemi statik durumda ve yeterince keşfedilmemiş olarak kalmakta. Bu durum yeni çalışanlar için uygun değil. ‘Geleceğin mezunları için nasıl bir eğitim programı hazırlanmalı?’ konusunda mutabık olunamadı. 2025 yılına kadar 85 milyon iş, insanlardan robotlara geçebilir ve 97 milyon yeni farklı iş imkanı ortaya çıkabilir. Günümüzün en önemli yetenekleri arasında eleştirel düşünme ve analiz etme, problem çözme ve bireysel yönetim bulunmaktadır. Bu konferans, değerli katılımcıların bilgileri ile bize bu yetenekleri anlamakta çok fayda sağlayacaktır.”
Dekan Prof. Dr. Çepni, konferansa katkıda bulunan Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, Intekno Şirketler Topluluğu Kurucusu Halil Kulluk, Saka Demir ve Çelik Başkan Vekili Şükrü Saka, Yolbulan Şirketler Grubu’ndan Şadi Yolbulan, Diamond Park Hotel’den Koray Dönmez, Dr. Riel Miller ve Rektör Prof. Dr. Refik Polat’a teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından konuşmacılar, istihdamın geleceğini daha net bir şekilde tanımlamak ve günümüzün karmaşık dünyasında bununla ilişkili gerekli becerileri geliştirmek için gelecek okuryazarlığı, yönetim bilimlerinde yaratıcı düşüncenin rolü, karmaşık uygulanabilir sistemler ve sibernetik, öngörü ve gelecek okuryazarlığındaki gelişmeler, gelecek okuryazarlığı ve yükseköğrenimdeki rolü, sürdürülebilirlik için öngörü, network bilimi ve bütünsel düşünme, sosyal sorumlu karar verme gibi konuları, “Öngörü Çalışmaları”, “Gelecek Okuryazarlığı”, “Stratejik Öngörü”, “21. Yüzyıl Becerileri” ve “İstihdamın Geleceği” başlıklarında ele aldı.
Açılış konuşmalarının ardından, 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda Daffodil Uluslararası Üniversitesi’nin Kurucusu ve Başkanı, Asya ve Pasifik Üniversiteleri Birliği Başkanı Dr. Md. Sabur Khan, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dzulkifli Abdul Razak, Bharatiya Mühendislik Bilim ve Teknoloji İnovasyon Üniversitesi Rektörü Dr. Rupa Vasudevan, Universitas Pancasakti Tegal Rektörü Dr. M. Hum Taufiqulloh, Karakoram Uluslararası Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atta Ullah Shah, Samar Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Marilyn D. Cardoso, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zainal Abidin Sanusi, Dünya Sanat ve Bilim Akademisi (WAAS) Mütevelli Heyeti’nden Prof. Dr. Fadwa El Guindi, Perugia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Piero Dominici, Öngörülü Yönetişim ve Sürdürülebilir Politika Oluşturma UNESCO Başkanı Dr. John Sweeney, Uluslararası Asset Bank AD’de Denetim Kurulu Üyesi ve Stratejik Öngörü Merkezi Genel Müdürü ve Kurucusu Roumiana Gotseva, Kültürlerarasılık Müdürlüğü, İnsan ve Azınlık Hakları Bakanlığı’ndan Mila Popovich, İcra Kurulu Başkanı ve Mütevelli Heyeti, Dünya Sanat ve Bilim Akademisi (WAAS), Genel Sekreter WUC, Başkan Kişi Merkezli Yaklaşım Enstitüsü, Eş Direktör Dünya Sürdürülebilirlik Forumu’ndan Alberto Zucconi konuşma gerçekleştirdi. Aynı zamanda Tıp Fakültesi Konferans Salonunda akademisyenler ve doktora öğrencileri tarafından sunumlar gerçekleştirildi.