Karabük İktisadi Kalkınma Vakfı “TEYDEB Desteklerinin Tanıtımı ve AR-GE Projeleri”ni tanıttı.
Özellikle İş adamları için büyük bir teşvik olacak projelerin tanıtımı için, F. Kemal ÖZTÜRK (Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünden AR-Ge Daire Başkanı) , Ercan ORHAN (Tübitakdan, TEYDEB Eğitim Tanıtım Program Değerlendirme Müdürü) , Prof.Dr. Halil DEMİR (Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Temsilcisi) ve Vakıf Başkanı Prof.Dr Mustafa Boz panelist olarak katılırken bir çok sayıda izleyici konu hakkında detaylı notlar aldı ve sorular yönettiler.
Panelin açılış konuşmasında Konuşan Vakıf Başkanı Prof.Dr Mustafa Boz, ” Karabük’ün il olmasında, özellikle üniversitenin kurulması ve Filyos limanı projesinin başlatılmasında önemli katkı sağlayan vakfımız, 1987’ den beri şehrimiz için ciddi projeler üretmiş ve üretmeye devam edecektir. İşte bu projelerden biri de Karabük’ün geleceğine yön verecek olan akademisyen ve iş dünyasını bir araya getirmek ve bilinenlerin dışında, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ve geliştirilmesini sağlamaktır. Sanayi Bakanlığından ve TÜBİTAK’dan gelerek, bu projemizin başlangıcında bizi ve Karabük’ümüzü cesaretlendiren AR-Ge Daire Başkanımız Kemal ÖZTÜRK bey’e, TEYDEB Eğitim Tanıtım Program Değerlendirme Müdürü Ercan ORHAN Bey’e ve bizimle işbirliği yapan KUSİ Temsilcimiz Prof. Dr. Halil Demir Hocama çok teşekkür ediyorum. Teknolojinin geliştirilmesinde önemli olan hem yatırım hem de üretim geliştirmenin birlikte ele alınıp ardışık uygulamaya sokulmasıdır.
Bu durum AR-GE ve inovasyon’un olgusunu giderek vazgeçilmez kılmaktadır. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016-2017 Küresel Rekabetçilik Raporu’nda ilk 10’da yer alan ülkelerin AR-GE yoğunluklu büyüyen ülkeler olması elbetteki tesadüfi değildir. Örneğin rekabetçilikte ikinci sırada yer alan Finlandiya, AR-GE yoğunluğu bakımından da 3. sırada yer almaktadır. Aynı şekilde Japonya, Almanya, İsveç, ABD gibi ülkelerin de AR-GE yoğunluğuna sahip oldukları gözlenmektedir. Nasıl ki büyüme ve yenilik arasında sıkı bir bağ varsa, gelişmişlik ile büyümenin AR-GE yoğunluğundaki artışın da aynı yakınlıkta bağı olduğu ortadadır. Günümüzde birçok ülkenin AR-GE kapasiteleri genişlemekte, genişlerken de küresel rekabet daha zorlaşmakta, yeni bilgi ihtiyacı çoğalmaktadır. Bu kapsamda 21. Yüzyılın kapitalist rekabetinde inovasyon ve AR-GE çalışmalarının artan önemi, harcamalara da yansımaktadır. AR-GE harcamalarının gayri safi milli hasıladaki payı göz önüne alındığında, ilk sırayı İsrail, sonrasında da Güney Kore almaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinin payı yüzde 1,91, OECD ülkelerinin payı yüzde 2,36, Japonya yüzde 3,47 ile, Almanya yüzde 2,85 ve Amerika yüzde 2,73 pay ile AR-GE harcamalarında dünya sıralamasında üst sıralarda yerlerini almakta, ayrıca bağlı bulundukları ülke guruplarının da liderliğini üstlenmektedirler.” diyerek detaylı bilgiler verdi.
Panelistlerin, özellikle son 3 yıldır yapılan projelere ve üretime çok ciddi katkılar vermeye başladığına değindiği, 2015 yılında AR-GE harcamalarının gayri safi milli hasıladaki payı (AR-GE Harcamaları/GSYH) %0,5 ten %0,92’ye artırıdığına, 2023 e kadar da bu oranın 1,4 olması hedeflendiği anlattığı sunumlar sonrası katılımcı iş adamları ve temsilcileri sorular yöneterek proje hakkında bilgiler aldılar.