Karabük Üniversitesinin içinde yer aldığı ve 7 farklı ülkeden alanında uzman kişilerin bir araya gelerek hazırlamış oldukları EwaGlos ( European Illustrated Glossary for Consevation Terms of Wall Painting and Architectonic Surfaces) Duvar Boyama ve Mimari Yüzeylerde Koruma Terimleri İçin Avrupa Resimli Sözlüğü Projesi’nin ilk toplantısı ve incelemeleri üniversitemizde başladı.
Kültürel miras ve korumacılıkta meydana gelen bu eksiklikten dolayı Hırvatistan, Fransa, Almanya, Malta, Romanya, İspanya ve Türkiye’den de Üniversitemizin içerisinde yer aldığı 7 farklı ülkeden 9 farklı Üniversiteden katılan alanında uzman kişilerce EwaGlos Projesi Avrupa Birliği Projesi hayata geçiriliyor.
EwaGlos Projesi; farklı kültür mirasına ve dillere sahip 7 farklı Avrupa ülkesindeki kurumlardan oluşarak bu kurumlara bağlı ortaklar ve dış uzmanlar tarafından da desteklenen bir konsorsiyum oluşturmuş, bu konsorsiyum bol bol resimlendirilmiş, açıklayıcı resimlerden ve eksizlerden oluşan bir terim sözlüğü geliştirmeyi amaçlamış; kısa metinler ve açıklayıcı resimler okuyucuların terimleri çabucak kavrama ve anlamalarına hatta terimler konusundaki engelini aşmaya yardım edecek şekilde tasarlandığı belirtildi.
KARABÜK Üniversitesinden projede yer alan Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof.Dr. Aysun Özköse ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Öğr.Gör. Oya Önalan eşliğinde Üniversitemize gelen 9 yabancı akademisyen ilk olarak Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal ile birlikte Botanik Bahçesi’nde kendi adlarına hazırlanan ağaçlarını diktiler.
Ağaç dikimin ardından Rektörlük Makamına geçilerek kendilerini Üniversitemizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirten KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal; “Tarihine ve kültürüne sahip çıkmaktan büyük bir onur duyan Karabük Üniversitesi olarak böylesine güzel bir projede yer almaktan gurur duyuyoruz. Karabük Üniversitesi bir yanında UNESCO tarafından koruma altına alınan Dünya Miras Kenti Safranbolu’nun, bir yanında Hadrionapolis Antik Kenti ile ün yapmış Eskipazar’ın, bir yanında dünyanın en güzel ormanlarına ve doğa sporlarının yapıldığı alanlara sahip olan Yenice’ye ve doğal güzellikleri ile göz kamaştıran Ovacık ve Eflani’yi içinde barındıran Batı Karadeniz’in en güzide bir kenti olan Karabük’te kurulmuştur. Tüm bu güzellikler ve kültürel mirası içerisinde barındıran bir Üniversite olarak bu projenin hem ülkemize hem tüm dünyaya çok faydalı olacağına inanıyorum. EwaGlos Projesi’nin herkese hayırlı olmasını temenni ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.” dedi.
Rektör Uysal ile birlikte Rektörlük Makamın’da gerçekleştirilen kısa sohbette yabancı konuklar KBÜ çok modern ve dinamik bir üniversite olarak bulduklarını belirtiler. Tek tek kendi üniversitelerinden ve üniversitelerinin yer aldığı ülkelerin kültürel miraslarından bahsedip İyi dilek ve temennilerle sona eren ziyaretin ardından kültürel mirasları yerinde incelemek üzere Üniversiteden ayrıldılar.