Karabük Üniversitesi kamu ve özel sektörde yetişmiş eleman ihtiyacına yönelik eksikliğin giderilmesine katkıda bulunmak, kendini geliştirmek isteyip zaman problemi yaşayanlar ve yükseköğretim eğitimi almak isteyenler için e-sertifika programları aracılığıyla yaşam boyu öğrenme fırsatı sunuyor.
Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (KBUZEM) Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. M. Tahir Güneşer, Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (KABUSEM) ile ortak planladıkları e-sertifika programları hakkında bilgiler verdi.
Özel sektörde ve devlet sektöründe belirli alanlarda yetişmiş eleman ihtiyacı olduğunu belirten Güneşer, “Ara eleman statüsünde yetişmiş eleman ihtiyacı hat safhada. Bunun dışında herhangi bir yerde çalışan personel dahi yeni bilgilere sürekli olarak ihtiyaç duyuyor. Fakat bu ihtiyaçlara karşılık günlük meşguliyetler ve hızlı yaşam şartları veya mesaisinden dolayı fırsat bularak bir eğitim kurumuna giderek ders alması çok zor görünüyor.” diye konuştu.
“Mesaiden bağımsız eğitim veriyoruz”
Tüm bu şartları düşünerek mesaiden bağımsız şekilde eğitim sunduklarını aktaran Güneşer, “Bunu nasıl yapıyoruz? Şu anda on iki tane farklı konuda uzaktan eğitim üzerinde sertifika programımız ön kayıt almaya başladı. Herhangi bir konuda; çocuk gelişimi programı veya yaşlı bakımı programı, Catia, Ansis, CNC gibi yazılım tabanlı yani güncel olarak sürekli gelişen ve piyasada teknolojik olarak ihtiyaç duyulan, özellikle de teknik personellerin ihtiyaç duyduğu her türlü eğitimlerde biz konu başlığını açıyoruz. Daha sonra eğitici tespit ediliyor ve bu eğitici belli bir eğitim içeriğini hazırlıyor. Hazırlanan eğitim içeriği stüdyolarımızda asenkron olarak kaydediliyor.” ifadelerini kullandı.
“Online sınav yaparak, hem e-sertifika hem de transkript veriyoruz”
Bazı derslerde öğrencilerin ya da adayların akşam evlerinde oturup bilgisayardan canlı olarak eğiticiler ile muhatap olduklarını ve gerekli soruların buradan sorulabileceğini vurgulayan Güneşer, “Bu derslerin hepsi tamamlandığında online sınav oluyor. Karabük dışından hatta Türkiye dışından bile öğrenciler online olarak derslere girip sınav olabiliyorlar. Bazı derslerimizde uygulama programlarımız var. Örneğin çocuk gelişiminde, Üniversitemizin kendi okul öncesi araştırma merkezindeki kreş ortamında uygulamalı olarak eğitim yaptırıyoruz. Bunun neticesinde bazı sınavlarımızın kampüste yapılması gerekiyor. Ama çoğunlukla öğrencilerimiz online sınavlarla notlarını alıyorlar. Başarılı olanlara mezuniyet sertifikası ve mezuniyet transkripti veriyoruz.” dedi. Mezuniyet transkriptinin çok önemli olduğunu vurgulayan Güneşer, adayların bu transkriptle herhangi bir lisans veya ön lisans programına başladığı zaman kursta aldığı derslerden muaf olma imkanının olduğunu da belirtti.
“Sınavı kazanamayanlara yükseköğretime devam etme fırsatı sunuyoruz”
Sunulan e-sertifika programlarının üçe ayrıldığını söyleyen Güneşer, “Birinci kısım halen piyasada çalışan ve kendini belirli alanlarda uzmanlaştırmak isteyen gençlere yönelik yazılım tabanlı programlar. Bu programlara hitabet teknikleri veya iletişim teknikleri konuları da dahildir. Bir diğer grubumuz ise özellikle meslek lisesi mezunları. YÖK’ün en son uygulamaya koyduğu programda artık iki yıllık ön lisans programına da sınavla giriş mecburiyeti getirildi. Bizim programımız bu sınavlardan başarılı olamayıp, herhangi bir şekilde yükseköğretime devam etmek isteyenler için bir fırsat. Bizim bu kapsamda çocuk gelişimi ve hasta yaşlı bakımı diye iki ayrı programımız var. Normalde meslek yüksek okulumuzdaki iki yıllık programın içeriğinde derslerin tümünü bu paketin içerisinde aynı ECTS ile öğrenciye sunuyoruz. Yani bu şu anlama geliyor; lise mezunu bir öğrenci bu sertifika programından mezun olduğunda aslında meslek yüksek okulundaki aynı adlı programın tüm içeriğiyle ilgili eğitimi almış oluyor. Bu çok önemli bir avantaj. Çünkü bu sertifika ve transkriptle beraber resmi kurumlar da dahil olmak üzere birçok yerde yeterlilik belgesi alıp iş başvurularında bulunabilir hale getiriliyor.” şeklinde konuştu.
“Bizim İngilizce kursumuzda başarılı olan öğrenci hazırlık muafiyet sınavında da yüzde 90 ihtimalle başarılı olur”
E-sertifika programlarının üçüncü kısmının ise yabancı dil eğitimine ayrıldığını belirten Güneşer, şu an için İngilizce kursların verileceğini ama zamanla bu kapsamın genişletileceğini söyledi. Bu programın en çok hazırlık okuyan öğrencilerin işine yarayacağını ifade eden Güneşer, “Bazı öğrencilerimiz hazırlık eğitimi için üniversitemize geliyorlar. Bazı öğrencilerimiz ise imkanları olmadığı için üniversitede bir yıl daha fazla kalmak yerine çalışmayı tercih ediyorlar. Bu program öğrencilere derslerini takip edebilmeleri, tekrar edebilmeleri ya da hazırlık sınıfını bir yıl okuyup sınavda başarılı olamamaları durumunda ders tekrarı ve muafiyet sınavına hazırlanma imkanı sunacak. Bu programda İngilizce paketi aktif üç kur halinde. Eğitimi hazırlık eğitiminde uyguladığımız A1, A2 ve B1 kurslarını esas alarak yapıyoruz. Böylelikle İngilizce eğitimini gelip bir yıl burada örgün eğitim almak yerine o süreyi başka bir şekilde değerlendirmek isteyen gençlere önemli bir imkan sunuyoruz.” dedi.
Bir öğrencinin üniversitede zorunlu İngilizce eğitime başladığında bir dilekçe vererek ‘Ben İngilizce eğitimimi dışardan alarak, sınava gireceğim’ deme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Güneşer, “Bir de bazı şansızlıklardan dolayı devamsızlıktan kalan öğrenciler de oluyor. Bu Karabük üniversitesi ölçeğinde olduğu gibi başka üniversitelerde de olabiliyor. Bu yüzden biz müfredatı tüm üniversitelerdeki hazırlık bölümlerine uygun müfredatta yaptık. Dolayısıyla bu müfredatı tamamlayan öğrenci, müfredatın sonunda başarılı olursa; herhangi bir üniversitenin hazırlık muafiyet sınavında yüzde doksan ihtimalle başarılı olacaktır.” diye konuştu.
“Biz Karabük Üniversitesinin ciddiyetinde bu görevi yerine getiriyoruz”
Son olarak bu tür kursların özel eğitim kurumları aracılığıyla da verildiğini ama Türkiye genelinde denetlemelerin yeterli olmadığını kaydeden Güneşer, genelde şahısların bir eğitim şirketi kurarak belirli bir ücret karşılığında bir kağıt parçasının üzerine imza atarak sertifika verdiğini ve çoğu zaman işin ciddiyetten uzak olduğunu ifade etti. Güneşer sözlerini şöyle noktaladı: “Fakat biz bunu Üniversitemizin Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü’nün imzasıyla hazırlanmış bir sertifika olarak verdiğimiz için hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde saygınlığı ve kabul edilebilirliği daha üst noktada olacaktır. Çünkü insanlar şüphesiz kişinin aldığı sertifikaya bakıyorlar ama bu sertifikanın gerçekten kurallara uygun alınıp alınmamış olabileceği ve bu bilginin gerçekten öğretilmiş veya öğretilmemiş olabileceğine daha çok odaklanıyorlar. İşveren, personelin kabiliyetinin artmış olmasına odaklanır yoksa elindeki kağıdın mahiyetine direk odaklanmaz. Bu konuda bizde Karabük Üniversitesinin kurumsal ciddiyetinde bu görevi yerine getirerek, toplumun eğitim kalitesini sürekli eğitim kapsamında yükseltilmesi için çalışıyoruz.