Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KBÜ’de uzaktan eğitim ve çevrim içi sınavlar devam ediyor

Karabük Üniversitesinde, ülkemizde COVID

Karabük Üniversitesinde, ülkemizde COVID -19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda uzaktan eğitim vermeye devam edilirken, tüm bölümlerin ara sınavları da çevrim içi yapılıyor.

Yükseköğretimde “Dijital Dönüşüm” hedefleri doğrultusunda öncü role sahip olmak isteyen ve bu alanda önemli adımlar atan Karabük Üniversitesi (KBÜ); Uzaktan Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (KBUZEM) ile yıllardır edindiği tecrübe sayesinde 23 Mart 2020 tarihinden beri uzaktan eğitime kesintisiz devam ediyor.

KBÜ’de, Bahar Yarıyılı Ara Sınavları da akademik takvimde daha önce planlandığı şekilde, 28 Mart tarihinden itibaren uzaktan çevrim içi olarak yapılıyor.

Rektör Prof. Dr. Refik Polat:“Karabük Üniversitesinde 23 Mart tarihinden bugüne uzaktan eğitim yöntemiyle 70 bin 160 saat ders yapıldı. Çevrim içi sınav havuzuna toplam 80 bin adet soru girişi oldu, yine bu tarihe kadar 125 bin öğrenci çevrim içi sınava girdi.”

Sadece ülkemizin değil, dünyanın belki de en büyük ortak sorunu olarak değerlendirilecek bir salgın ile karşı karşıya olduğunu belirten Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, “Karabük Üniversitesi, bu süreçte eğitim teknolojisini en üst düzeyde kullanarak, bunu hayat boyu öğrenme için bir fırsata dönüştürmeyi amaçlamaktadır.” dedi.

“Eğitim teknolojileri konusunda gelişen teknolojinin bizi nereye götüreceğini öngörmek zor değil.” diyen Rektör Polat, bunun için üniversitelerin Yükseköğretimde ‘Dijital Dönüşüm’ kapsamında teknik alt yapılarını kurmalarını, bu alt yapıları varsa geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmaları gerektiğini vurgulayarak şunları ekledi:

“Karabük Üniversitesi, Yükseköğretimin ‘Dijital Dönüşüm’ hedefi doğrultusunda çalışmalarını 2019-2020 Bahar Yarıyılı itibariyle yoğunlaştırarak devam etmekteydi. Bu bağlamda, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi pilot fakülte olarak belirlenmiş ve söz konusu fakültelerin sınavlarını çevrim içi yapmaya yönelik hazırlık yapılmaktaydı. Sınav merkezinin kurulması kapsamında öğretim elemanlarına farklı bilişsel düzeyde soru oluşturmaya yönelik çalıştaylar düzenlenmişti. Bu çalıştaylarda farklı içerikte soruların nasıl oluşturulabileceği tartışılmış ve öğretim elemanları kendi yürüttükleri dersler kapsamında çoktan seçmeli sorular oluşturmuşlardı. Gerek bu çalışmalar gerekse Karabük Üniversitesinin KABUZEM ile yaptığı uzaktan eğitim, üniversitemizin bu süreci sıkıntısız bir şekilde geçirmesine katkıda bulunmaktadır.”

”2016 yılından beri KBÜ’de çevrim içi sınav yapılıyor”

KBÜ Yabancı Diller Yüksekokulu’nun 2016 yılından beri ‘Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavları’nı çevrim içi yaptığını ifade eden Rektör Polat açıklamasına şu sözlerle devam etti:

“Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavı’nın dışında bu sene farklı bir uygulama ile çevrim içi sınav çalışması gerçekleştirdik: 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı’nda zorunlu ortak dersler olan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil derslerinin vize, final ve bütünleme sınavlarını çevrim içi olarak yaptık. Toplamda 41 bin sınav, ‘Çevrim içi Çoktan Seçmeli Sınav Sistemi’ üzerinden uygulandı. 2019-2020 Eğitim-Öğretim Bahar Yarıyılı’nda da söz konusu sınavların çevrim içi yapılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmekteydi. Zorunlu ortak derslerimizin dışında Bahar Yarıyılı için pilot fakülte olarak belirlediğimiz fakültelerimiz için de çevrim içi sınav uygulaması çalışmaları yapılmaktaydı.”

“KBÜ’de ara sınavlarda çevrim içi sisteme 80 bin soru, 125 bin öğrenci girişi oldu”

Karabük Üniversitesinin 23 Mart 2020 tarihinden itibaren uzaktan eğitim sistemine geçmesiyle tüm bölümlerde çevrim içi sınavlar için çalışma başlatıldığını belirten Rektör Polat, ”Bu konuda öğretim elemanlarımıza bilgi verildi. Ara sınavların soruları ilk 8 haftanın konularını kapsamaktadır. Sorular derslerin sorumlu öğretim elemanları tarafından çoktan seçmeli 5 şıklı olarak hazırlanmış ve onlar tarafından sisteme girilmiştir. 21 Nisan tarihine kadar ders sorumluları tarafından sınav havuzuna toplam 80 bin adet soru girişi oldu, yine bu tarihe kadar 125 bin öğrenci çevrim içi sınava girdi. 30, 45, 60 dakika seçeneklerine göre tanımlanan sınavlarda, sınav oturum günü ve saati geldiğinde her bir öğrenciye soru havuzundan sorular ve seçenekler rastgele paylaştırılıyor. Sınav sonuçları Öğrenci Otomasyon Sistemi (OBS)’ne otomatik olarak giriliyor. Muhtemel yazılımsal ya da internet ve elektrik kesintisinden kaynaklı sorunlar olması durumunda öğrenciler mağdur edilmeden ilgili bölüm başkanlıkları tarafından öğrenci mazeretleri değerlendirilerek oluşturulacak telafi sınavlarına girebiliyor.” diye konuştu.

Rektör Polat son olarak çevrim içi sınavlarla ilgili şunları söyledi:

“İlan edilen sınav tarihlerinden bir gün önce öğrencilere SMS yoluyla mesaj gönderilmektedir. Bu mesajla ilk defa çevrim içi sınava girecek öğrencilere hem sistemi tanıtmak hem de COVID-19 Farkındalık Testi ile onları bilgilendirmek amaçlanmaktadır. Bu ön bilgilendirmeden sonra öğrenciler, sınav oturum saati geldiğinde sisteme uzaktan giriş yaparak sınavlarına girebilmektedirler. Sınav süresince karşılaşılabilecek problemler için tüm birimlerde birim sorumluları ve bölüm başkanlıkları sorumluları belirlenmekte, söz konusu sorumlular, sınav anında karşılaşılabilecek bir sorun esnasında anında müdahale edebilmektedirler. Öğrencilerin internet erişimlerinde ya da yazılımsal açıdan karşılaşılabilecekleri bir sorun olması halinde mağduriyet yaşamamaları için sorumlu arkadaşlarımız gerekli önlemleri almakta, buna rağmen karşılaşılan bir sorun varsa öğrencilerin mazeretlerini bölüm başkanlıklarına iletmeleri, bölüm başkanlıklarının değerlendirmeleriyle de telafi sınavlarına girmeleri sağlanmaktadır. Böylece öğrencilerimizin sınavlarının sorunsuz bir şekilde yapılması amaçlanmaktadır.”

“Karabük Üniversitesi 295 farklı programda uzaktan eğitime devam ediyor”

Karabük Üniversitesinde uzaktan eğitim derslerinin Koronavirüs (COVID-19) salgınından önce de KBUZEM alt yapısıyla 17 farklı aktif ön lisans ve lisansüstü programında yapıldığını kaydeden Rektör Polat şöyle konuştu:

“Karabük Üniversitesi bünyesinde toplamda 295 farklı ön lisans, lisans ve lisansüstü program bulunuyor. YÖK Başkanımız Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın alt yapısı hazır olan üniversitelerin uzaktan eğitime geçebileceğini söylemesinin ardından ve devamında Bahar Yarıyılı’nın kalanının uzaktan eğitimle devam edeceği kesinleştiğinde 295 programın tümünde uzaktan eğitim yöntemi ile devam edilebilecek ve edilemeyecek dersler tespit edildi. Toplam 8 bin 402 dersten 7 bin 623’ü uzaktan eğitim yöntemi ile verilebilir bulunarak ders programları yeniden organize edildi. 23 Mart tarihinden bugüne uzaktan eğitim yöntemi ile 70 bin 160 saat ders yapıldı. Ayrıca KBUZEM üzerinden yapılacak olan tanımlanmış toplam 571 ara sınavdan, zamanı gelen 264’ü başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.”

Rektör Prof. Dr. Refik Polat, son olarak KBUZEM’in uzaktan eğitim sürecinde yürüttüğü çalışmaları şu şekilde sıraladı:

  • Öncelikle hukuki altyapının sağlanması için gerekli senato kararları tespit edildi ve alındı. Hiçbir aşamada öğrenci ve öğretim elemanlarımızın hukuki olarak mağdur olmayacakları şekilde düzenlemeler yapıldı.
  • Tüm birimler ve programlarla yakın iletişim ortamları oluşturularak, aksaklıklara anlık müdahale ve çözüm sistemi oluşturuldu.
  • İngilizce hazırlık sınıfları ile TÖMER ve Pedagojik Formasyon programlarının da yarım kalan eğitim süreçleri uzaktan eğitim yöntemi ile sürüyor.
  • Öğrencilerin izleyemedikleri ya da tam anlamayıp tekrar izlemek istedikleri dersleri takip edebilecekleri, tekrar tekrar faydalanabilecekleri LMS altyapısı hazır hale getirildi
  • Yepyeni bir arayüzle yeni bir MOODLE LMS altyapısı tüm birimlere hizmet edecek bir kapasite ile kuruldu. Canlı dersler Adobe Connect sistemi üzerinden yürütülüyor.
  • Uzaktan eğitim hakkında yeterli bilgisi olmayan öğrenci ve öğretim elemanlarının tüm sistemi kolayca anlayıp kullanabilmesi için eğitim videoları hazırlandı ve ihtiyaca göre süreç içerisinde zenginleştirildi.
  • Öğrencilere her bir birim için ayrı ayrı olmak üzere e-mail üzerinden teknik destek hizmeti sağlayan bir yapı oluşturuldu.
  • Klasik sınav yapmak isteyen öğretim elemanlarına KBUZEM sistemi üzerinden 3 farklı seçenek sunularak, öğretim elemanlarına ve öğrencilere kolaylık sağlandı.
  • Tüm başvurulara cevap verme süresi ortalama 1 dakikanın altında olacak şekilde hızlı çalışan ve haftanın yedi günü 08.15-23.00 arasında hizmet sunan destek masaları kbuzem.karabuk.edu.tr adresi üzerinden devreye girdi.
  • Henüz eğitimler başlamadan önce 20 Mart 2020 sabahından itibaren sürecin sağlıklı yürütülmesi ve aksaklıklara anlık müdahale için çağrı hizmeti aktive edilerek gerekli yardım ve destek hizmetlerine başlandı.