Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Medikar Hastanesi Adeta Bölge Hastanesi Oldu

  90 yaşındaki Tahir

image001

DSCF0957

 

90 yaşındaki Tahir Yaman’ın Aort damarı yırtıldı, Yaman 4 saat süren başarılı bir cerrahi operasyon sonucu sağlığına kavuştu.

Yakınları tarafından şiddetli göğüs ağrısı ile Kastamonu Devlet Hastanesine götürülen ve burada ilk tetkik ve değerlendirmenin sonrası acil ameliyat olması için Karabük Özel MEDİKAR Hastanesi’ne sevk edilen Tahir Yaman (90), Medikar Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Op. Dr. Erdem Çetin tarafından acil ameliyata alındı.

Ameliyattan sonra hızla sağlığına kavuşan Yaman’ın ailesi “Çok ciddi bir rahatsızlık geçirdi. Hayatta kalmasının saniyelere bağlı olduğunu öğrendik. Bölgemizde böyle bir işlemin yapıldığı, böylesine donanımlı bir merkezin olması babamız için büyük bir şans oldu.” dedi 90 yaşındaki Yaman ise “Beni sağlığıma kavuşturdukları için doktoruma ve tüm MEDİKAR Hastanesi çalışanlarına teşekkür ederim” dedi.

MEDİKAR Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Erdem Çetin yapılan operasyona ilişkin olarak,”Aort Diseksiyonu (Yırtığı) olan hastaların yaklaşık yüzde 60’ı ilk 24 saat içinde hayatını kaybeder. Geçen süre çok önemlidir. Yapılan tetkiklerinde kalpten çıkan ana damarın (AORT) yırtılma ve genişleme gösterdiğini tespit ettik ve acil olarak ameliyata aldık. Kalpten çıkan ana damar (AORT) bunun başlangıcında yer alan aort kapak ve kalbe kan sağlayan koroner damarları da içeren ve yaklaşık 4 saat süren, başarılı bir cerrahi müdahale (Bentall işlemi) ile ameliyatı gerçekleştirdik. Hastamız 90 yaşında olmasına rağmen hızla iyileşti” dedi.

kalp-ameliyati-Özel Medikar Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Op. Dr. Erdem ÇETİN “VARİS NEDİR?” Açıkladı..

 

Toplardamarlarda oluşan tıkanıklıklar ve aşırı basınç damarlardaki kapakçıkların düzgün kapanmasını engelleyerek geriye doğru kaçaklara sebep olurlar. Sonuçta, bacaklardaki yüzeysel toplardamarlar genişler, uzar ve büklümlü bir görüntü oluşur. Buna varis denir.

VARİS NASIL BELİRTİLER GÖSTERİR?

  • Cilt altında çeşitli büyüklüklerde kıvrılmış, uzamış solucan tarzı toplardamarların görünümü; bu özel görünümü nedeniyle varisleri tanımak kolaydır. Bazende örümcek ağı tarzında çok küçük damar genişlemeleri şeklinde ortaya çıkabilir.
  • Bacaklarda ağırlık hissi; ileri derecede genişlemiş varislerde kanın bacaklarda aşırı birikmesi sonucu olur.
    Bacakta bölgesel ağrılar; küçük toplardamarların gerilmesine bağlı olabilir, başka türdeki ağrılarda altta yatan başka nedenler mutlaka araştırılmalıdır( atardamar problemleri, romatizma, bel fıtığı v.s.).
  • Gece krampları; toplardamarlardaki kirli kanın birikmesine bağlı, bazı maddelerin salınımı ve kas dokusunda yeterli temiz kanlanamama nedeniyle olduğu belirtilmektedir.
    Bacaklarda ödem; genelde hafif bir ödem ve şişlik olur. Gün boyu ayakta kalanlarda akşama doğru ortaya çıkar, bacaklar yukarı kaldırılınca kaybolur.
  • Bacaklarda yanma hissi, kaşıntı; alerji gibi bacaklarda kırmızı döküntüler, lekeler, kaşıntılı lezyonlar olabilir.
    Varis kanaması; ileri derecede genişlemiş varisler hemen cilt altında olduğundan ve çok zayıf cidarlı olduklarından basit hareketlerde hatta uykuda kanama yapabilir. Farkına varılmazsa ciddi kanamalar olabilir.
  • İyileşmeyen yaralar; bir travma, darbe sonrası yada ileri toplardamar yetersizliğinde kendiliğinden açılan yaraların, varisli bacaklarda iyileşmesi çok zor olabilir ve özel bir tedavi gerektirir.
  • Psikolojik bozukluklar; varisin çirkin görünümü,  kişide psikolojik bozukluklara yol açabilir.

VARİS NEDEN OLUŞUR?

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, varis oluşumunda şu nedenlerin rol oynadığı belirtilmektedir.

Cins: Kadınlarda, kadının alt karın içi organlarının ve toplardamarlarının yapısı ve adet sırasında kanın geri dönüşündeki artış gibi nedenlerle daha sık görülmektedir. Yine bayanlarda gebeliğin özellikle ilk aylarında ortaya çıkmaktadır. Bunun kesin nedeni izah edilememekle birlikte, oluşan hormonal değişiklikler ve ana rahminin büyümesi ile kanın toplardamarlardan aşırı geri dönüşü ve o bölgede göllenmesi, sonucu olabileceği söylenmektedir.

Kalıtım: Varisli anne yada babanın çocuğunda varis görülmesi olasılığı yüksektir. Bu toplardamarın doğumsal olarak zayıf geliştiğini düşündürmektedir.

Şişmanlık: Şişman insanlarda karın içi basıncın fazla oluşu ve bunun toplardamarlar üzerine yaptığı baskı nedeniyle eğer kişisel bir yatkınlık da varsa varis görülme olasılığı sıktır.

Meslek: Uzun süre ayakta kalmak zorunda kalan kişilerde varis daha çok görülmektedir.

ENDOVENÖZ LAZER TEDAVİSİ NEDİR NASIL YAPILIR?

1.Endovenöz Lazer Ablasyon ile varis tedavisinde hasarlı olan damar yada damarlar dopplerultrasonografi ile tespit edilip işaretlenir. Bu damar büyük safenveni, küçük safenveni, tribütervenler, giacominiveni, safenduplikasyonuna yada aksesuar safenvenlerine ait olabilir. Tedavinin başarısı tüm bu damarların doppler ile detaylı incelenmesi ve tüm hasarlı damarların tedavisi ile sağlanır.
2. Hasarlı damar içine iğne ile girilerek tedavi yapılacak damara lazer fiberi yerleştirilir.
3. Damar çevresine ısı etkisinin ve ağrının azaltılması için tümesan anestezi yapılır.
4. Lazer fiberi damar çapına uygun bir hızda yavaşça çekilerek hasarlı damarın tümü lazer enerjisi verilerek kapatılır. Varislerdeki basınç azalır ve gerileme hemen başlar.
5. Kapatılan damar birkaç ay içerisinde tamamen vücut tarafından yok edilir

Endovenöz lazer için nasıl bir hazırlık gerekir?

  • İşlem yapılmadan 1 gece önce aç kalınmalıdır,
  • İşlem yapılacak olan bacak kasıktan itibaren temizlenmelidir
  • Hastaneye gelirken varis çorabınız yanınızda getiriniz
  • İşlem sonrası araç kullanamayacağınız için yanınızda refakatçi olmalıdır
  • Kullandığınız ilaçlar varsa işlemden önce doktorun bilgisi dahilinde kullanılmalıdır,

 

ENDOVENÖZ LAZER TEDAVİSİ AVANTAJLARI NELERDİR?

• İşlemin tamamı 30-60 dk. sürer ve semptomlarda anında iyileşme gözlenir.

• Başarı oranı %93-100 arasındadır.
• Günlük aktivitelere hemen dönüş mümkündür. Çok az bir ağrı ve morarma olabilir ancak 10 gün içinde geçer.
• Cerrahi yara izi ya da dikiş olmaz. Çünkü cilde açılan kesi kalem ucu kadardır.
• Cerrahiye kıyasla daha yüksek başarı ve daha az tekrarlama oranı.
• İşlem sonrası hasta memnuniyeti çok yüksek olur,

 

ENDOVENÖZ LAZER TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ NEDİR?

Lazer ile varis tedavisi sonrası yan etkiler oldukça nadirdir. Bazen hastalar lazer yapılan hat boyunca kızarıklıktan şikayetçi olabilirler. Bazen işlem sonrası erken dönemde lazer uygulanan damar deri altında hafif ağrılı bir sertlik şeklinde hissedilebilir. Bu birkaç hafta içinde kaybolur. Hastalar çok nadiren lazer uygulanan toplardamar üzerindeki deride uyuşukluktan yakınabilirse de, bu durumda birkaç hafta içinde düzelir.

 

ENDOVENÖZ LAZER TEDAVİSİ SONRASI NE YAPMALIYIM?

  • Lazer sonrası enjeksiyon yapılan ve kateterin girmiş olduğu alanlara bir gaz tampon yerleştirilerek bacak elastik bandajlarla sarılır.
  • Sargılar genelde 24 saatten sonra çıkartılır ve banyonuzu yapıp, sargısız uyuyabilirsiniz.
  • Devamında varis çorabına geçilir
  • İşlem sonrası ara sıra yürümeniz istenir.
  • Eğer ağrınız çok olursa bir ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz.
  • Genelde işlem sonrası 10 gün sonra kontrole gelmeniz gereklidir.
  • Takip eden iki hafta süresince ağır egzersiz, yüzme ve ağır iş yapmamanız, aşırı sıcak banyolardan ve güneşlenmeden kaçınmanız istenir.

 

 

 

 

Web Tasarım & SEO: Best4SEO