Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

OSTİM Başkanı: Yerli otomobil üretiminden Karabük de pay alabilir

  Karabük Üniversitesi Raylı

 

Karabük Üniversitesi Raylı Sistemler Kulübü tarafından Hamit Çepni Konferans Salonunda Orta Doğu Sanayi ve Ticaret Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş’ın katılımıyla “Milli Sanayi’nin Kalesi OSTİM ve Türkiye’deki Raylı Ulaşım Sektörü” konulu konferans düzenlendi.

Programda konuşan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM’i tanıtarak başladığı konuşmasında Türkiye’deki raylı sistemler sektörünü değerlendirdi. Türkiye’de raylı sistemler ulaşımının gelişmesi için Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesinin tek başına yetersiz kaldığını vurgulayan Aydın, üniversitelerin ve kamu kuruluşlarının bu konuda destek olması gerektiğini söyledi. Üniversite ve kamu kuruluşlarının desteğiyle Raylı sistemler ulaşımının dünyadaki bütün firmalarla rekabet edecek hale gelebileceğini aktaran Aydın, diğer üniversitelerle yaptıkları sanayi iş birliklerini anlattı. Karabük Üniversitesi öğrencilerine her zaman destek olacaklarını söyleyen Orhan Aydın, artık Karabük Üniversitesinin de sanayi iş birliği ortağı olduğuna dikkat çekti.

“Yerli üretim yapmadığımız sürece özgür olamayız”

Konferans boyunca yerli üretim vurgusu yapan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın şöyle konuştu: “Her sektörde yerli üretim yapmalıyız ve bunu başarmak şu an burada olan akademisyenlerin öğrencilerin elinde. Başaran insanlar da aynı kitaplara, aynı donanımlara sahip yeter ki isteyelim, başarmak için çaba gösterelim. Yerli üretim yapmadığımız sürece özgür değiliz. Son günlerde ülke olarak savunma sanayiye yöneldik. Tankı, motoru üretmeden bu coğrafyalarda bize özgürlük yok. Hepimiz bir araya gelip çaba sarf etmeliyiz.”

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, konferans sonunda Külliye Karabük ve 3 Nisan TV’ye verdiği röportajda yerli otomobil üretimi üzerinde durdu. Aydın, yerli otomobil üretimi için her ilin talepte bulunduğunu fakat ekonomik koşulların bu durumu belirlediğini aktararak Karabük’ün bu durumdan pay alabileceğini, demir çelik fabrikasına sahip olmasının yerli üretime alt yapı sağlayacağı için büyük bir avantaj oluşturduğunu söyledi.

“Raylı sistemler ulaşımında yerli üretimle yüzde 50 tasarruf sağlandı”

Konferansın bir diğer konuşmacısı Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş, Türkiye’de ve dünyada raylı sistemler hacmini değerlendirdi ve bu hacmin her geçen yıl artış gösterdiğini belirtti. Pektaş raylı sistemler hacminin 2009 ve 2011 yılları arasında 149 milyar Euro, 2011 ile 2013 yılları arasında 150 milyar Euro, 2017 ile 2019 yılları arasında 176 milyar Euro, 2019 ile 2021 yılları arasında ise 185 milyar Euro’ya ulaşacağına vurgu yaptı. Pektaş, raylı sistemler bölümü mezunlarının bu alanda rahatça iş bulabileceğini de ifade etti ve 2023 – 2035 yıllarında Arus ve üyelerinin pazara damgasını vuracağını söyledi.

Dr. İlhami Pektaş da konuşmasında yerli üretime dikkat çekerek “Raylı sistemler ulaşımında yerli üretim yapılmasaydı 700 milyon Euro döviz ödenecekti.” diyerek yüzde 50 tasarruf sağlandığını sözlerine ekledi.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO