Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Orda bir köy var uzakta O köy bizim köyümüzdür”

 Kalecik Köyü – Ilındır

 Kalecik Köyü – Ilındır

22 Mart 2018 perşembeyi Cumaya bağlayan gece; Regaip Kandiliydi.( Recep Ayının İlk Cuma gecesine denir.)

Bu gece için düzenlenen törene bende farklı bir yerde katıldım. Kalecik ve Bahçecik Köyleri Şimşirli Camii kaldırma ve Dayanışma Derneği tarafından Şimşirli Cami Programına davet edildim.

Hiç düşünmeden programa katılmaya karar verdim. 22 Mart 2018 saat 16.00 da Şimşirli Cami mevkiine ulaştım. ( Safranbolu’ya 45 km ) Köylüler büyük bir heyecanla ve güler yüzlülükle misafirlerini karşılıyorlardı.

Bölge ilk girişte sizi çok etkiliyor, Şimşir ağaçları ve Çınar Ağaçlarının( Yörede bu ağaçlara Kavlak deniyor.) altında bir fanus’a benziyordu.  Türkler açısından Vadinin geçmişi 1015 lere dayanıyor.

Sanki Rahmetli Bülent Ecevit’in Or-Köyüne benziyor. Vadide Şimşirli Cami, ilkokul, halkın haftalık alış veriş ettiği ahşap dükkanlar, Çeşme ve şırıl, şırıl akan bir dere. Süper bir su sesi ve kuş sesleri insanı dinlendiriyor.

İnanın 100lerce insan vardı. Önce hoş geldin çayı verildi. Daha sonra akşam namazı kılındı. Katılanlara 150 şer kişilik gruplar halinde tatlı dahil 5 çeşit yemek verildi. Yemekten sonra isteyenlere bölgeye mahsus lokum ikram edildi. Yatsı namazı topluca kılındı. Mevlit-i şerif okundu.

Köy halkı, derneklerinin öncülüğünde o kadar güzel organize olmuşlardı ki hiçbir aksaklık olmadı.

Bu köy 1944’e kadar Safranboluya Bağlıydı. Safranbolulunda en uç köyü idi. 1944 yılında Ulus İlçe olunca, Ulusun en uzak köyü oldu. Bu köy Kalecik Köyüdür ( Osmanlıdaki Adı: ILINDIR )

  Kısaca Köyün tarihinden bahsedeyim.

Büyük Selçuklu devletinin Kurucu Beyleri 1015-1016 yıllarında Anadolu ya Akınlar yaptığı dönemde, Horasan Erenleri’de İslami yeti Anadolu’da yaymak için harekete geçmişlerdi.

Bunlardan biride Şemsettin Efendidir.  Bu gün Ulus İlçesi Kalecik Köyünün, Ilındır Vadisine gelerek yerleşti.  Daha önce buralara gelip yerleşmiş Türklerle, çoğunluğu Şimşir ağaçlarından oluşan Ahşap bir Cami yapıldı.( Şimşirli Cami )

Bölgede yaşayan Hıristiyan Halkla da iyi ilişkiler kurdu, Yöreye gelen Türkmen aşiretlerine İslamiyet’i öğreterek, Bölgede İslamiyet’in gelişmesine büyük katkı sağladı. Türbesi Şimşirli Caminin hemen yanındaki, Şimşir ağaçlarının arasındadır.

Ilındırın tarihi Türkiye Tarihi ile birlikte, beklenmedik bir şekilde önem kazandı. Candaroğulları beyliği de Ilındıra ilgisiz kalmadı.

Şemsettin Yaman Candar, Eflani merkezli, Candaroğulları beyliğini kurdu. Ilındır Vadisi bu dönemde Candaroğullarının av alanı oldu. Hatta Şemsettin Yaman Candar, beyliğinin yönetimini oğlu Süleyman Paşaya devrettiğinde. Ömrünün Kalan Bölümünü, Şimşirli Cami’nin içinde olduğu, Ilındır Vadisinde geçirdi. ( 1310 )

Bu durum Osmanlının da dikkatini çekti. Bölgede “ ILINDIR DİVANI” denilen Tımar statüsünde sipahi yönetimi kuruldu.

Kısacası; sizlerin Amasra ya, inkumu’na giderken, Kavlak Dibi mevkiinden sola dönerek 4 km sonra süper etkileneceğiniz bir doğa ve tarih karşınızda olacaktır. Görmenizi tavsiye ederim.

Not: Bugün ILINDIRLILARIN Büyük bölümü, Safranbolda Yaşamaktadır. Yaklaşık 20000 kişi

 

Kaynakça:

  • Bartın Valiliği İnternet Sitesi
  • Talat Mümtaz Yaman: Kastamonu Tarihi
  • Hüseyin Tekinoğlu: Selçuklu Tarihi
Web Tasarım & SEO: Best4SEO