Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Neler Oluyor Karabük’te… Şimdide Memurluğu Asaleten Onanmayana İl Müdürlüğü…

İlk olarak KBÜ E.A. Hastanesi’ne Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü olarak

İlk olarak KBÜ E.A. Hastanesi’ne Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü olarak ataması yapılan bir erkek Anestezi Teknikerinin, AK Parti’de Sağlıktan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Kazım Çamlı’nın ablasının damadı olduğu ortaya çıkınca hastane içinde ki hemşirelerden ve sağlık çalışanlarından tepkiler oluşmuş, İl sağlık Müdürlüğü de atamayı durdurmuş yeni isim önerileceği belirtilmişti

Ardından, depremlerin yaşandığı ve Mühendislik, İnşaat,Mimarlık uzmanlığının tartışıldığı bu önemli günlerde Karabük Üniversitesi (KBÜ) Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesine, İlahiyat mezunu Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin atandı…

2022 yılı içinde Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesine Öğretim Görevlisi olarak atananan ve geçtiğimiz yıl içinde Erciyes Üniversitesi’nden, Karabük Üniversitesi’ne gelen Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin, yine bir hafta önce Rektör Refik Polat’ın onayı ile Safranbolu Mimarlık Fakültesi Dekanı olarak atanması, kentte şok yarattı; derken bugün de Karabük Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğüne yapılan atama herkesi şaşırttı.

Edinilen bilgilere göre, Safranbolu Kaymakamlığı’na 9 ay önce aday memur olarak işe başlayan ve memuriyette henüz asaleti tasdik olmamış 9 aylık memur adayını Karabük İl Planlama ve Koordinasyon İl Müdürlüğüne direk bakan emri ile vekaleten ataması yapıldı.

9 Ay önce Safranbolu Kaymakamlığına devlet memuru olarak işe başlayan Nurmelek Danışmaz Akgün, henüz memuriyette asaleti bile tasdik olmadan İl Planlama ve Koordinasyona İl Müdürü olarak atanması ilgili çevrelerde adeta günün konusu oldu.

20 yılını tamamlamış ve müdürlük sınavını başarıyla geçmiş çok sayıda devlet memuru varken, 9 aylık memur adayının İl Planlama ve Koordinasyon gibi önemli bir birime il müdürü olarak atanmasına plansız araştırma neticesinde yada torpilli atama yorumu yapılıyor.

Öte yandan, 9 aylık memur adayı olduğu için devlet memurluğunda asaleti tasdik olmadığından, İl Müdürlüğüne mecburen vekaleten yapılan atamanın tekrar gözden geçirilmesi bekleniyor.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Karabük’te ki STK larının yada Siyasi partilerin, Karabük Milletvekillerinin ve Özellikle Belediye Başkanlarının sessiz kalışı ise farklı yorumlara neden oluyor..

Bilgi

Nepotizm, akraba kayırma veya adam kayırma, öznel ve adil olmayan şekilde yapılan ayrımcılık.

Nepotizm kavramının Latince’de “Nepot” sözcüğünden geldiği, İngilizcede ise “Nephew” (yeğen) olduğu değişik çalışmalarda ifade edilmiştir. Nepotizm, kamu örgütlerinde ve iş örgütlerinde karşılaşılan önemli sorunlar arasındadır. Türk Dil Kurumu bu kavramı arkadaş veya akraba kayırma” şeklinde açıklanmıştır.

Türkçede nepotizm anlamında iltimas, torpil, dayıcılık ve kohumbazlık sözleri de bulunmaktadır.

Nepotizm kavramı günümüzde akraba ve yakınların aynı işletmede işe alınması şeklinde ele alınmaktadır.

Ayrımcılık içeren alımlar bir kimsenin beceri, kabiliyet veya eğitim düzeyine bakılmaksızın istihdam edilmesi yönündedir.

Nepotizm kavramı öznel bir şeklide yapıldığından dolayı genellikle mağdurlar yarattığı düşünülmektedir. Aynı zamanda bu ayrımlar örgütsel ilişkilere de zarar verebilir. Bu ayrımcılıkların kişileri yükseltici veya ayrıcalıklı bir konuma getirmesi durumunda diğer insanlar tarafından memnuniyetsizliğe neden olacağı belirtilmektedir.

Nepotizm kavramı Rönesans öncesi Papa’ların, nitelikleri ve eğitim düzeyine göz önüne almadan yeğenleri için üst düzey kademelerde iş bulma çabalarına dayanmaktadır. Bu çabalar sonucunda kiliselerin etkinliği tartışmaya açık hale gelmiş ve Papa yeğeni olmayan kişiler üzerinde olumsuz etki yarattığı belirtilmiştir. Nepotizm kavramı Türkçede kayırmacılık olarak kullanılsa bile aslında kayırmacılıktan daha azını ifade etmektedir.

Görülen kayırmacılıklarda tanıdık, eş-dost kayırmacılığı için daha çok “kronizm”, siyasal ve dinsel kayırmacılık için “patronaj” ve iktidara ve seçmen kesimlerine yönelik kayırmacılık için de klientalizm terimi kullanılmaktadır.